Kotoru prijeti gašenje vaterpolo sporta, poručili građani sa protestnog skupa

20
protest ispred bazena

sa protesta

Došla je voda do poda, iako je nema u bazenu “Nikša Bućin“ više od godine i ko zna kada će se zapjenušati za treninge i utakmice u gradu tradicionalnog vaterpolo sporta i njegovih asova.

U obećanja da će biti sve kako treba i da treba strpljenja samo u Kotoru više niko ne vjeruje.

Pogotovo ne djeca koja svaki drugi dan autobusima putuju u Budvu i Herceg Novi na treninge i utakmice.

Pritom, ne rijetko okite se zlatom na prestižnim evropskim takmičenjima i prava su perjanica vaterpolo sporta u Crnoj Gori.

Danas su građani Kotora, koji su organizovali proteste ispred zatvorenog plivačkog bazena “Nikša Bućin“ u Škaljarima kazali da je dosta više i da Kotoru prijeti gašenje vaterpola koji je proslavio UNESCO-v grad i Crnu Goru širom svijeta.

U njihovo ime govorili su Dijana Dika Saveljić, predsjednica NVO “Aspida“ i proslavljeni crnogorski reprezentativac i prvi nosilac crnogorske zastave na olimpijadi u Pekingu Veljko Uskoković.

Na skupu kome je prisustvovalo više stotina građana Kotora pročitano je pismo roditelja i djece upućeno nadležnim državnim organima da hitno reaguju i bazen stave u funkciju.

U protivnom, Kotor će ostati bez trofejnog vaterpolo sporta, a djeca biti uskraćena za sportska nadmetanja i postizanje značajnih rezultata na domaćoj i međunarodnoj sceni.

sa protesta

Na granaskom protestu, pored Dike Saveljić i Veljka Uskokovića govorili su i Zoran Pajović, upravnik bazena i roditelj dvojice mladih vaterpolista, Slađana Vučetić, trenerica plivanja i Toni Petrović, kapiten vaterpolo kluba Primorac i dugogodišnji crnogorski vaterpolo reprezentativac.

Skupu podrške i protesta prisustvovali su brojni proslavljeni sportisti, sportski, kao i kulturni i javni radnici.

Na protestnom skupu nije bilo predstavnika lokalne vlasti.

podršku bez sjajnog trenera Vida Lompara teško je zamisliti

Pismo koje potpisuju Dijana Dika Saveljić i Veljko Uskoković u ime građana Kotora

U ovom teškom momentu kotorskog, a samim tim i crnogorskog vaterpola, podsjećamo se sa neprebolnom tugom, da nas je na današnji dan prije godinu dana napustio naš dragi i neprežaljeni zimski bazen. O značaju i značenju kotorskog bazena za djecu, omladinu, a i za sve Kotorane mogle bi se napisati bezbrojne stranice i da se kaže da je nedovoljno, a najvjerovatnije i uzaludno… Uzaludno jer je njegova najbliža rodbina upozoravala na hronično, dramatično stanje preminulog, što je nakon višedecenijske agonije dovelo do tužnog ishoda. Oronuo i predat beznađu stari bazen je izgubio svoju posljednju bitku, napušten od institucija, koje bi ga se bez dužnog pijeteta sjetile samo kad bi im to koristilo u propagandne svrhe.

Nevažno je sada ko je zakucao iskrivljene i zarđale brokve u škrinju pokojnika, ali je mnogo važnije da se crni oblaci skorog kraha nadvijaju nad kotorskim vaterpolom i plivanjem. Nepotrebno je pominjati što će to značiti za budućnost najtrofejnijeg crnogorskog sporta. Licemjerno je govoriti o djeci i omladini kao o našoj budućnosti, a pripremati ih na budućnost u kojoj će biti lišeni elementarnih uslova za treniranje i bavljenje ovim lijepim sportovim. Onemogućiti im da dostignu zvjezdane trenutke svojih prethodnika u klupskim i reprezentativnim karijerama. A potencijala, kao što znate, zaista ima.

Osjećamo da smo ostali uskraćeni za pomoć ljudi koji su mogli pomoći…mogli ali nijesu htjeli. Imali su vremena i mogućnosti i republička Direkcija javnih radova Crne Gore prije svih, ali i lokalna samouprava, i Vaterpolo Savez, i Olimpijski komitet, i svi nadležni koji su se proglašavali nenadležnim.

U konačnom, svi smo na gubitku, pa čak i vi koji ste se oglušili o naše vapaje, jer zamislite da vam sjutra dijete ili unuče pokaže interesovanje za plivanje ili vaterpolo, pa vas još upita da li je tačno da je grad Kotor imao nekad zimski bazen ili koliko ima istine u priči da je Primorac bio šampion Evrope!!! A Vaterpolo akademija CATTARO osvojila je Evrokup. Da je Crna Gora prvu reprezentativnu titulu prvaka Evrope osvojila u vaterpolu a da je ne mali broj igrača ponikao baš na ovom bazenu!!!

Jednom, kada padne zavjesa na prošlost, utihnuće aplauzi i hvalospjevi, kad ćutnja postane dublja od praznine koja će vas nezainteresovane za sudbinu pokojnika ispratiti u nepostojanje, mi, danas ovdje okupljeni izjavljujemo jedni drugima saučešće za počivšim uz obećanje da ga nikada nećemo zaboraviti. Jer iz nezaborava se često rađa nova nada…

gradilište na kome se ne radi

20 KOMENTARI

 1. Sto se bunite?!
  Porusite to ruglo od tzv bazena.
  Napravite bazen olimpijskih razmjera u Grblju.
  Jeftinije ce vas kostati.

 2. Ne da je “mali broj igraca” iznjedrio Kotor, nego fakat vaterpolo reprezentaciju CG cine mladici Kotora i Herceg Novog.
  Ovi iz Pg to nekako preskoce. Kad izvjestavaju o kanadskom drzavljaninu teniseru Milosu Raonicu, obavezno kazu da je rodjeni Podgoricanin. Mene onda drob zaboli.

 3. Svaka čast svima časnim kotoranima i onima koji nisu Kotorani ali žive u Kotor i vole ovaj grad. Oni su bez sopstvenog interesa i političkim manipulacija i spletkarenja “ala po demokratski”došli da se čuje glas iz Kotora za našu djecu i naš bazen. Sve ostalo je mutljavina, glib i politikanstvo za koje su se zaklinjali ovi novi da ga neće biti kad oni dođu.
  Najgori su baš oni.

  • Poštovanje za Kapicu broj tri. Svakako, ljepo je viđeti sve dobre ljude, bez obzira odakle su ako su iz duše podrzali ovaj protest. Tuzno i bolno izgleda, kada među okupljenima nema (čast izuzecima) vaterpolista baš starih generacija, uz koje smo mi rasli. Zasto je to tako? Ne želim da vjerujem da naši Kotorani okreću leđa našem Primorcu, koji je proslavio naš Kotor i našu Državu!
   Zar se tako lako prodaje ljubav, zar je lako zaboraviti one kojih više nema, koji su umirali za svoj Primorac i za svoj Bokelj? U što ste se Kotorani pretvorili, zar da dozvolimo da ovim talentovanim i divnim dječacima, oduzmemo san da postanu novi Gopičevići, Boškovići, Markovići, Popovići i svi ostali uz koje smo se radovali i tugovali.
   Mi nemamo prava na to, mi ne smijemo krojiti njihovu sportsku sudbinu. Živimo u tak vom društvu koji nam svojim činjenima ne daje pravo to da radimo.
   Društvu punom interesa, bez ikakvih predsrada, bez ljubavi i vjere, prema onome što bi trebali poštivati i voljeti… Primorac je to zaslužio,mnogo više nego ijedna institucija u našem Kotoru.
   Pomognimo da mi promjenimo stvari na bolje, ili ostanimo taoci Kotorskih političara, pa bili oni sa one ili ove strane.
   Mislim da je PRIMORAC u našim srcima uvjek ispred njih.
   Ili smo i mi postali pokvarene, interesne politčke Kur..!

   • Potpuno si u pravu Moj grad! Tvom komentaru nemam sto dodati osim apela da svi koji mozemo dodjemo na neki naredni MASOVNI protest. Nadam se da ce ga Skala objaviti jer je vise slusam nego sto citam na kompjuter!

 4. Poznati građanin Kotora, kao sportski i politički radnik, na žalost nedavno preminuli, imao je dobru izreku na račun odnosa Kotorana prema svojim sugrađanima. Rekao bi : „ Ako odeš iz Kotora u Budvu, već si uspio .“ Dakle, ne u Kotoru, već izvan njega. U ostalom, potvrđuju to uspjesi onih koji su bili ili su od skora , na visokim funkcijama van svoga rodnoga grada. Nije mi poznat slični primjer grada u Crnoj Gori.

 5. A ministar sporta se potašulao, kao da ga se ova opstrukcija, u koju bi se trebao umiješati i SDT, ni najmanje ne dotiče! Kao da se radi, recimo, o nedovoljnom uzgoju ovaca na Sinjajevini. Imajući u obzir značaj funkcije koju gospodin Janović obavlja, neshvatljivo je da se ni jednom javno nije oglasio, i izvrgao oštroj kritici nerad i opstrukciju u dovođenju Bazena u funkciju. Tim prije što je kotoranin i sam sportski ponikao na tom plivalištu.

 6. “Kotoru prijeti gašenje vaterpolo sporta, poručili građani sa protestnog skupa”
  Primat u vaterpolo sportu preuzima Podgorica. Ili samo pokušava. Mugi je svojevremeno obećeo Podgorici pet vaterpolo bazena. Bilo je to one godine kad je CG osvojila evropsko prvenstvo u ovom sportu. Odnesoše sve u PG, zašto se čudite što i ovaj sport nastoje oteti Kotoranima. Srećom, more neće nikad moći oteti i odnijeti u Titograd. I ovo otaljavanje posla u nedogled, bez odgovornosti i polaganja računa, nije slučajno. Nije u pitanju “viša sila”. U pitanju je smišljeno urušavanje kotorskog tradicionalnog sporta, koji je kroz decenije dao bezbroj vrhunskih sportista svjetske klase.
  Ostaje nam nada da “zli dusi” u tome neće uspjeti.

 7. Zar ne? Mitingaši bi trebali da znaju-krivce za stanje koje godinama ara “import javašlukom” u vaterpolu u Kotoru? A znaju li? Znaju,znaju-ali ne smiju da ih imenuju-da se poslije izbora nebiše se zamjerili suverenu? I usput-na ultimu od ultime,a đe vam je ministar sporta naše domovine?
  Vrijeme je da se postidi neko-za stanje vaterpolo spota u Kotoru-koje liči na komemoraciju….vaterpolo tradicije-istoriji u Kotoru?
  Meni na ultimu ostaje da sa puno odgovornosti kažem:Hvala ti dragi Ivica Županoviču za djela koja si nam ostavio u Kotoru-plivačko vaterpolo bazen i tunel “Vrmac”…Tvoj drug iz male škole-je tužan što si nas prerano napuštio-i sretan što si na vrijeme otišao..da ne gledaš kako nam Kotor propada ne od juče-prkjuče nego u poslednje tri decenije..koji su popaili kameleoni-homo novusi…?

 8. Dika Saveljic jedina osoba u Kotoru koja organizuje dobrotvorne skupove.. I onda od lara koje se skupe naplati svoje usluge… zadnji put uzela 840e za svoje troskove?

  • I nije te ni malo stid. Iako si očigledno nebitan reći ću ti da ti se stidi bar g…. ca kad obraza nemaš.
   Dika koja je humanom i poštenom rabotom skupila toliko pomoći. Ona ti smeta?
   Nebitan si bap kao i tvoj raspali lobi. Znamo se kućo!!!
   Ajde ako imaš m…. reci odakle ti te “Provjerene ” informacije.Reci nešto bitnije o sebi da ipak budeš malkice važan.
   Adio i pozdravi nalogodavce!

 9. Haha taj ce ga Pajevic zavrsiti sigurno ma samo kakao je dosao na tu poziciju to je tragedija za sport da nam takvi vode objekte. Kotor je odavno potonuo jos dok je Maja bila dovela je grad na ivici ambisa . Aspide protestuju kako im se naredi ne smeta im betonizacija Kampa ko ih ne zan skupo bi ih platio providne su ……

 10. U Kotor je sve podijeljeno I nikad ni o cemu jedinstva.
  Sad se raspalio fejs na potpuno pogresan nacin.To cika Sepelj et company kolo vode.Politikaaa aaaaa joooooo

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].