Kotorski vatrogasci osposobljeni i za gašenje na vodi

4
Sa vjezbe na brodu

Eduard Kovacic

Eduard Kovačić

Kotorski vatrogasci su u Luci Kotor demonstrirali gašenje požara i spašavanje na brodu “Atena”.

Komandir kotorske vatrogasne jedinice Eduard Kovačić kazao je za Skala radio da je izvedena vježba na brodu “Atena” simulacija izbijanja požara na gornjem dijelu, tačnije u sobi u kojoj je smješten pomoćni motor-generator.

Vatrogasci su u vježbu uključili 10 vatrogasaca i tri nova vozila.

Izvedena je simulacija gašenja broda sa vodom i pjenom, ulazak u utrobu broda vatrogasaca sa kompletnom opremom, izolacionim disajnim aparatima, ulazak u samo središte vatre i gašenje požara.

Vježbi su prisustvovali i pripadnici Luke Kotor koji su izveli simulaciju čišćenja vode od nafte koja se izlila prilikom požara, i posada broda koja je izvela simulaciju spašavanja posade spuštanjem čamaca u more.

Vježba je, po riječima Kovačića, u potpunosti uspjela, ali ih je potrebno imati više jer se radi o prvoj vježbi kotorskih vatrogasaca koja je izvedena na nekom plovnom objektu.

On je kazao da su dosta naučili i da su upotpunili teoretsko znanje i da je izuzetno značajno biti potpuno spreman za ovakve vrste intervencija, jer su najave za ovu godinu velikog broja dolaska plovila i kruzera u našu luku.

Na glavama vatrogasaca bile su vidne najmodernije kacige koje glavu čuvaju.

Još dio lične opreme i uz nova vozila kotorski vatrogasci će biti opremljeni po svim potrebnim standardima.

Izjavu od učesnika u vježbi Luke Kotor nijesmo mogli dobiti, jer je izvršni direktor zabranio davanje izjave medijima.

Pravo na to ima lice zaduženo od strane izvršnog direktora koje je više dana odsutno.

Kotorski vatrogasci
Sa vježbe
Iz utrobe broda

4 KOMENTARI

  1. Ovo su hrabri momci/ljudi. Od njih trebamo svi da ucimo sto znaci pozrtvovanje i humanost na djelu! Neupuceni misle da oni samo ljeti rabotaju, kad su pozari, medjutim spektar njihovog djelovanja je sirok… Da bi mogli nama da pomognu moraju imati savremenu licnu opremu, zato sve pohvale sto vode racuna o sebi jer na taj nacin vode racuna i o nama.
    Bravo

  2. Pompijeri su nam bas vrijedi, kad nemaju puno posla rade na sebi, dopunjuju znanja, vjestine, sposobnosti, tako i treba 😉
    Kacige, vizuelno izgledaju lijepo.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].