Kotorski urbanizam protiv postavljanja sidrišta i vezova u Bokokotorskom zalivu

2
Sopot

Slavica Vojinović

Slavica Vojinović

Povodom najava da bi se na potezu Sopot – Strp prostorno planskom dokumentacijom mogla predvidjeti lokacija za sidrište i vezove za hidrograđevinska, ribarska i ostala plovila, saopštenjem za javnost oglasili su se predstavnici mjesnih zajednica Perast, Risan i Morinj.

Oni su kategorični u stavu da je ova ideja neprihvatljiva, nestručna i neodrživa.

Ovo tim prije što lokacija na potezu od vodopada Sopot do Strpa predstavlja najčistiji dio obale, pun izvora.

Morsko dno je arheološko nalazište, a čitav prostor je pod zaštitom UNESCO-a.

Kotorskom Sekretarijatu za urbanizam, građevinarstvo i prostorno planiranje po ovom pitanju nijesu se obraćali predstavnici pomenutih mjesnih zajednica, kazala je  za Skala radio Slavica Vojinović sekretarka ovog Sekretarijata.

Ona je saopštila da u nadležnosti ovog sekretarijata nije postavljanje privremenih objekata, sidrušta i veza.

Pitanje postavljanja privremenih objekata u zoni obalnog područja je u nadležnosti Javnog preduzeća Morsko dobro i Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Nadležnost Sekretarijata za urbanizam je davanje saglasnosti na donošenje plana privremenih objekata, pojasnila je Vojinovićeva.

“Naše mišljenje, kada je riječ o postavljanju ovih privremenih objekata je svakako negativno, jer smatramo da područje zaliva mora ostati zaštićeno u skladu sa UNESCO-vim pravilima”, kazala je Vojinovićeva.

2 KOMENTARI

  1. Kao sto vidimo iz teksta , to je u nadleznosti Morskog dobra, odnosno pod njihovim pravom odlucivanja, i tu se dalje nista ne pitaju ni gradjani Boke, ni mjesne zajednice niti lokalno stanovnistvo. kako Morsko dobro odluci da da to u zakup tako ce i biti. Tako su davali kafana i sankovima po Dobroti Mulu i prcanju dozvole a nama nissu dali spavat nocima u onim groznim godinama. Gradjani se nisu nista pitali dali im smeta ili ne, pa nije to prostor koji pripada gradjanima od Rimskog doba do danas, to je prostor koji pripada Morskom dobru, i oni rade sa njim sto hoce. Ajmo ća…

  2. Nije mi jasno zasto ne dozvoliti da se u zaliv vezu sve tranje od nazovi brodova,kojima bar polovini nebi ni trebalo dozvoliti da se tako nazivaju.Sve smece ovoga svijeta treba dovuci u zaliv i neka tu trune i zagadi i ovo malo jada sto je ostalo koliko toliko ocuvano.Ne zahvaljujuci nama nego dragom Bogu.Kad je dozvoljeno da se izda dozvola za deponiju smeca Duboki do na Ublima,onda treba dozvoliti i sve ostalo,jer siguran sam da ce ona unistiti sve zivo sto je u zalivu ostalo,pa onda nece mnogo nauditi ni ove karampane od nazovi plovnih objekata.Lokacija za deponiju se nalazi na cca 300metara nadmorske visine iznad Strpa.A sva kisa koja padne gore,za manje od dva dana zavrsi u more,kroz krecnjak koji je propusta,sa svim dodatcima koje je kisa isprala iz smeca.Sami ste napisali da je taj dio bogat prirodnim izvorima koji upravo dolaze odozgo.Ako strucnjaci UNESCO-a i nasi lokalni nijesu mislili da ti izvori dolaze sa neke druge planete pa im smetliste nece nauditi.Ili ce mozda ta voda biti obogacena pa ce riba u zalivu dobijati na tezini vise nego ona iz Cogijevog ribnjaka.Da ima ikoga,a nema,ko bi imao i strucnosti i petlje da o tome malo obavijesti i neobavijesteni narod cijele Boke i strucnjake UNESCO-a,jos nebi bilo kasno da se spase sto se spasiti moze.Ovako oni kojima je to struka,ne smiju nista o tome reci jer bi to bilo protiv nekih predizbornih obecanja,a mozda bi i izgubili radno mjesto.Normalno sve je to lijepo ”strucno pokriveno”raznim elaboratima i projektima isto onako kako je pokrivena i ”Kascelanka” pa se evo oburda iako se ni ne nazire kraj gradnje.Takvi su svi planovi u Kotoru a sire.Sad me vi opomenite da samo pisem o negativnim stvarima.Rado bih i o pozitivnih ali za to mi nebi trebalo puno prostora.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].