Kotorske zidine posjetilo 30% više turista nego lani

2
kotorski bedemi

Petar Otašević

Petar Otašević

Lijepo vrijeme i ljetnje temperature i ovih septembarskih dana pogoduju turistima, posebno izletnicima sa velikih kruzera koji uplovljavaju u kotorsku luku u kojoj se zadržavaju par sati.

Neizaobilazna je posjeta turista gradskim zidinama i tvrđave San Đovani na 260 metara nadmorske visine.

Od 1. aprila od kada su bedemi otvoreni za posjetioce do 16. septembra ove godine kotorske zidine obišlo je oko 77 hiljada turista, što je za 30% više u odnosu na prošlu godinu, kazao je za Skala radio Petar Otašević, koordinator za gradske bedeme u Direkciji za uređenje i izgradnju Kotora.

Profil turista koji najviše obilaze zidine su Rusi, Englesi i Italijani, uglavnom putnici sa kruzera, srednjih godina.

“Oni nam prenose prelijepe utiske i impresije sa tvrđave“, kazao je Otašević.

Do bedema se stiže preko dva naplatna punkta na Škaljarskoj pjaci i iza crkve Blažene Ozane u starom kotorskom gradu, a cijena ulaznice je 3 eura.

Na vrhu tvrđave je postavljen turistički dvogled, a cijena tri minuta razgledanja panorame Kotora i jedinstvene ljepote zaliva je 1 euro, podsjeća Otašević.

Što se sigurnosti tiče, iako su dosta oštećene stare kamene skale i parapetni zidovi, staza je maksimalno obezbijeđena i ove godine nije zabilježen ni jedan ozbiljniji incident.

Čistoću svakodnevno na bedemima održavaju dva zaposlena lica.

Kotorske zidine će za posjetu i razgledanje turista biti otvorene do sredine oktobra ukoliko posluži vrijeme, a kruzeri u kotorsku luku uplovljavaju sve do kraja novembra.

2 KOMENTARI

  1. đe idu pare odn bedema? za ove godine koliko ih turisti aloćaju mogli su barem ih okrpit i skale učinjet bezbjednijim. Sramota za Direkciju i ostale koju samo uzimaju pare i ne zna se ušto ih troše….A možda i zna!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].