Kotorska opština u vrhu kada je naplata poreza u pitanju

1
Biljana Peranović

Biljana Peranović

Biljana Peranović

Budžetom za 2015. godinu, na osnovu poreza na nepokretnost u kotorskoj opštini planiran je prihod od 3 miliona 685 hiljada eura.

Na današnji dan naplaćeno je milion 603 hiljade eura, što je za 22,18% više nego u istom periodu prošle godine.

Sekretarijat za lokalne prihode, budžet i finansije opštine Kotor je izvršio zaduženje fizičkih lica poreskih obveznika po osnovu poreza za ovu godinu i donijeto je 21,5 hiljada rješenja za objekte i zemljišta na području opštine Kotor, sa ukupnom vrijednošću od 2 miliona i 34 hiljade eura.

Ove godine za distribuciju rješenja je angažovana Pošta Crne Gore, saopštila je za Skala radio Biljana Peranović, sekretarka Sekretarijata za budžet i finansije.

S obzirom da je procedura zaduženja pravnih lica dosta kompleksnija, jer se vodi postupak za svakog pojedinačno, na osnovu dostavljenih poreskih prijava i učešća stranaka u postupku, zaduženja za pravna lica do sada iznose milion 473 hiljade i 450 eura.

Do sada je podnešeno 310 poreskih prijava, a zbog nepodnošenja poreskih prijava od strane pravnih lica pokrenut je prekršajni postupak za 11 pravnih subjekata.

Zabrana raspolaganja sredstvima na žiro računu je donešena za 60 pravnih lica, objašnjava Peranovićeva.

Obavljeno je 120 kontrola, a zakazano je još 37.

Kada su u pitanju fizička lica, pokrenut je postupak prinudne naplate kod 5046 obveznika od čega je oko 3000 zaključaka o obezbjeđenju poreskog potraživanja na nepokretnosti, tzv. hipoteke, a 2046 zaključaka o prinudnoj naplati.

Što se tiče turističke takse koja tereti sekundarne objekte koji se ne izdaju, izvršeno je zaduženje kod 3721 obveznika, a naplaćeno blizu 40 hiljada.

Naplata je u odnosu na prošlu godinu za 79% veća.

Peranovićeva je mišljenja da će se, kao i ranijih godina plan budžeta na osnovu poreskih prihoda ostvariti do kraja godine.

Kotorska opština je, što se tiče naplate poreza, u samom vrhu u odnosu na ostale primorske opštine.

Primjera radi, opština Bar je zadužila oko 5 milona i prošle godine je naplatila od poreza preko 4 miliona, a kotorska opština koja je mnogo manja teritorijalno, naplatila je 3 miliona i 600 hiljada eura.

U vrhu smo i u poređenu sa opštinama Tivat i Herceg Novi, zaključila je Peranovićeva.

1 KOMENTAR

  1. Da je samo po tome u samome vrhu no je i po mnogim losim stvarima na samome vrhu , cjenama, uslovima zivota bez vode, struja iz 13 vjeka i odnops prema prirodnom blagu i da ne nabrajam vise zaboljela bi me glava …

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].