Kotorska Muzička škola “Vida Matjan” obilježila 70 godina postojanja

8
sa svečanosti u Muzičkoj školi "Vida Matjan"

sa proslave iz kotorske Muzičke škole

audio: sa proslave iz kotorske Muzičke škole

Kotorska zvona, kiše, jugo i bura, šum mora i milozvuk bokeljskoga jezika, sve je to muzika u gradu koji vjekovima baštini muzičku kulturu i koji je iznjedrio umjetnike svjetskog formata, Iva Brkanovića, Darinku Matić Marović, Mira Homena, Bata Radovića, Tripa Simonutija, te pedagoge i profesore Keka Markovića, Nikšu Čučića, Nikolu Gregovića i druge vrijedne pomena i pamćenja.

Kotorsku muzičku kulturu i kulturni život uopšte njegovala je i svoje ime utkala u ovaj grad gospođa Vida Matjan čije ime danas nosi kotorska Muzička škola koju pamte brojne generacije, ne samo đaka Muzičke škole već i mladost Kotora kroz vrijeme.

U  koncertnoj dvorani, crkvi Sv. Duha sinoć je svečano proslavljena 70. godišnjica postojanja i rada Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Vida Matjan”, kuće  pod čijim krovom se svakodnevno muzika čuje.

U koncertnoj dvorani, koja je bila tijesna za sve koji su htjeli da pozdrave ovaj jubilej, na život škole, njene profesore  i đake podsjetila je direktorica Laura Jovanović.

“Ova obrazovna ustanova s ponosom nosi ime Vide Matjan čija inovativnost, mašta, stalna umjetnička i pedagoška stremljenja i danas služe, ne samo kao inspiracija nego i obaveza da damo maksimum na svim poljima. Njegovanje i izuzetno poštovanje koje je u ovom gradu od davnina pridavano muzičkoj umjetnosti, naša škola, ne samo što je nastavila da prenosi na svoje generacije, već je do sada uspjela da pronađe i usavrši takve forme i sadržaje rada čiji su rezultati davno prevazišli okvire školskog prostora i efekta. Redovni koncerti su najznajačnije jezgro koncertne djelatnosti u Kotoru. Djela nastala za potrebe škole: Besana šumska noć, Klinika lutaka, Vučko, Misa Fjoreli, Opera Sestra Anđelika, predstavljaju opus sa kojim se škola može pohvaliti, a najvrijednija je među njima-muzička bajka Besana šumska noć, koja je vrijednovana i Trinaestojulskom nagradom”, podsjetila je Jovanovićeva.

Ona je poručila da će škola i ubuduće biti mjesto susreta ljudi novih ideja i mjesto na kojem će se te ideje realizovati.

Ovo dugujemo i vizionarki Vidi Matjan, ali i gradu kome pripada titula muzičke prijestonice Crne Gore, kazala je Jovanovićeva.

Jubilej su pozdravili, u ime Ministarstva prosvjete Veljko Tomić, generalni direktor Direktorata za opšte srednje, srednje stručno i obrazovanje odraslih i predsjednik opštine Kotor Vladimir Jokić.

Ministar kulture Crne Gore Janko Ljumović je povodom  proslave školi uputio telegram.

Na muzičku bajku “Besana šumska noć” kompozitorke Vide Matjan, koja je još u pamćenju i doživjalju sada već sjedokosih Kotoranki i Kotorana koji su i sami učestvovali u njoj, u odlomcima su podsjetuli učenici i profesori škole.

Za ovu priliku o radu i istorijatu škole je premijerno izveden i kratkometražni film režisera našeg sugrađanina Dušana Vulekovića.

sa svečanosti

8 KOMENTARI

 1. Markune, NE DA BOJKOTUJU, NEGO SVE ŠTO MOGU, SELE ZA TITOGRAD !
  Do prije 10 godina su ovce pasle ispred elektrotehničkog fakulteta, a sada snobizam i mućo gradnja tutnji “glavnim gradom”. Kompleksi od Kotora su neviđeni, pa je strategija, UNIŠTITI GA !
  Ali, dok god imamo uvlakače, poput “čelnika” u prosveti, to im daje vjetar u jedra i lakše im je rabotu privest kraju !

 2. Ministar prosvjete nije prisustvovao Proslavi 70 godina Muzičke škole u Kotoru?
  Isto tako, prije 2 godine, ministar prosvjete nije prisustvovao Proslavi 150 godina Kotorske gimnazije?
  Crnogorska vlada otvoreno bojkotuje bokeljske institucije i tradiciju!
  Sramota!

  • Biće nema sluha, a što ga stalo ! Nema sluha ni trI kvarta ovih u ŠOSMO !
   Ali zato prate Cecuuuuuuuu i njšu se sa njom do transa.

 3. Muzicka skola…. nekada je Kotor bio prepoznatljiv po njoj!!! Danas???? Govori koji su odavno ispisani, uspjesi koji su odaaaavno ostvareni…. Lako ih je citati kada su napisani tudjom rukom…. pardon- treba i to znati procitati!Neki ni to ne mogu!

 4. Zaboravili ste violinistu Edika Pećarića, a od profesora je bila istaknuta divna profesorica Irena Milošević, kojoj sve aktualne ” profesorese” da se saberu u ŠOSMO u nisu ni u cavatu !

 5. Đe je Rat i mir?Jeli on pisao govor? Jeli obavjestio sadasnju pozerku da je u planu nova ili nijeste u toku? Možda se uvuku Jokiću!?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].