Kotorska biblioteka i čitaonica po evropskim standardima

0
u redakciji Skala radija

Jasmina Bajo i Jelena Vukasović

Jasmina Bajo – Jelena Vukasović

Stručno usavršanje bibliotekara za rad u platformi COBISS3, iz Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2014. godinu, naziv je projekta koji implementira Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor, a finansira ga Ministarstvo kulture Crne Gore.

Ovih dana bibliotekarke Jelena Vukasović i viša bibliotekarka Jasmina Bajo pohađale su napredni kurs COBISS3, koji obuhvata katalogizaciju serijskih publikacija, sastavnih dijelova, neknjižne građe i Bibliografiju istraživača, koji je održan u narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu.

Višestruki izazovi pred kojima se našlo bibliotekarstvo u posljednjim godinama (kriza knjige i čitanja, digitalizacija, opstanak štampane knjige u odnosu na e-knjigu, vizije biblioteke kao savremenog informacionog  centra sa najširim mogućim opsegom informacija), motivišu nas da konstantno i vrijedno radimo na profesionalnom usavršavanju i praćenju savremenih trendova u bibliotekarstvu, ne samo u regionu već i šire.

“Stručno usavršavanje i kontinuirano edukovanje i doedukovanje stručnih bibliotekarskih radnika je neophodan preduslov da budemo u mogućnosti da obavljamo našu djelatnost u korist korisnika i zajednice kojoj pripadamo i da bi kataloški zapisi u elektronskom katalogu naše Biblioteke bili što stručniji, kvalitetniji i raznovrsniji”, kazala je za Skala radio Jasmina Bajo.

“Kotor je grad pod zaštitom UNESCO-a, grad svjetske kulturne baštine. Očigledno je da je  izuzetno važno za crnogorsku kulturnu baštinu da u Gradskoj biblioteci i čitaonici Kotor, matičnoj biblioteci u kotorskoj opštini, rade stručno osposobljeni knjižničari i bibliotekari koji mogu odgovoriti svim zahtjevima korisnika, posebno onih koji se tiču promocije crnogorske kulturne baštine koja se nalazi u Kotoru”, mišljenja je Jelena Vukasović.

Kulturni centar “Nikola Đurković” Gradska biblioteka i čitaonica Kotor je tokom ove godine  implementirala projekat “Nabavka neophodne tehničke opreme za rad u sistemu COBISS.CG” iz Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2015. godinu, koji finansira Ministarstvo kulture Crne Gore.

S obzirom na to da je oprema zastarjela, kupoli smo novu opremu (dva računara i termalni štampač) da bi se omogućilo svim stručno osposobljenim knjižničarkama i bibliotekarkama da rade na popunjavaju elektronskog kataloga naše Biblioteke zapisima, podsjetila je Vukasovićeva.

Razgovor u cjelosti sa bibliotekarkama Bajo i Vukasović emitovaćemo u našoj redovnoj subotnjoj emisiji Skalinima kulture od 14 sati i 30 minuta.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].