Kotor u susret turističkoj sezoni: Sijaće palaci svjetskog dragulja

3
Kotor

Kotor, kao drevni grad pod zaštitom UNESCO-a, prepoznatljiv je kao jedan od dragulja svjetske kulturne baštine.

Vrijedno kulturno-istorijsko nasljeđe i prirodne specifičnosti doprinijele su da se Stari grad sa dijelom Bokokotorskog zaliva nalazi na listi svjetske prirodne i kulturne baštine.

Boka je proglašena jednim od dvadeset pet najljepših zaliva svijeta, a Kotor je član Asocijacije gradova-citadela Mediterana.

Na teritoriji Kotora nalazi se više od 60 odsto spomeničkog blaga Crne Gore, te se taj grad smatra jedinstvenim spomenikom kulture u cjelini, kojeg godišnje posjeti više od 300.000 turista iz raznih krajeva svijeta.

Ukupna turistička posjeta Kotoru lani povećana je za 16 odsto, a za 10 odsto porastao je broj brodova i jahti koje su uplovile u kotorsku luku.

Marija Ćatović

“U posljednjih nekoliko godina Kotor bilježi konstantan rast broja gostiju, poboljšan je ukupan nivo i kvalitet turističke ponude, a naš grad postao je nezaobilazna destinacija na mediteranskim krstarenjima renomiranih svjetskih kruzing kompanija”, kazala je za “Pobjedu” predsjednica opštine Kotor Marija Maja Ćatović.

Vode neće faliti

I pored nedostatka većih hotelskih kapaciteta, kvalitet smještaja u Kotoru, prema anketi turista, zaslužuje visoku ocjenu 4,22. Kulturnom ponudom grada zadovoljno je 90 odsto anketiranih, dok bi čak 96 odsto gostiju preporučilo Kotor kao mjesto za odmor svojim prijateljima.

– Ponosni smo na tu činjenicu – kaže Ćatović i dodaje da  dugogodišnji ključni problemi u Kotoru dobijaju dobra rješenja. – Smatram da je to jedan od osnovnih preduslova kako za poboljšanje uslova života građana, tako i za pripremu kvalitetne turističke sezone. Na području opštine značajno je poboljšano snabdijevanje vodom i električnom energijom i unaprijeđen je segment održavanja čistoće. Naročitu pažnju posvetili smo izgradnji infrastrukturnih objekata, posebno vodovodne i kanalizacione mreže, te izgradnji priključka na sistem regionalnog vodovoda. Građani Risna i Perasta, koji su godinama imali izuzetnih problema u vodosnabdijevanju, izraženih najviše tokom ljeta, sada imaju kvalitetno riješeno ovo pitanje – ističe prva dama Kotora.

U saradnji sa Vodacomom i Njemačkom razvojnom bankom, u opštini se uspješno realizuje projekat izgradnje vodovodnog i kanalizacionog sistema i odvođenja otpadnih voda, ukupne vrijednosti 8,2 miliona eura. To je izuzetno složen i zahtjevan projekat kojim je obuhvaćeno područje čitavog zaliva, sa ciljem da se akvatorijum zaštiti od zagađivanja i stvore osnove kvalitetne turističke ponude. Projekat obuhvata izgradnju 28 km vodovodne i kanalizacione mreže i 5 kanalizacionih pumpnih stanica u opštini Kotor, a projekat treba da bude završen u junu ove godine.

Saobraćajne gužve

Za predstojeću sezonu u Kotoru ostaje neriješen jedan od najvećih problema grada tokom turističke sezone – velike saobraćajne gužve i preopterećenost jedine saobraćajnice.

Predsjednica Ćatović se nada da će se i taj problem prevazići u bliskoj budućnosti.

U saradnji sa JP za upravljanje morskim dobrom završene su dvije faze uređenja priobalnog puta u Dobroti. Tenderska procedura malo je usporila početak radova planiranih trećom fazom ovog projekta.

– Evidentan je značajan pomak u našem odnosu prema kulturnom nasljeđu, koje je jedan od najznačajnijih resursa Kotora i zaslužuje da bude ne samo zaštićeno, već i na pravi način valorizovano. Na tome radimo intenzivno u okviru projekata čija je realizacija u toku – kaže Ćatović uz podsjećanje na još nekoliko projekata.

Sanacijom Crkve Svetog Pavla Kotor će dobiti reprezentativnu kongresnu dvoranu, naravno uz potpuno očuvanje i adekvatnu prezentaciju svih kulturno-istorijskih vrijednosti ovog sakralnog objekta.

Projekat revitalizacije Crkve Svetog Frana predviđa formiranje biblioteke koja će prvi put omogućiti široj javnosti uvid u bogat bibliografski i arhivski fond kotorske Biskupije.

– Otvaranjem Galerije solidarnosti, u novembru prošle godine, omogućili smo da se konačno, nakon više od tri decenije zanemarivanja u različitim depoima i neprimjerenim prostorima, više od 300 umjetničkih djela, poklonjenih Kotoru nakon katastrofalnog zemljotresa, na adekvatan način prezentiraju javnosti. U narednom periodu očekuje nas sanacija bastiona Venier koji će biti namijenjen smještaju i prezentaciji bogate zbirke kamene plastike, odnosno imaće funkciju lapidarijuma. Predviđena je i revitalizacija bastiona na Gurdiću, namijenjenog takođe kulturnim sadržajima – podsjeća predsjednica opštine.

Kulturna dešavanja

Nijesu zapostavili ni aktuelni kulturni trenutak u nastojanju da očuvaju zasluženi renome Kotora kao organizatora i domaćina značajnih kulturnih dešavanja.

– Budžetskim sredstvima sufinansiramo manifestacije internacionalnog karaktera, kao što su: Kotorski festival pozorišta za djecu, Kotor Art – Don Brankovi dani muzike, Internacionalna smotra mode, Mediteranski festival filmova o podvodnom svijetu – Sub Aqua Fest, Međunarodni festival klapa u Perastu, Tradicionalni zimski i ljetni karneval i Bokeljska noć, kao i manifestacije koje afirmišu kulturnu vrijednost i tradicionalno nasljeđe Kotora, kao što su Fešta kamelije, Kićenje Mađa, Fašinada, Ribarsko veče u Bigovi, Risansko veče i druge. Tokom prošle godine realizovane su čak 133 kulturne manifestacije.

Jedinstveno kulturno nasljeđe i bogat program u direktnoj su funkciji poboljšanja turističke ponude, pa je Kotor privlačna destinacija savremenim turistima koji nastoje da aktivno provedu svoj odmor. Na osnovu prezentiranih programa kulturnih institucija možemo očekivati da će i ovu godinu u Kotoru obilježiti brojni i atraktivni programi – kazala je predsjednica Ćatović.

U pripremu sezone intenzivno je uključena Turistička organizacija Kotora. U okviru redovne produkcije promotivnog materijala, u toku je izrada turističke mape Starog grada.  Štampanje višejezičnih mapa biće završeno tokom ovog mjeseca.

Do početka sezone biće štampan i „gastro vodič“, na crnogorskom i engleskom jeziku, sa kvalitetnim fotografijama i prigodnom prezentacijom restorana na području Kotora.

Već je pripremljen i novi katalog smještaja koji, kao i ranijih godina, objedinjava hotelski i privatni smještaj. Turistička organizacija priprema i brošuru o kulturno-istorijskom nasljeđu, kao svojevrsnom vodiču kroz kulturno-istorijske znamenitosti Kotora.

Izletnički turizam

– Kotor je izgradio renome specifične turističke destinacije. Bilježimo izuzetno dobre rezultate u oblasti nautičkog turizma. Grad privlači goste koji žele da uživaju u kvalitetnim kulturnim programima, a prezentacija našeg bogatog kulturno-istorijskog nasljeđa nijednog gosta ne ostavlja ravnodušnim. U oblasti izletničkog turizma posjeta je konstantno visoka, pa grad godišnje posjeti u prosjeku 250.000 izletnika – saopštila je Ćatović.

Lift do tvrđave San Đovani

U Kotoru su posvećeni i kapitalnom projektu izgradnje lifta na brdu Sveti Ivan, koji će, kako kažu,  dati sasvim nov i jedinstven kvalitet turističkoj ponudi.

– Zbog visokih standarda koje UNESCO propisuje za gradove pod svojom zaštitom nijesmo bili u mogućnosti da započnemo projekat izgradnje žičare, pa se prišlo realizaciji projekta lifta do tvrđave San Đovani – rekla je predsjednica opštine.

Nautički turizam

U Luku Kotor godišnje pristane oko 300 velikih kruzera i oko 1900 jahti, na kojima stigne više od 250.000 turista. Skoro još toliko turista stigne drugim prevozom sa raznih destinacija, tako da na godišnjem nivou Kotor ugosti 400.000 posjetilaca.
– Ove godine pripremamo osmišljeniji program za prihvat i ugodniji doček velikih grupa turista koje stižu brojnim kruzerima. Biće folklora, zakuske i drugih iskaza dobrodošlice specifičnih za Boku i naš grad – kaže Ćatović.

Kafana “Dojmi”

Do ljeta će Kotor dobiti jedan novi-stari ugostiteljski sadržaj. U pitanju je najpopularnija kotorska kafana “Dojmi” ispred zidina blizu centralnih vrata Starog grada. Rekonstrukcija tog omiljenog sastajališta Kotorana i nekada izuzetno popularnog stjecišta posjetilaca ovog drevnog grada je u toku.

Nikola Perković

Preuzeto sa portala POBJEDA

3 KOMENTARI

  1. Samo ove ocjene nijesu naši nezadovoljnici i kritizeri kojima je samo to rabota. Ove ocjene dali su turisti pa bilo ti krivo bilo pravo Brziću.
    Maju jedva poznajem ali se dala u rabote koje decenijama niko prije nje nije htio ni znao .
    A takvi poslovi se ne završavaju preko noći ni za dvije godine.
    Osim šporke rabote kanalizacije, vodovoda , struje ona i gospodu ugostitelje dovodi u red a tek njima niko ništa nije mogo. Toliko u mojem skromnome viđenju.

    • u ovom tekstu su moj Mirko preneseni samo pozitivni utisci turista koji inace tu dolaze na par sati kruzerom i ne mogu vidjet sve tako da je njihov komentar subjektivan,a u tekstu nisu navedene mane na koje su turisti ukazali! a to sto je Maja ucinjela za svoja dva mandata odlicno znamo mi koji zivimo ovdje u Kotoru godinama i cijeli zivot.obilaznicu i dalje gledamo na slikama i 3Dprojekciji,niko nema ljepse hotele od Fjorda i URCA-a u regionu,dvorana ce se gradit umjesto godinu 3 godine ako je uopste zavrse,i da dalje ne nabrajam,ako su to tebi sitne stvari neuredjene onda ocito imas problem s vidom,i to zestok.i ja se slazem da se ne moze nista preko noci izgradit,ali ona je vec 6-7 godina gradonacelnica,a to je velik vremenski period,i mislim da se od ovog gore navedenog nesto moralo zavrsit,eto to je moje skromno vidjenje slike grada Kotora

  2. stalno tapkamo u mjestu,nista konkretno nije napravljeno,prosto receno presipanje iz supljeg u prazno…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].