Kotor se više ne smije ponižavati, kulturno i funkcionalno degradirati

3
prof. dr Milenko Pasinović

Milenko Pasinović

Milenko Pasinović

Kako je vrijeme od upisa Kotora u listu svjetske prirodne i kulturne baštine odmicalo tako je Kotor sve više ostajao bez prava nadležnosti, izmiještanjem pojedinih institucija i sve više postajao kulturno i funkcionalno degradiran, primjećuje dr Milenko Pasinović gostujući na Skala radiju.

Za razliku od drugih i na sreću države Crne Gore, Kotor nije tražio svjetski brend, za koga se mnogi bore, on ga je svojom prošlošću i odnosu prema njoj dobio, i postao dio svjetske prirodne i kulturne baštine, kazao je on.

I danas je Kotor poznat kao svjetski brend u kulturi, a u turizmu su ga nedavno otkrili i Japanci i uvrstili među stotinu najljepših gradova svijeta, o kojima snimaju svjetski serijal.

Profesor Pasinović je podsjetio i da je prije 14 godina u Berlinu Kotorski zaliv uvršten među 30 najljepših zaliva svijeta i pri tom se pita da li neko zna ko je predsjednik Urpavnog odbora tog zaliva i đe mu je sjedište.

Degradacija i odnos ignorisanja Kotora se i dalje na žalost nastavlja izmiještanjem institucija, pretvaranjem Regionalnog Zavoda za zaštitu spomenika u organ uprave, pretvaranjem filijale u Kotoru u ekspozituru itd, bolje reći gašenjem Istorijskog arhiva u Kotoru, što za posljedicu ima uništavanje prirodnog i kulturnog nasljeđa ili nedovoljnu brigu o njemu, kaže on.

Pasinović nadalje uočava da predložena rješenja o upravljanju zaštićenog područja Kotora, pravno i institucionalno vode daljem održavanju postojećeg stanja, a to je nenadležnost, sukobi ingerencija, nepokrivenost prostora zakonskom regulativom.

Prosto rečeno, odlučivanje na parče što popgoduje investitorima koji mogu da rade što hoće, najnoviji primjer devastacije obale u Kostanjici.

Stoga je cilj Zakona o zaštiti prirodnog i kulturnog nasljeđa Kotora kome svakako treba da prethodi Menadžment plan zaštite ovog područja upravo zaštita, održivo korišćenje, unapređenje, planiranje prirodnim i kulturnim dobrom zaštićenog područja, kazao je Pasinović.

Ovo sve ne sadrže Nacrti pomenutih zakona koje su Kotorani glasno i argumentovano kritikovali na dva okrugla stola, uz zaključak da se moraju uraditi novi.

3 KOMENTARI

  1. Postovani prof. dr Milenko Pasinović trenutak je da oko sebe okupite sve istinske zaljubljenike u Kotor, osnujete Pokret za Boku i Kotor te krenete u politicku borbu za ocuvanje povjesne istine o gradu nasih korjena.

    Hvala Skala radiju na doprinosu istini.

  2. Najljepse bih zamolio sve slusatelje Skala radija da se zapitaju zbog cega se godinama prof dr. gospodin Milenko Pasinovic zapostavlja a jedan je od vodecih strucnjaka i velikih boraca za zastitu i ocuvanje Bokokotorskog zaliva i svrstavanje grada Kotora dje mu je i mjesto. Veliki strucnjak iz oblasti turizma cije radove i klnige navode u mnogim magistarskim i doktorskim raedovima u svim zemljama u okruzenju. Eto, to je primer kako se mi odnosimo prema onome sto je nase i prema nasemu. Kada ce vec jednom dobit zasluzenu nagradu i prioznaje od grada Kotora. Na isti nacin se Kotor ponio i prema Tripu Simonutiju s tom razlikom sto on ne zivi ovdje ali je dusom i srcem vezan za Boku i Kotor. Nemojte mi zamjerit ali kakvi smo mi to narod.

  3. Profesore,znamo da se više (ne)smijemo ponižavati!!! Ali ,što će mo sa onima što su nas do sada dobrano ponižavali,pa eto imamo za posledicu novokomponovane-detaširane(u predlogu-ako prođe dobro prođe-proći će drugi put,jer mi njih poznajemo bolje nego oni sebe ?)predstavnike-tutore-prokuradure,i to iz reda bivših kmetića kotorske-dobrotske-prčanjske vlastele-bogataša koji su imali svoje posjede diljem Boke i to Kotorske???

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].