Kotor na sajmovima turizma predstavlja svoje specifičnosti koje privlače turiste

2
turisti u Kotoru

Mirza Krcić

Mirza Krcić

Na koje specifičnosti posebno i uz kakvu prezentaciju UNESCO-vog Kotora, prepunog tradicije koju vijek vijeku predaje, Turistička organizacija ukazuje na sajmovima turizma u regionu i inostranstvu.

Ovo pitanje Skala radio je postavio Mirzi Krciću, direktoru lokalne TO koji je kazao da su to, prije svega prepoznatljive, tradicionalne manifestacije “Bokeljska noć“ i kotorski karnevali, specifičan i po duhu i vedrini lokalnog stanovništva.

U tom pravcu su na sjamovima posebeno u regionu sa turističkim poslenicima i predstavnici kotorskih karnevalskih grupa.

Sve je to poruka turistima i razlog više da posjete Kotor, posebno u danima ovih fešti.

“Ono što nedostaje za vrijeme tradicionalnog zimskog karnevala su ozbiljniji hotelski kapacitetu, a ono što imamo u tom periodu je zatvoreno. Stoga je obaveza turističkih poslenikan da stvaraju uslove za dolazak karnevalskih grupa iz regiona i inostranstva u Kotor i u zimskom periodu baš kao i ljeti, a samim tim bi došlo i više gostiju iz inostranstva”, kazao je Krcić.

Dosta se radi i na promociji jedinstvene manifestacije na vodi “Bokeljka noć“, ali je potrebno nadograđivati ponudu za sve što je oko ove fešte mimo same parade barki na morskoj pozornici.

Za iduću godinu Krcić najavljuje i potpuno novo izdanje gastro vodiča u kome će se akcenat staviti na lokalnu gastronomiju uz recepte jela ovog područja i pravu prezentaciju kotorske kužine.

Sa papira potrebno je i na djelo promovisati kotorske specijalitete u dogovoru sa ugostiteljima i na taj način dodatno promovisati Kotor kao destinaciju.

Još jedna specifičnost i prednost je status Kotora pod zaštitom UNESCO-a jer u posljednje vrijeme tržište Azije, dalekog Istoka, Japanci i južno Koreanci upravo traže gradove koji su pod zaštitom svjetske kulturne i prirodne baštine, kazao je Krcić.

Ta prednost je na našoj strani i dolazak tih turista je evidentan ali je ne koristimo u dovoljnoj mjeri, počev od znaka UNESCO-a koji se nedovoljno upotrebljava u propagandne svrhe,  pa do turističke privrede u gradu.

“Ni na jednom proizviodu reklamnom ili upotrebnom, primjera radi kesici za šećer u kafićima nema UNESCO-og obilježja kao ni u brojnim suvenirnicama u starom gradu. Tu prednost treba iskoristiti jer nije lako biti na UNESCO-voj listi”, podsjeća Krcić, iznoseći primjer Zadra koji već dva puta puta pokušava da uđe na ovu listu, ali ne uspijeva.

2 KOMENTARI

  1. Više valja jedan pravi brodet bokeški su malo vina domaćega nego ne znam ti kakve artićoke i specijalitete od drama kao pupica na pjat a ne znaš što iješ.

  2. I treba reklamirati sve naše jer je to originalno i posebno. To nemaju drugi koliko god da su bogatiji materijalno.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].