Kotor mora biti kulturna prijestonica Crne Gore

12
Kotor, grad gorostas

Željko Aprcović

Željko Aprcović

Kotor mora da ima status koji mu po svemu pripada, a to je kulturna prijestonica Crne Gore.

Ovu inicijativu podržali su svi građani i institucije Kotora, kao i lideri crnogorske aktuelne vlasti i opozicije, smatarajući da gradu koji baštini više od polovine ukupnog pokretnog i nepokretnog spomeničkog fonda Crne Gore prirodno pripada status prijestonice kulture.

Da li će se zalagati da se ova ideja realizuje u parlamentu Crne Gore, Skala radio pitao je Željka Aprcovića poslanimka DPS-a iz Kotora.

On je kazao da će, u saradnji sa predstavnicima izvršne vlasti u Kotoru sigurno inicirati donošenje takve odluke koja bi konačno Kotor pozicionirala na mjesto koje mu pripada.

Ko god dođe u zvaničnu posjetu Crnoj Gori, bilo da je riječ o diplomatama, ambasadorima, kulturnim javnim radnicima ili turistima, svi neminovno žele da posjete Kotor i na poseban način doživljavaju njegovu neiscrpnu kulturno istorijsku baštinu, kazao je Aprcović.

Stoga, on smatra da izvršna vlast u Kotoru treba da uradi prijedlog Odluke, kao inicijalni akt koji bi kroz formu javne rasprave dobio i suštinsko i formalno zaokruženje.

Aprcović ne vidi razlog, kako je zaključio, da se jedna takva, za Kotor važna odluka ne bi donijela.

12 KOMENTARI

 1. Umjesto komentara, pogledajte samo Google maps
  i “zumbirajte” (Šojić) novu teritorijalnu granicu izmađu
  Kotora i Cetinja.(!)

 2. Kotor je prijestonica i glavni i jedini grad u CG pa neka mu to piše i ne piše . Neka mu daju i oduzimaju svojstva i status. JEDINI i grad nad Gradovima o tome svjedoče starine, bedemi, crkve, palate , i mogu mu pljunut u Gurdić. Adio!

 3. O čemu vi pričate.cetinje za Cetinji kao prijestonica CG, Kotor je kulturna prijestonica donijeli ili ne zakone i odluke.Cijeli svijet mu se divi, na listi je UNESCA i još neko neštro p..i.
  Oćemo zvaničan status nećemo valja da bude varoš, a po papirima ni grad nije. Neka se srame kulturnjaci na nivou baš zbog Kotora. A iz Kotora u svakoj vlasti na vrh Kotorana koji svoj grad zaborave zarad fotelje i ostalih privilegija. MIKO; VESNA,RANKO; ANDRIJA , predsjednici, ministri ALO? ŠTo ste učinjeli za KOTOR?

  • Ja se “divim” Vašoj pismenosti i vokabularu. Iza tačke je veliko slovo, a osim toga imena gradova se pišu takođe velikim slovom (I i II razred osnovne).
   Što Vam znači p..i?
   Mislim da ste prvim dijelom Vašeg komentara najviše rekli o sebi!
   I, ne ljutiite se toliko, dobićete bore, a možda i čir na želucu i još po nešto.
   Što se tiče Kotora i Kotorana i Skale duboki naklon i poštovanje. Ja tu nemam dileme. Ali moram cijeniti i Cetinje. Zašto? E to treba znati, to se uči! Ko je preskočio te lekcije, ne može istinski voljeti i cijeniti ni Kotor ni Crnu Goru. Može samo da se frljeca ispraznim floskulama.

 4. Još u prošlom sazivu opštinskog parlamenta predložio sam da se kod državnog parlamenta inicira izmjena Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore kojom bi se Kotoru obezbijedio status koji mu odgovara tj prijestonica crnogorske kulture.Predsjednik parlamenta i dva poslanika iz Kotora trebali bi da svome gradu obezbijede status koji mu odgovara.No boim se da ovo ne završi kao pokušaj Liberala da u parlament uvedu himnu,koji je završio kako je završio i pored podrške od 42 poslanika a sve voljom predšednika parlamenta.

 5. Samo da još imamo kakvi put zaobilaznicu ili bilo što, zatim vodu za sve , kulturni život ne samo dva mjeseca ljeti.

 6. Uz svo uvažavanje Kotora i njegovog kulturnog nasleđa, podsjećam na član 5. Ustava Crne Gore i na član 1. Zakona o prijestonici:
  “Prijestonica Crne Gore je Cetinje.
  Prijestonica je istorijski,kulturni i duhovni centar Crne Gore”.
  Mislim da cijenjeni Kotorani moraju voditi računa o ovoj činjenici, kao i imati opreza kod smjelih konstatacija, kao:”…smatarajući da gradu koji baštini više od polovine ukupnog pokretnog i nepokretnog spomeničkog fonda Crne Gore…”?

 7. Kotor po svemu zaslužuje da bude kultuirna prijestolnica Crne Gore. 75 posto svih crnogorskih kulturnih dobara je u Boki. A dobili smo Zeljka Kalezica i Lidiju Ljesar. Ajde Aprcovicu, preuzmite nesto konkretno a ne floskule, O SUDBINI KOTORA ODLUCIVACE KOTORANI. Kako to mizerno zvuci! Hocemo akciju, stav, i nesto tvrdo medju nogama

  • Iza drugog dijela Vašeg komentara, apsolutno stojim. Samo Vam još hvale Mićunović i Ružica.
   Iza prvog ne. Njime negirate kulturne vrijednosti Cetinja, aktuelne prijestonice Crne Gore. Olako baratate procentima.
   Zaključak: Kotor apsolutno zaslužuje povlašćeni status, na kraju krajeva kao područje pod zaštitom UNESCO-a. Dakle kulturni svijet je to verifikovao.
   Međutim, ovdje morate osjetiti “podmetanje kukavičjeg jajeta” od strane imenovanih i ne upecati se na njihovu udicu. Apsolutno je jasno, a o tome je pisao vaš cijenjeni Skala radio, da je njihova namjera – razračun sa Kotorom i Cetinjem. Svođenjem svih vrijednosti ovih dragulja, bez kojih nema Crne Gore, na osrednjost i njihovu prostačku potrošačku mjeru.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].