Kotor lider po pitanju transparentnosti

3
Kotor prvi po transparentnosti

Opština Kotor je ostvarila najbolji rezultat u istraživanjima transparentnosti koji je sproveo NVO Centar za demokratsku tranziciju. Od mogućeg rezultata od 0 do 10 opština Kotor je ostvarila  9,74 , dok je najniži ostvarila opština Šavnik sa rezultatom 3,57.

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica saopštio je da izrazito netransparentnih opština u Crnoj Gori nema, da je ranije to bio Šavnik, a da su  netransparentne opštine Kolašin, Plav, Rožaje, Žabljak i Šavnik.

Djelimično transparentne opštine su Mojkovac, Podgorica, Budva, Bijelo Polje, Berane i Cetinje, Nikšić, Plužine, Pljevlja, Ulcinj i Andrijevica.

To su opštine za koje se može smatrati da su transparentne u pojedinim oblastima, ali ne i dovoljno da bi zadovoljile potrebe građana.
Transparentne opštine su Kotor, Danilovgrad, Herceg Novi, Tivat i Bar.

CDT istraživao više dimenzija transparentnosti lokalne uprave – javnost odluka sjednica lokalne samouprave, skupština opština, saradnju sa civilnim društvom, primjenu Zakona o slobodnom pristupu informacijama i funkcionisanje mjesnih zajednica.

Do odgovora su došli analizom statuta opština, upitnicima, pretraživanjem veb stranica opština i direktnim telefonskim pozivima.

Koordinator projekta Ivana Drakić saopštila je da su lokalne samouprave u prosjeku najbolji rezultat ostvarile u dimenzijama javnost sjednica skupština opština i mjesna samouprava.

“U odnosu na preliminarne rezultate, zanimljivo je da je najveći pomak ostvaren u dimenziji javnost odluka jedinica lokalne samouprave”, kazala je Drakić.

Prema njenim riječima, napredak za samo tri mjeseca pokazao je da projekat ne samo da je identifikovao osnovne probleme transparentnosti u jedinicama lokalne samouprave, već je i djelovao konstruktivno da se ti nedostaci prevaziđu.

Istraživanje, kako je pojašnjeno, ne postavlja pred opštine pitanja koja je nemoguće zadovoljiti iz finansijskih razloga ili nedostatka kapaciteta, već se radi o minimalnim standardima transparentnosti, za čije je ispunjavanje dovoljno da lokalne vlasti prepoznaju šta znači transparentnost i pokažu volju za poboljšanjem.

“Ostvarena komunikacija sa jedinicama lokalne samouprave u toku ovog istraživanja nam govori da dobra volja za poboljšanjem postoji u znatnom broju crnogorskih opština, pa nam ostaje da zaključimo da opštinama u Crnoj Gori vjerovatno nije bilo potpuno jasno šta sve transparentnost kao pojam obuhvata”, navela je Drakić.

Ona je kazala da su tokom tri mjeseca potvrdili taj zaključak, jer su mnoge opštine bile zahvalne CDT-u na projektu koji im je dao smjernice na putu transparentnosti.

Drakić je najavila da će CDT nastojati da istraživnje ponvlja s vremena na vrijeme, kako bi se mogao izmjeriti napredak opština.

U toj organizaciji se nadaju da će opštine koje su gore ocjenjene iskoristiti istraživanje za poboljšanje transparentnosti, a naveli su i da će se metodologija vremenom revidirati u cilju podizanja standarda transparentnosti.

Iz CDT-a su naglasili da postoji velika razlika u preglednosti opštinskih sajtova, kao i da su Ulcinj i Plužine u protekla tri mjeseca izradile sajt, dok još tri opštine sajt nemaju – Plav, Rožaje i Šavnik.

Drakić je podsjetila da je Evropska komisija, u ovogodišnjem Izvještaju o napretku Crne Gore, ocijenila da javna, efikasna i odgovorna administracija na lokalnom nivou i dalje čeka da bude uspostavljena.

3 KOMENTARI

  1. Svenska Talande Klubben ja Svenska Veckan esittää: (SWE), Pozdrav iz Švedske slušaocima Skala radija od Elvire Svedenborg-Radović.
    Imate najljepši zaliv medju zalivima ovoga svjeta.

  2. Drago mi je cuti da smo najbolji, nadmo se i boljemu u odnosu na gradjanne.
    MEDJUTIM, kako su neke of institucija u gradu pod REPUBLICKOM upravom, kao naprimjer KATASTAR, SUD itd, tako nema transparetnosti i OGROMAN je problem.

    Da je bilo transparentnosti u Katastru nebi bilo kradja nekretnina i hapsenja. A osteceni gradjani ni do danas nemogu da povrate imovinu. Kazu da su ovi sto su dosli gori od onih sto su otisli neslavno.

    Kako u ovim institucijama ostvariti prava gradjana na transparentnost, tj da znaju i moraju biti obavjesteni kad im se mijenja vlasnost na neretninama kojih su u posjedu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].