Kotor kandidat za titulu Evropske prijestonice kulture

2
Kotor

Tijana Čađenović

Tijana Čađenović

Grad Split je pokrenuo inicijativu za kandidaturu Evropske prijestonice kulture za 2020. godinu.

Evropska prijestonica kulture datira iz 1985. godine i do 2004. su međuvladini sporazumi određivali koji će gradovi za jednu kalendarsku godinu biti nosioci ove titule, objašnjava za Skala radio Tijana Čađenović, sekretarka opštinskog Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti.

Od 2005. godine se formirala Evropska komisija koja obavlja odabir.

Partneri u projektu gradu Splitu, koji je inicijator, su Kotor, Hvar, Korčula, Mostar, Pag, Sinj, Solin, Stari Grad, Ston, Supetar, Šibenik, Trogir, Zadar.

Materijalna i nematerijalna baština ovih gradova je pod zaštitom UNESCO-a, što je i bio kriterijum za kandidaturu.

Ukoliko Split bude Evropska prijestonica kulture, podijeliće je sa pomenutim gradovima-partnerima.

Ova prestižna titula daje mnoge benefite po pitanju kulture, turizma, infrastrukturne mogućnosti, kazala je Čađenovićeva, vjerujući u uspjeh ovog projekta, iako je u začetku.

2 KOMENTARI

  1. Krajnje je vrjeme i bilo. Da nas oce sreca strefit pada budemo prijestonica kulture jer imamo sto i pokazat. Samo pamet u glavu da ne najeste da budu drugi.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].