Kotor je u 2011. pozicioniran kao glavna kruzing destinacija u Crnoj Gori

13
turisti s broda

U kotorskoj luci je u 2011. pristalo 316 stranih brodova na brodskim kružnim putovanjima, što je 2 odsto više u odnosu na 2010. godinu.

Englezi su najzastupljeniji među gostima koji posjećuju Kotor na brodskim kružnim putovanjima.

Slijede gosti iz Španije, Italije, Francuske, Njemačke, Grčke, Poljske, Portugala i Rusije.

Prosječna starost gostiju s kruzera iznosi 46 godina, a 45 odsto gostiju je u dobi između 46 i 65 godina.

Najveći broj turista (njih 70%) u destinaciji ostaje više od 6 sati.

Svaki treći  konzumira hranu i piće u restoranima, dok skoro 40 odsto njih koristi usluge organizovanog izleta i razgledanja.

Svaki deseti gost sa kruzera odlazi na plažu, a neznatan broj njih koristi usluge rent-a-car-a.

Turisti na kruzerima troše u prosjeku oko 43 eura po osobi, podaci su ankete koju je sprovela Nacionalna turistička organizacija.

13 KOMENTARI

 1. Dok sam radio u Kotoru kao turistički radnik, imao sam prilike da svakodnevno upućujem strance koji su od mene tražili da im kažem gdje se nalazi WC. A to je bilo prije više od 50 godina i upućivao sam ih na ono isto mjesto gdje se nalazi i danas. A koliko je onda bilo stranaca koji su posjećivali Kotor? Danas samo sa jednim brodom dođe više njih nego što je u Kotor dolazilo za skoro cijelu sezonu. A zaista je žalosno gledati ih kako se “tresu” ispred ovog jedinog WC-a, kako njih više od 20 čeka na red. Pitajte radnike u Pomorskom muzeju što turisti najviše traže kada dođu u posjetu. Ili posjetitelje restorana . Pitajte turističke vodiće koje je traženje najčešće kada se turisti iskrcavaju iz autobusa? Sada se radi nova kafana “Dojmi”, a da li je iko predvidio da se pored nje izgradi i neki javni WC, Toilette, Mans room, Rest room, Pisoire,Gabinetto, Klosett ili kako se već ne kaže na jezicima svih onih stranaca koji hrle da vide naš grad. Znam, pišem o morbidnim stvarima, ali vjerujte da su to osnovne stvari koje traže skoro svi turisti koji dolaze u neko turističko mjesto. A posebno kada se radi o kategoriji turista koji dolaze brodovima u Kotor, ljudima starijim od 60 godina, posebno kada se radio imidžu Kotora koji je postao najtraženija destinacija za kruzere na ovom dijelu obale Jadrana. Ponovo se izvinjavam zbog ovih riječi, ali vjerujem da će me razumijeti oni koji su imali prilike da nešto slično dožive.

 2. Inače sam mislio prije čitanja ovog inspirativnog teksta da su Nikšić, Šavnik ili Sutomore glavne kruzing destinacije u Crnoj Gori. Eventualno, Pljevlja, kao grad bogate trgovaačke i kulturne tradicije. Sada je, na moje ogromno pozitivno iznenađenje, jasno da je to ipak Kotor, sve zahvaljujući našoj sposobnoj gradskoj upravi i muuuudrim ljudima koji brinu o turizmu našega grada..

  • @Dragan Šepelj
   Sretna Vam Nova godina pa da budete malo manje zajedljivi i malo pozitivniji…. Da mi je znat ko Vam je i što učinio te ste toliko ozlojeđeni…?! Ne znam samo kako Vam negativna energija ne pomogne da malo smršate, eto u tom slučaju biste čak imali koristi od nje i to zdravstvene….

   • Blago onom ko pameti nema, bar mu život u veselju prođe…. pametan čovjek mora bit sarkastičan na stvarnost kojom živi ovaj grad, respect za komentar Dr Šepelja !!!

   • @ana nikolic
    Prije svega, želim ti dobro zdravlje u Novoj godini, a potom da budeš “malo manje zajedljiva.”
    Nadam se da ti je vrlo dobro poznato, da je ovaj grad vjekovima bio kulturni, administrativni, trgovački, sudski i vojni centar Boke.
    Danas je Kotor jedno “siroče”, kojeg je voljom političkih CG- moćnika, u zadnjih dvadesetak godina, daleko prevazišao Herceg Novi i Tivat.
    Kreiranjem nekakvog “Morskog zla”, pardon-Morskog dobra, privredni i prirodni resursi ovog područja bezobzirno se eksploatišu, pa se gradi Podgorica i Milenijum mostovi na Morači.
    Očekuje se uskoro da Pomorski fakultet presele u Kolašin, a zgradu Pomorskog muzeja na Cetinje.
    Boka radi – Podgorica se gradi.
    Happy New Year, ana!

    • Ana, ovdje pise da je Kotor glavna cruiser destinacija u Crnoj Gori, ako navedes jos samo jednu pored Kotora, ja javno priznajem da sam zajedljiv i ozlojedjen ! Sa viskom kilograma nemam problema, nik sve govori

  • Na ovom sajtu je već bilo riječi o gradnji nekakve višespratnice-monstruma na
   mjestu sadašnje prizemljuše u kojoj je trenutno smještena administracija Luke-Kotor.
   Kotoranima neće buduće generacije oprostiti zločin prema ambijentalnim vrednostima ovog grada, ako urbanisti dozvole podizanje jednog takvog građevinskog rugla, gdje mu ne može, niti smije biti mjesto.
   Očekuje se da gospođa Vlasta Mandić, kao dama od struke i nauke, digne svoj glas protiv te sulude nakane.

   • Đe je dotična gospođa do sad bila : ona će čudo učinjet kao štosu arhitekti kotorski i do sad pozlatili. Ovi uvozni tek što ću ti zborit!

 3. Žali Bože i turisti u ovolikom broju kad nama vode ovaj grad kafedžije bez duše, stila, i bez reda , skorojevići koji misle da se parama sve može kupiti. Čast jedva malom broju njih ostalo da sam vlast znala bi kako po Zakonu svakako koji oni ne poštuju jer smatraju da su od svakoga zakona jači. Sramota kakav je Kotor bio za Novu godinu u neke ure od URLANJA !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].