Kotor i zvanično u istraživanjima prvi po transparentnosti

0
Sa dodjele priznanja

Opština Kotor je ostvarila najbolji rezultat u istraživanjima transparentnosti koji je sproveo NVO Centar za demokratsku tranziciju.

Od mogućeg rezultata od 0 do 10, Opština Kotor je ostvarila  9,74  dok je najnižu ocjenu ostvarila opština Šavnik sa rezultatom 3,57.

Gradonačelnica Marija Ćatović ne skriva zadovoljstvo, kako je kazala za Skala radio, jer je lokalna uprava maksimalno uložila trud da njen rad bude  na usluzi građanima javno i transparentno.

“Građani moraju biti obaviješteni kako funkcionišu lokalne samouprave i znati na koji način opštine troše novac iz budžeta”, rekla je gradonačelnica Kotora Marija Ćatović nakon primanja nagrade Centra za demokratsku tranziciju za najtransparentniju opštinu u Crnoj Gori.

Plod zajedničkog projekta sa CDT-om je opštinski Bilten koji izlazi i koji je dostupan građanima i odbornicima sa uvidom u rad svih opštinskih službi, odlukama i zakonima.

I ubuduće će se raditi na transparentnosti, poboljšanju web site-a Opštine Kotor, jer građani u svakom trenutku moraju biti obaviješteni o svemu što se radi  u Opštini i na koji način se troši novac.

Na naše pitanje što građane Kotora najviše interesuje kada je rad lokalne uprave u pitanju, gradonačelnica Ćatović je odgovorila da je to oblast urbanizma, kao i finansije, posebno investiciona aktivnost Opštine koja mora biti od opšteg interesa za građane Kotora.

Ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović kazao je da je “uključivanje građana u proces odlučivanja u lokalnoj zajednici, ostvarenje principa transparentnosti rada organa i odgovornosti za donošenje odluka od ključnog su značaja za ostvarivanje uloge građana u lokalnoj samoupravi. Šta god nama pokazivali statistički podaci, jedino ćemo biti zadovoljni kad u običnom razgovoru sa svakim našim sugrađaninom u Crnoj Gori dobijemo njegovo zadovoljstvo iskazano kontaktom koji je imao u lokalnoj samoupravi i odgovorom na svoje probleme koje je imao u lokalnoj samoupravi”.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].