Kotor dobio Plan zaštite i spašavanja od poplava

4
Maksim Mandić, komandir kotorske Službe zaštite i spašavanja

Maksim Mandić

Maksim Mandić

Plan za zaštitu i spašavanje od poplava u kotorskoj opštini koji su juče usvojili odbornici lokalnog parlamenta sadrži smjernice u slučaju većih poplava, kada bi u gradu bilo proglašeno vanredno stanje.

Ovaj plan Kotor je besplatno dobio od njemačke Vlade i tamošnje firme Giz, a Služba zaštite i spašavanja je bila član radne grupe za njegovu izradu, kazao je za Skala radio Maksim Mandić, komandir Službe zaštite i spašavanja.

Operativni djelovi plana su odrađeni od strane opštinske Službe zaštite i spašavanja.

Plan zaštite i spašavanja od poplava je podijeljen na više kritičnih  zona.

Rađen je na osnovu podataka od prije desetak godina kada su bile jače poplave u kotorskoj opštini.

Kritična mjesta su dio Kovačkog polja, starog grada i gradske rive koja po pravilu plave sa jačim kišama, objašnjava Mandić.

Plan pruža mogućnost stalog korigovanja, abdejtovanja i unošenja situacija i pojava novih poplavljenih mjesta.

Ovakav plan, koji do sada nije postojao, veoma je potreban za našu opštinu i profesionalno je urađen, kazao je Mandić.

4 KOMENTARI

  1. Dali plan predviđa zatvaranje brana na Verigama u slucaju podizanja nivoa mora , kao u Veneciji ili Veloj Luci na Korculi, kad se more podiglo do 4 metra . Kotro nema rizik od poplave, jer more moze sve popit. Postoji samo rizik od zacepljenih kanala i potoka, koje treba ponekad malo ocitit od velikog smeca. Malo smece , kemikalije, otpad sitni i krepane macke,sve ide umore kad rikne velika kisa.

    • Plan predvidja XP5 rampin da more ne popije sve. Rizik od poplava je 3,2 % a i ako se podigne nivo mora neće ić više od gornjega Oravca tako da ćemo imat Nikšić na moru !!! Brana na Verigama je sigurna obaloutvrda tako da se neće ponovit kao u Obrenovac ove godine. Začepljene kanale i potoke ćemo otisnut pomoću kofica i lopatica za djecu uzrasta do 4 godine. E tako ti je to moj dobri i pametni Maki 2 !!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].