Kotor će u junu 2014. biti domaćin sastanku Savjetodavnog odbora Crne Gore i Komiteta regiona EU

10
Marija Ćatović

U Briselu je danas održan treći sastanak Zajedničkog Savjetodavnog odbora Crne Gore i Komiteta regiona EU, kojem su, u ime Zajedice opština Crne Gore, prisustvovali: dr Miomir Mugosa, gradonačelnik Glavnog grada Podgorica i predsjednik Upravnog odbora Zajednice opština; Aleksandar Bogdanović, gradonacelnik Prijestonice Cetinje i predsjednik Skupštine Zajednice opština; Marija Ćatović, predsjednica Opštine Kotor;  Miloje Pupović, predsjednik Opštine Pljevlja; Orhan Šahmanović, predsjednik Opštine Plav; Branislav Đuranović, predsjednik Opštine Danilovgrad  i Darko Brajušković, predsjednik Opštine Kolašin.

Konstatovano je da Crna Gora dobro napreduje u procesu integracija, te da posvećenost naše države tom procesu ponovo vraća povjerenje u mogućnosti proširenja i predstavlja odličan primjer na području cijelog zapadnog Balkana.

Na sastanku je usvojen Izvještaj «Jačanje apsorpcionih kapaciteta za pretpristupne fondove EU-a i unapređenje administrativnih kapaciteta na lokalnom nivou u Crnoj Gori».

O trenutnoj situaciji i izazovima u finasiranju lokalnih samouprava u Crnoj Gori govorila je g-đa Marija Ćatović, predsjednica Opštine Kotor, koja je predstavila trenutno stanje u finansiranju lokalnih samouprava i naredne korake koje je neophodno preduzeti radi obezbjeđivanja stabilnih izvora finansiranja.

Prema riječima predsjednice Ćatović, izvori finansiranja treba da budu primjereni funkcijama koje vrše lokalne samouprave. Istovremeno, oni treba da osiguraju stabilnost finansija na dugi rok i redovno servisiranje ugovorenih obaveza.

“Sistem javnih finansija na lokalnom nivou u prethodnom periodu obilježio je pad tekućih prihoda, rast neizmirenih obaveza i nelikvidnosti, rast kreditnih zaduženja, kao i prekomjeran broj zaposlenih u organima lokalne uprave, javnim preduzećima i ustanovama čiji su osnivači jedinice lokalne samouprave”, kazala je, između ostalog, predsjednica Ćatović.

“Kako bi se obezbijedili uslovi za finansijsku stabilnost i održivost lokalnih samouprava u Crnoj Gori, s posebnim akcentom na rješavanje problema njihovog duga, neophodne su zajedničke aktivnosti centralnog i lokalnog nivoa”, istakla je ona.

Ćatovićeva je naglasila da su te aktivnosti neophodne u nizu oblasti, kao što su: unapređenje rješenja iz Zakona o finansiranju lokalne samouprave, Zakona o porezu na nepokretnosti, kao i drugih zakona i podzakonskih akata kojima se tretiraju pitanja iz oblasti finansiranja lokalnih samouprava, uz međusobno usklađivanje njihovih odredbi; zatim pripreme i usvajanje nedostajućih podzakonskih akata koji će doprinijeti boljoj implementaciji propisa koji se odnose na lokalne javne finansije.

Predsjednica Ćatović je istakla da, između ostalog, treba obezbijediti uslove za kvalitetnu implementaciju propisa na lokalnom nivou; povećati efikasnost naplate lokalnih javnih prihoda i unaprijediti rad lokalnih poreskih inspekcija; kao i donijeti nedostajuće propise na lokalnom nivou kojima će se uvesti sve vrste lokalnih prihoda koje su utvrđene zakonom.

Dogovoreno je da se naredni sastanak Zajedničkog Savjetodavnog odbora Crne Gore i Komiteta regiona EU, održi 30. juna 2014. godine u Kotoru. Predložene su i teme o kojima će se diskutovati : Poljoprivreda i ruralni razvoj i Usluge od opšteg interesa i javno privatno partnerstvo, kaže se u saopštenju dostavljenom Skala radiju iz Informativne službe kotorske opštine.

10 KOMENTARI

 1. Sjećali se iko,kada je Adio Mare( u naravi Ilijaz Bijelićuk….) potonji put “gostovao” na ovaj Portal? Da vas ne mučim-bijaše to na đedov mu imendan-udario gospod s’neba pa ga uvati brez medikamenata i od onda ni slova od njega(ometen je na Portal Analitiku..srbujući i crnogočeći se cijelu jesen)! I normalno kao pravi “neispitani kršćanin” ,javja nam se na svetog Nikolu-vjerovatno isti razlozi-udara gospod s’nebesa po sred prazne škatule …željna neophodnih medikamenata??
  A znate li kako ga je najlakše otkriti? Naravno da neznate? On,ili piše od ponoći do 3-4 ujutro,ili u oruo..kad se tratka mala-ujutro.. potonji put – skube na postu “Marovo”…Zato pogledajte kad je ovo pisao! I nije to sve,jer je bitnije za čitaoce kako piše i što piše na Portal Analitiku?
  Baš danas ,u vrijeme kad se budi u 13;40:36 časova..Tema: “KNJIGA O FALSIFIKATIMA SIME MILUTINOVIĆA”-od autora Danila Burzana..javlja se ovaj isti insanajvan-ali pod špic nametom “polog” i počinje uobičajnu “autobiografsku repliku-sam sa sobom” riječima:”ko,ko,ko,haha…” Pa onda ožeš po svom porijeklu i nastavlja:”…Vidi se Jole da si ti SLJEGA a ne mi SRBI koji smo došli S KOSOVA u ove kako rece Sv VLADIKA DANILO,…DRACE I KRSE….Dodjosmo kod svoje brace SRBA Simeona Mirotocivog….”
  Što reći poslije ove Ilijazove “autobigrafske replike” i to na svetoga Nikolu? Samo jedno mu bijaše razgovijetno-iskreno i po(re)klopljeno sa njegovim stvarin stanjem u naravi…pa se insanajvan prvari i reče, u početku svog gornjeg komentara: “NEŠTO NISAM PAMETAN:::” Ja dragi moji znam uzroke njegove “autorizovane anamneze”! A vi?

 2. Nesto nisam pametan je li Maja u vladi ili na celu lokalne samouprave u Kotoru gradu bijelome?
  Umjesto da trosi nase pare iz lokalnog budjeta za putovanja kojima treba da se bavi vlada(ocigledno da nemaju boljega) ona se valjda vise naputovala?
  Kad bi tu energiju potrosila da rijesi pitanje Rivijere,. bilo bi bolje jer onaj Kovacevic i dalje ubira pare????
  Jole jos si ziv?? Sto ti msilis na ovo ili se i dalje bavis ucenjem ruskog(ako dodju nepozvani da im se pridruzis?)
  Ne boj se…NATO ce te braniti kao gruzijce hehehe

  Aleluja!!!

 3. Kad dodju ovi stranci u Kotor i kad vide uspjehe ove vlasti pocev od Autoremonta,Riviere,Borove hale,zimskog bazena,Autoboke,livnice,Fjorda,Urca ima da se oduseve sa Kotorom i Kotoranima.
  Najbolje je da im Maja kaze da smo grad iznajmili MGM-u za snimanje ratnih filmova!

 4. Kada bi škovacini Kotora,radili sa svojim metlama,kao što rade svojim jezicima- oponenti Maje Dabinović…sretno udate Ćatović,onda bi grad bio “čist”-žanago, kao i obrazi ovih kriritizera,koji svoja imena kriju-kao noćne dame poštenje!
  Na kraju,da se razumijemo,niti branim niti napadam Maju-ali..mora se priznati da od “Truskoga rta”-Veriga do zadnjije kuća u Stoliv-priobalni dio Kotorske opštine nije nikada bio čistiji nego što je u potonjih 7-8 godina! Ako ja ne zborim istnu-onda izvolte vi oponenti nečijih oponenata oponentovih jezikosmetlara izvolite-imate s’čime, pa očistite opštinu….i u tom “čišćenju” pokušajte biti manje ljubomorni..i usput nastojte manje mrzjeti ,posebno po receptima-koje ste koristili sramnih devedesetih pasanih godina-pasanoga vijeka!!!

 5. Draga Gradonačelnice, sve ti pristoji, za sve te Bog dao, oni “dobronamjerni” odnosno zlotvori mogu samo da puknu od zavisti.Imaš više kuraži i energije nego dostinja njih što gaće nose.
  samo naprijed.ŽIVJELA!!!

 6. Mnogi su ljubomorni na Ćatovićku ali ona ide dalje, od KIne do Brisela,pa dalje od Strazbura do Kijeva, Petersburga. Samo ih tako možeš pobit i uništit moja predsjednice Marija i opet ću glasati za tebe.Još da rečem nikoga mojega nijesi zaposlila niti mi dala išta niti sam tražili a nije mi ni potrebno. Moja đeca nijesu u Kotor a obožavaju ga.Hvala vama iz Skale radija štio imam mogućnost da progovorim i ovo napišem, Zdrao bili

 7. Treba Kotor očistiti i umiti da primi predstavnike Komiteta EU. To neka predsjednica kad se vrati prvo učini.

 8. Isposluj Majo koji solad za Kotor i njegov razvoj.Nije mala stvar što tamo zboriš i to o finansiranjnu itd. Neka ti neprijatelji punu pod rep!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].