Kotor ART – presjek aktuelne svjetske muzičke scene

4
sa konferencije za medije

Don Brankovi dani muzike

U okviru XI Don Brankovih Dana muzike, koji se otvaraju u petak 13. jula ispred katedrale Svetog Tripuna koncertom pod nazivom “Magija violončela”, biće 15 koncerata umjetnika iz 14 zemalja i to muzičkih giganata, kazao je Ratimir Martinović, umjetnički direktor ove muzičke manifestacije.

Kotor je prozor Crne Gore za  Evropu i svijet i u svom jedinstvenom ambijentu Kotor ART predstavlja presjek aktuelne svjetske muzičke scene, kazao je Martinović.

I u ovom, ekonomski kriznom vremenu, Kotor ART ide uzlaznom putanjom, kako u programskom tako i u organizacionom smislu, o čemu svjedoče svjetska muzička imena kao što je violončelista Mišo Majski i violinistkinja Sarm Kim, koji će kao solisti sa Crnogorskim sinfonijskim orkestrom pod dirigentskom palicom Alekseja Šatskog, u petak 13. jula u 21 sat ispred bazilike Svetog Tripuna otvoriti ovogodišnje Don Brankove dane muzike, rekao je on.

Dovođenjem ovako velikih imena nastavljamo tradiciju ove muzičke svjetkovine u Kotoru jer se sa njima pravi imidž ovog festivala i vrlo često se otvaraju vrata na koja nijesmo ni znali da smo kucali, kazao je Martinović.

“Nijesu u pitanju ljetnje varijante lakih nota, već vrlo ozbiljni repertoari koji se sviraju u najvećim dvoranama svijeta. Šestu godinu za redom Kotor ART ima svoj festivalski orkestar”, podsjetio je Martinović.

Ove godine u njemu je mnogo umjetnika, solista i dirigenata, poput najistaknutijeg flautiste Italije Masima Merčelija, pa Mihail Gros, istaknuti violista član čuvene Berlinske filharmonije.

Ekskluzivitet je da po ugovoru umjetnici koji nastupaju na Kotor ART-u nemaju pravo nastupa na drugim festivalima.

Dirigent Aleksej Šatski je novinarima kazao da mu je veliko zadovoljstvo što otvara Don Brankove dane muzike, a posebno što je u orkestru Miša Majski, veliki  artista, a ne samo muzičar.

Sa zadovoljstvom sam u lijepom Kotoru kojeg veoma volim, zaključio je Šatski.

4 KOMENTARI

    • Milo mi je da ćete od ovoga moći živjeti do sljedećeg Kotor Arta. To će Vam kruva dat, zapososliti djecu, i obezbjediti da čitavu zimu u Kotor odzvanjaju zvuci ove predivne muzike. Dok zvuci budu odzvanjala, Vama će Bogu fala drob biti punan! A dok koncerti ovih mjesec dana budu trajali, niknuće nova sala, Jugooceanija, Rivjera, i sve okolo će procvjetati. Brao Vam ga i svaka Vam čast na pronalaženju veze kulture i privrede Kotora! Ne sporim da je ovo dobro i lijepo, ali ja ođe vidim samo trošak, a nikako PROFIT! Đe je profit Vice?

  1. Ovo je velika fešta od muzike i zašto to ne reći i priznati. Mi smo Kotorani mnogo zajedljivi. Ništa nam nije potaman osim dežurne kritike i ćakule.Ovo ne komnetarišu dragi sugrađani kao programe koji dovode svjetske velikane kako pišete i pričate.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].