Korakom 100 godina od Svetog Nikole do Svetog Tripuna

6
crkva Sv.Nikole - bazilika Sv.Tripuna

Sv Sava i Lode

  tonski zapis sa Sv. Save i Loda

U Kotoru 27. januara tradicionalno proslavljen Sveti Sava ispred crkve Svetog Nikole, a na trgu ispred bazilike Svetog Tripuna – Lodama i podizanjem zastave zaštitnika grada počele Tripundanske svečanosti.

Na ovaj dan u prisustvu Odreda Bokeljske mornarice i Gradske Muzike na trgu i u crkvi Svetog Nikole pravoslavni i katolici bez razlike prisustvuju Svetosavskim svečanostima, na kojima po običaju himnu Svetom Savi pjeva dječiji crkveni hor uz besjedu paroha kotorskog protojereja stavrofora Momčila Krivokapića i obreda sa svještenstvom.

ispred crkve Sv. Nikole

Na trgu ispred hrama Svetog Nikole potom je čašćenje uz rakiju i smokve, a nakon toga svi zajedno odlaze na trg ispred katedrale Svetog Tripuna, gdje svakog 27. januara sa tarace bazilike Lode – pohvale Svetom Tripunu zaštitniku Kotora izgovara mali admiral.

Dragan Josipa Marković - mali admiral

Izgovaranje Loda prati i podizanje zastave Svetog Tripuna, čime zvanično počinju Tripundanske fešte.

Ovogodišnji mali admiral je devetogodišnji Dragan Josipa Marković iz Kotora.

mali admiral izgovara Lode sa katedrale

6 KOMENTARI

  • Ne treba da Vas žalosti jer ima dovoljno Bokeljske mornarice. To ćete vidjedi na dan proslave Sv. Tripuna, kad se kolo i igra.

  • I to je jedna u nizu potvrda kolko se zla nanjelo Hrvatima Boke. Evo dokaza kolko su bastinici (vrlo rijetki bili) Crnogorci i Srbi ove drevne bratovstine. Nestali su i vecinom otjerani na razne nacine Hrvati sa prostora Boke Kotorske.
   Veci bi stroj bio da se islo plesat crnogorsko ili srpsko kolo (nebi mu kraja bilo).
   Da tragedija bude jos veca Crnogorci i Srbi se identificiraju sa bratovstinom Bokeljske mornarice.
   Gledam na starim slikama od 1900 do 1930 – tih god obiljezavanje tih Tripundanskih dana ne mozes se nadivit koliko mnostvo naroda (Hrvata) prisustvuje tom dogadjaju.

   • Moran Vas kao hrvatica pitat jeli mislite da “ovi drugi” nisu narod, nego samo mi Hrvati?! Nadam se da ste se samo pogrešno izrazili. I niko, osim mi sami sebi, nije nam kriv za izumiranje tradicije. Mi smo Bokelji vrsta u izumiranju, a sve radi toga što jedni drugima oči vadimo. A roditelji istih tih Hrvata bokelja, ne umiju djecu naučiti, nego puštaju da im se djeca uz Pink podižu. Nema nas, da nas ima bilo bi i Mornarice i maškara, i Primorca, i ne bi nam trubači trubili na vrata grada nego bi se čula primorska muzika!

  • Bas zalosno, ali kad u zadnje vrijeme Bokeljska mornarica vodi politiku. Kad je proslava Dana drzvnosti slicno u Crnoj Gori ucestvuju u svim obiljezavanjima. I treba, drzava u kojoj zivite se mora postovati. Ali takodje moraju se obiljezavati i postovati drugi datumi, kao naprimjer Dan R Hrvatske.Kada je u Kotoru bila proslava nisu se htjeli pojaviti. Pa ljudi, to nije politika, to je vazan datum, A ko je formirao Bokeljsku Mornaricu, i ko su bili vecina clanova u njoj. Kako ih nije sram zbog podruznica koje imaju u Zagrebu i RIjeci. Bokeljsku mornaricu sada su sveli na NVO, a uskoro bice crnogorska, srpska a najmanje hrvatska. Neka se zapitaju sto u njihovim redovima sve je manje katolika…

   • A kog su porijekla ti što su katolici, da nijesu možda Hrvati? U Boku Hrvata pravih nema, prezimena kao kod Srba i Crnogoraca i krsna slava sve govore o tome 🙂 … Hrvati ne slave slavu …

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].