Kontrola funkcionisanja solarne javne rasvjete u Kotoru

0
dio solarne rasvjete u naselju Rakite

Budimir Cupara

Budimir Cupara

Na području kotorske opštine u toku je kontrola do sada postavljenje solarne javne rasvjete iz programa donacije kineske Vlade i priprema za postavljanje preostalih stubova.

Do sada je završen posao postavljanja stubova na sunčev pogon na trećem putu u Dobroti i preostali su samo završni radovi oko uređenje terena.

U Bigovi je takođe postavljeno 66 stubova, preostalo je još da se uradi 11 novih temelja za postavljanje novih stubova.

I Lastva Grbaljska je osvijetljena sa sedam novih stubova, a ovaj posao je završen i u Radanovićima sa 26 stubova solarne rasvjete.

U naselju Rakite u Škaljarima je postavljeno 15 stubova i to je konačan broj, kazao je za Skala radio Budimir Cupara, samostalni savjetnik za izgradnju i održavanje javne rasvjete u Direkciji za uređenje i izgradnju Kotora.

U Risnu i djelimično kod školskog centra u Dobroti ovaj posao nije završen, nedostaje sa toplocinkovanja još oko 50 stubova.

Jedan dio je stigao neispravan i ovih dana se kontrolišu, pa će se vratiti na ponovno toplocinkovanje.

Dosadašnje kontrole ove rasvjete pokazuju da dosta dobro funkcioniše osim u periodu u kome je bilo više oblačnih dana kada rasvjeta djelimično nije radila jednu noć, odnosno drugu noć potpuno, ali je nakon prolaska oblačnosti ponovo profunkcionisala.

Na pitanje Skala radija koliko solarna javna rasvjeta može da radi bez problema u zimskom periodu kada je manje sunčanih dana, a više oblačnih, Cupara je odgovorio da prema riječima donatora i isporučioca opreme ako je uzastopno 6 oblačnih dana rasvjeta sedmog dana neće raditi.

Prema podacima iz Hidrometeorološkog zavoda CG takvih situacija je u posljednjih deset godina bilo svega dva puta na teritoriji opštine Kotor, a u toku ove jeseni jedanput se to desilo i rasvjeta nije radila, objasnio je Cupara.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].