Kontrabas opusi u crkvi Svetog duha u Kotoru

0

Edukativno-koncertni projekat Susreti kontrabasa-Double bass encounters, prvi ovog tipa u Crnoj Gori i regionu u ponedjeljak, 26. oktobra je finalizovan koncertom u koncertnoj sali kotorske Muzičke škole, crkvi Svetog duha.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, a u organizaciji Centra za regionalnu saradnju CERES, Masterminda P&M i muzičkih škola „Vida Matijan“ i „Vasa Pavić“ u periodu od 24. do 27. oktobra učenici i studenti kontrabasa iz Crne Gore i regiona imali su priliku da kroz predavanja, radionice i koncerte usavršavaju svoje izvođačke afinitete ali i upoznaju domaću publiku sa dostignućima izvođaštva na kontrabasu.

 

Nakon predavanja istaknutog pedagoga i soliste mr Ljubinka Lazića na temu “Johann Matthias Sperger”, uslijedile su radionice pod mentorstvom mr Veljka Belevića i Lazića, a koncertima u Podgorici i Kotoru Susreti kontrabasa su završeni izvođenjem numera koje su na susretima plaznici radili sa profesorima.

 

Publika je imala priliku da čuje izvođenje učenika niže muzičke škole u Podgorici Davida Golubovića koji je svirao Betovenovu “Odu radosti” i Menuet Matušeka.

Uz klavirsku saradnju mr Vide Belević koncert su nastavili studenti Viktor Minić i Nađa Dabetić, te profesori Ljubinko Lazić i Veljko Belević sa cetinjske Muzičke akademije.

Repertoar je sadržao kompozicije Rahmanjinova, Gajdoša, Botesinija, Kusevickog.

 

Na kraju koncerta nastupio je kvartet Basonegro, koji, pored Belevića i Laziće čine kontrabasisti Crnogorskog simfonijskog orkestra Slaven Turusković i Predrag Vujović.

Izvođenje Svite Bernharda Alta kvartet Basonegro je posvetio prerano preminulom podgoričkom kontrabasisti Bobanu Aleksićukoji je takođe bio član ovog ansambla.

Koncert u kotorskoj koncertnoj sali održao se uz puno poštovanje mjera NKT-a povodom aktuelne pandemije koronavirusa.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].