Konćertino za Iva Brkanovića

1
Gudački orkestar oduševio brojnu publiku

Veče posvećeno Ivu Brkanoviću

sa omaža

Velikom kompozitoru našeg kraja Ivu Brkanoviću, rođenom prije 105 godina u siromašnoj porodici u Škaljarima, sinoć su profesori, učenici i studenti kotorske Muzičke škole “Vida Matjan” priredili omaž sa notama iz njegovog plodnog i priznatog stvaralaštva.

Tri velike ljubavi prva prema porodici, druga ljubav iskazana za rodnu Boku i treća muzika, opredijelile su  stvaralaštvo Brkanovića koji je radni i životni vijek proveo u Zagrebu, nikad ne zaboravljajući slike djetinjstva i mladosti iz tada malog mjesta Škaljari gdje se rodio kao jedno od 16-oro djece.

Elegične i note bola prisutne u njegovim djelima su proizvod blizine njegove kuće groblju odakle je često slušao tugu.

Porodicu Iva Brkanovića i brojnu publiku je pozdravila u ime organizatora Marina Dulović, direktorica kotorske Muzičke škole “Vida Matjan” uz slovo iz biografije slavnog kompozitora.

Potom se smjenjivala muzika njegovog bogatog muzičkog opusa.

Veče su otvorili najmlađi, dječiji hor Muzičke škole iz Kotora pod vođstvom dirigentice Laure Jovanović koji su izveli “Deset pjesama za djecu malu kao Željko”.

Nastupili su i sporanistice Milica Zdravković i Aleksandra Dobriša, pijanistkinje Ana Mihaljević i Andrea Orlando, violinistica Dušica Kordić i na kraju uz sjajno muziciranje čuo se Concertino za gudački orkestar koji su izveli učenici škole i studenti Muzičke akademije sa Cetinja, pod dirigentskom palicom Radovana Papovića.

Pismo zahvalnosti Muzičkoj školi uputio je sin Iva Brkanovića Željko, koji je takođe kompozitor, a pročitao ga je Niko Kondonari bliski rođak pokojnog kompozitora.

Dječiji hor kotorske Muzičke škole
prepuna koncertna dvorana

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].