Komemorativni skup crnogorskom pjesniku Žarku Mališiću: U njegovom liku sadržana bit Crnogorca i visokog intelektualca

0
Komemoracija-Mlisic

“Smrt Žarka Mališića, pjesnika, kulturnog radnika, kosmopolite, Crnogorca, Danilovgrađanina, nije samo gubitak za zajednicu zbog njegovog književnog djela i društvenog učinka, već i osjećaj praznine za sve one koji su imali sreću da upoznaju njegovu dobrotu, njegovu dječiju dušu i plemenitost”, rekao je Marko Špadijer na komemorativnom skupu koji je Matica crnogorska organizovala danas u Danilovgradu u čast svog nedavno preminulog člana.

“Žarko Mališić je osamdeset godina proveo kao zdrav čovjek, birajući zemlje, mjesta i poslove. Ostavio je potomstvo, sačuvao prisnost rodbine, stekao brojne prijatelje, maštao i uživao. Voljeli su ga ljudi, a znalci cijenili njegovo pjesništvo. Što može čovjek više očekivati od života”, rekao je Špadijer.

Komemoracija

Doktor Miodrag Miško Đurović je istakao da je u Mališićevom liku sadržana bit Crnogorca i visokog intelektualca.

“Jasne misli, ponekad prkosne naravi, i nedvosmislenog borca za bit slobodarskog duha čija ga je vizija vodila do kraja života. Odnio je to Žaro iz brojne familije Mališića koji su i kao ratnici za slobodarstvo, ali i kao rabotnici, dopirali po svijetu. Taj slobodarski duh koji je tako stameno naslijeđen nosio prepoznat je, zbog čega je i dobio plaketu Udruženja saveza boraca NOR-a za zasluge u razvoju i unapređenju antifašizma u Crnoj Gori”, rekao je Đurović.

Komemoracija

Od Mališića se pred prepunom velikom salom Opštine Danilovgrad oprostio i predsjednik danilovgradskog ogranka Matice crnogorske Veselin Popović, a tokom skupa prisutni su imali prilike da vide odlomak iz jednog Mališićevog intervjua, kao i fotografije iz privatnog i profesionalnog života nedavno preminulog crnogorskog pjesnika.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].