Komarce je najvažnije uništiti dok su larva

1
Stop komarcima!

Nenad Vukadinović

Nenad Vukadinović

Sa vrućinama se ovih dana teško borimo, a sa komarcima još teže i prava su ljetna napast.

U kotorskoj opštini je počela treća po redu akcija zaprašivanja odraslih formi, koja je sinoć odrađena na potezu od Kostanjice do Risna i nastaviće se večeras od Risna prema Dobroti, ukoliko ne bude jačeg vjetra.

Tokom drugog tretiranja odraslih formi komaraca građani su imali primjedbe da Risan nije dobro odrađen, pa će se ponoviti akcija u gornjem naselju kroz Risan i u Gabeli.

Zaprašivanje se nastavlja magistralnim putem do Dobrote na tamošnjem priobalnom i gornjem putu, objašnjava za Skala radio Nenad Vukadinović, sekretar opštinskog Sekretarijata za zaštitu kulturne i prirodne baštine.

Zaprašivanje odraslih formi komaraca je drugi korak, a za njihovo suzbijanje najvažnija je prva faza koja je rađena u aprilu i odnosi se na larvicid, dakle zaprašivanje larvi, koje na osnovu tendera radi DOO Visan Kotor.

Bez kvalitetno odrađenog larvicida,zaprašivanje odraslih formi neće dati željene rezultate, kazao je Vukadinović, odgovarajući na priču iz naroda da se zaprašivanjem komaraca koji su već “kao rode” ništa neće postići, osim što se troše pare.

Kritične tačke sa pravim  rojevima komaraca su Škaljari, po riječima Vukadinovića, i to dio kod zatvorenog bazena gdje je i dosta zelenila, zatim hronično u gornjim djelovima Risna i Dobrota čitavom dužinom od naselja Sv. Stasije do Kampa, posebno od magistrale prema brdu.

Veoma je stoga bitna saradnja stanovništva sa firmom koja obavlja larvicid i zaprašivanje komaraca.

Veliki broj domaćinstava u svojim dvorištima ima stajaće vode, a to je najveći izvor i leglo komaraca, kao i kanalizacione šahte, pa je zato najvažnije da se dozvoli pristup do ovih mjesta kada stručni ljudi tabletama uništavaju komarce dok su još u fazi larve, rekao je Vukadinović.

Takozvano toplo zamagljivanje koje je u toku ovih dana je preparat koji je dobio saglasnost Ministarstva zdravlja i neškodljiv je za ljude, uz apel da pčelari dok traje akcija zatvore pčele u košnice, zbog neželjenih efekata, apelovao je Vukadinović.

1 KOMENTAR

  1. Druže Vukadinoviću, ne znam da li Vi znate da je preko mora Dobrote mjesto Muo, i to je KRITIČNA TAČKA, kako kažete za ova druga mjesta, jer kad bi dvije ure stojao ispred kuće, koja je poviše nekadašmje škole, toliko bi mi krvi popili da bi se morao obratit dobrovoljnim davaocima krvi.
    Zato druže Vukadinoviću nemojte zaboravit ovaj dio zaliva, makar zbog toga što će te beštije opet doć tamo đe vi živite, pa ako je Muo zaboravljen za struju i vodu, mislite na njega zbog komaraca, ne radi nas, mi smo nevažni, nego će vam TAMO opet dolećet

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].