Kolo Bokeljske mornarice dio nematerijalne kulturne baštine

0
iz arhive: Bokeljska mornarica

Mileva Pejaković-Vujošević

Mileva Pejaković-Vujošević

Na regionalnoj, drugoj po redu stručnoj konferenciji IKOM-a, koja se održava od 22. do 26. maja u Nišu, učestvovaće magistrica Mileva Pejaković-Vujošević, direktorica Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru sa temom kolo Bokeljske mornarice.

Kolo mornarice u Boki je živi suvenir o kome će kao o dijelu nematerijalnog kulturnog nasljeđa od svog postanka pa do danas, govoriti direktorka kotorskog Muzeja.

Na ovom značajnom međunarodnom skupu, kolo će biti multimedijski prikazano, tekstualno i u vizuelnom doživljaju.

“Nematerijalna kulturna baština ključni je  segmenat prepoznavanja i definisanja kulturnog identiteta u vremenu i prostoru, i upravo zbog toga treba je sačuvati i valorizovati”, kazala je za Skala radio Mileva Pejaković-Vujošević.

Žive slike kola sa 12 figura predstavaljaju simbole mora i tradicionalnog pomorstva u Boki, tu su simboli jedara, veriga, zajedništva i povezanosti, objašnjava Vujoševićeva.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].