Koliko je siguran pogled koji zaustavlja dah sa San Đovanija

3
kotorski bedemi

Damir Počanić

Damir Počanić

Kotorski bedemi nezaobilazno su mjesto brojnih turista, a prema najavama očekivati je brojne grupe, posebno sa kruzera, koji će, kažu turistički poslenici, ove sezone gotovo dnevno uplovljavati u kotorsku luku.

Sa tvrđave San Đovani panorama na zaliv i krovove starog Kotora poseban je doživljaj, koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Koliko su bedemi spremni za turiste, u kakvom su stanju i kada se otvaraju zvanično za posjetu uz naplatu ulaznica, pitali smo Damira Počanića, koordinatora za ovaj javni rad.

Gradski bedemi će se za posjetioce otvoriti 15. aprila, a trenutno su u fazi popravljanja i održavanja ograde koja je na samom vrhu tvrđave Sveti Ivan, postavljanja kanapa i table upozorenja.

Raspisan je tender za popravku dijela stepeništa i ograde, kako bi bedemi bili sigurniji, kazao je Počanić za Skala radio.

Ulaznice po cijeni od 3 eura i ove godine naplaćivaće se na dva punkta, to jest, ulaza na bedeme i to sa Škaljarske pjace i iza crkve Blažene Ozane na Parilu.

Naplatni punktovi biće otvoreni od 8 do 20 sati.

Na naše pitanje koja su najriskantnija mjesta, odakle prijeti opasnost posjetiocima, Počanić je odgovorio da ih nema puno na tvrđavi, a riskantna mjesta su pri vrhu tvrđave i ona gdje je kamen izlizan i klizav na pojedinim djelovima stepenica.

3 KOMENTARI

  1. Kad sam bio mali, to je bilo u vrijeme poslije drugog svjetskog rata, penjao sam se sa dječacima na San Đovani. Za uspon na tvrđavu, postojala su tri puta, dva su bila sa strane Parila, a jedan sa Škaljarske pjace. Sada postoje samo dva puta, jer su put koji vodi pored Škurde zasuli na početku smećem i materijalom. Šteta, jer je to bio najkraći i najljepši dio puta do tvrđave. Nadam se da ću doživjeti da se taj dio ponovo otvori i uredi. U ono vrijeme se koliko toliko održavao San Đovani, nije na njemu bilo smeća, sada se nešto malo zarađuje od posjetilaca, ali se ne uređuje i ne popravlja.

  2. Tako je Dragane i što prije na ovaj posao uređenje prostora do ljetne pozornice. To bi se moralo završiti do sezone. Pokrenite ove ideje novinari Skala radija.

  3. Ljepo,da se nesto radi na gornjem dijeli bedema,prema crkvi Sn Djovani i navise.Ipak za nas kotorane,podmakli u godine,voljeli bi prosetati na donji dio bedema od bedemskog restorana da ga tako nazovem,pa sve do ljetnjeg kina.Tu je
    ljepo i dosta mirno,nazalost jos nije uredjeno a kamoli da postoje klupe.Sve je zaraslo uzbunje,bez osvetljenja i zapusteno-Radi se od cirka 200-300m.duzine,
    zar se nemoze do ljeta kultivisati i nama Kotoranima priustiti ljepo setanje.
    To bi bilo korzo,koje je nekada bilo po nasoj rivi ispred grada.Pozdrav Dragan

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].