Kodeks rodno osjetljivog novinarstva

0
Rodna ravnopravnost

Natasa Nelevic

Nataša Nelević

U Podgorici će u srijedu 6. jula biti potpisan Memorandum o saradnji između ženskih nevladinih organizacija i to:  “Ženska Akcija”, NOVA – Centar za feminističku kulturu, MANUS Femini, Crnogorski ženski lobi i Identitet – Centar za kulturu, obrazovanje, zaštitu i afirmaciju ljudskih prava i Ministarstva kulture, za afirmisanje principa rodne ravnopravnosti u medijima.

Memorandum znači  i podsticanje samoregulacije medija u Crnoj Gori.

Cilj potpisivanja Memoranduma je osnivanje rodnog medijskog Savjeta kao tijela koje će se odgovorno zalagati za rodno osjetljivu medijsku politiku, kazala je za Skala radio Nataša Nelević, predstavnica nevladine organizacije NOVA – centar za feminističku kulturu.

Rodno senzitivan jezik je jedna od stvari za koju će se zalagati ženske nevladine organizacije, a takođe će se suočiti i sa neprihvatljivim oblicima medijske rodne diskriminacije.

Osnivanje Kodeksa rodno osjetljivog novinarstva biće prva aktivnost rodnog medijskog  Savjeta, zaključila je Nelevićeva.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].