Ko ili što ubija delfine u Bokokotorskom zalivu

4
iz arhive: delfini u Kostanjici

Aleksandar Joksimović

Aleksandar Joksimović

Uzrok nedavno pronađenog uginulog delfina na lokaciji Kalardovo u tivatskom zalivu nakon analize stručnjaka kotorskog Instituta za biologiju mora nije ljudski faktor ili krivolov dinamitom, izjavio je za Skala radio dr Aleksandar Joksimović, direktor ovog Instituta.

U pitanju je delfin veličline 2 metra, težine oko 80 kilograma koji nije imao ozljede na tijelu.

Slični slučajevi su se nedavno dešavali na albanskoj obali, a prošle godine i na hrvatskoj obali.

U komunikaciji sa stručnjacima iz “Plavog svijeta”, jedine institucije za očuvanje i zaštitu morskih sisara delfina u Jadranu, i na osnovu njihovih analiza koje su uzete sa tih primjeraka uzroci stradanja delfina će biti poznati, rekao je Joksimović.

Prema nekim informacijama, istraživanja nafte i gasa, koja se rade u južnom Jadranu, možda su uticale na uginuće delfina zbog buke i vibracija ili nešto možda još snažnije od toga, objašnjava on.

Ono što raduje je da su nakon duže pauze ponovo u Bokokotorskom zalivu prisutna jata, odnosno porodice delfina, a nedavno je zaliv posjetio i kit, što je izazvalo pravu senzaciju.

Ovo znači jaču i snažniju obavezu da sačuvamo taj dio biodiverziteta, uz naučnu dimenziju, ali i turističku ponudu ovog dijela Crnogorskog primorja, zaključio je dr Joksimović.

4 KOMENTARI

 1. Ovo je veliki problem u ekoloskoj drzavi. Pod hitno ispitati zasto dolazi di uginuca delfina i ko je uzrocnik ili sta tome. To je vec ekoloska katastrofa. Spasavajmo sve sto se moze spasti od zivoga svjeta. Mi bez njega ne mozemo a on bez nas…. I TE KAKO. U mjesecu martu su tri znacajna datuma, 21. Dan zastite suma, 22. Svjetski dan zastite voda i 23. Svjetski dan meteorologije. Skala radio nece zaboravit sigurno da ovo samo na njihov i njima svojstven nacin proprati. Hvala.

 2. Jole Drinjak penzioner sa Prcanja je kriv, jer ide i toca glibave noge ispod parapeta i od vonja sve podavi zivo u more cak do Otrantskih vrata a i dalje u Italiju. Nemo Jokasu casti ti vise prtat noge u more. Potrovaces nas.

  • Oli Borota prekinuti više i ti. Presmrdio si s Jolom non stop. Pušti čovjeka više na mir.Što si zakrcao Jole pa JOle, uzimate nam prostor i obesmišljavate ovaj sajt. Ajde više prekinite jedan i drugi.

   • @Kuriozna. Nijesam tebe dirao i oprosti ako sam ti se biko sto zamjerio, ali necu prekinut ZIVOT MI JE UPROPASTIO ti stari. A volim, da se sa njim malo za…….. Nemo mi Kuriozna sto zamjerit MOLIM TE.
    Pozdrav od Borote. Ovaj portal bi bio obesmisljen bez JOLA. Nemo kuco molim te moramom se malo i sprdat.A ja tebe poznajem i ne bi ti nakad reka da prekines, jeli tako ružo moja premila….Necemo se klat odje.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].