Ključeve grada prima Đorđa Čolo u ime djece Kotora

0
Đorđa Čolo

Radost djece Kotora

Kotorska dječija pozorišna bajka počinje u srijedu 2. jula u 21 sat na sva zvona pod zvonicima katedrale Sv Tripuna, operom “Karmen”, italijanskom predstavom koja je prilagođena najmlađima.

Plesni spektakl na štulama, zvanično će podići zavjesu XXII Kotorskog festivala pozorišta za đecu.

Po tradiciji, ključeve grada predaće najmlađima gradonačelnica Kotora Marija Ćatović, da sljedećih deset dana oni vladaju, brinu i čuvaju grad.

U ime djece Kotora, ključeve će ove godine primiti i festival zvanično otvoriti desetogodišnja Đorđa Čolo, učenica IV razreda Osnovne škole “Njegoš” iz Kotora.

Đorđa je i polaznica škole glume Petra Pejakovića, talentovana djevojčica, odličan đak i omiljena kod svojih drugara.

Podsjećamo, Đorđa Čolo igra glavnu žensku ulogu Gracijele u predstavi “Novelica od ljubavi”, zajedno sa Milošem  Kašćelanom u ulozi Vukole.

Festivalska kartolina i ove godine obiluje bogatim programom koji će se smjenjivati na kotorskim otvorenim i zatvorenim scenama.

Od ukupno 74 programa, 12  je predstava u glavnom programu, sa ukupno 1320 učesnika iz 17 zemalja (Italija, Crna Gora, Izrael, Srbija, Engleska, Ukrajina, Bugarska, Čile, SAD, Hrvatska, Slovenija, Rusija, Litvanija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Kosovo).

Festival će se odvijati kroz devet programskih segmenata, na 20 lokacija.

Festivalske predstave u zvaničnoj konkurenciji pratiće Dječiji i Žiri grada Kotora.

* * *

Radost najmlađih u Kotoru u susret njihovom pozorišnom festivalu očigledna je na svakom koraku.

Koje smo god dijete zaustavili po gradu, kazali su da jedva čekaju ovu feštu u kojoj brojni mališani učestvuju kroz prateće programe.

Devetogodišnji Marko odmah tipuje na predstavu “Ružno pače” koju će neizostavno gledati, kako je rekao, dok će njegov stariji brat Luka sa drugom gledati neku drugu predstavu.

Marko još i pjeva na engleskom jeziku u jednom od programa.

Matija iz Dječijeg žirija jutros je podranio na zadatak za posljednje pripreme i konsultacije, i smatra da su lutkarske predstave po pravilu dobre, ali da su ipak namijenjene mlađoj djeci dok on sa svojih deset godina više voli dramske predstave.

Njegova uloga je, kazao je za Skala radio, da sumira utiske i svakodnevno bilježi ocjene poslije predstava, sa ostalim članovima ovog veoma važnog žirija festivala.

Jelene i Vanja vole lutke, obožavaju festival, a nastupiće u “Maloj sireni”.

Prostor Kulturnog centra okićen je simbolima festivala i dječijeg svijeta, brodićima, kapama, zvjezdicama, ribama od papira, proizvod kreativnih radionica posebno origami, objašnjava Aleksandar Kaluđerović iz škole glume Petra Pejakovića u ime organizacionog odbora.

djeca čekaju svoj Festival
Matija iz dječijeg žirija

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].