Klapska pjesma kulturološki ujedinjuje prostor Mediterana

6
sa konferencije za medije

sa press konferencije

Od ove godine Međunarodni festival Kotor Art bogatiji je za još jedan kultruni program Međunarodni festival klapa u Perastu koji će se u ovom baroknom gradu održati od 3. do 5. avgusta.

Govoreći o značaju ovog muzičkog segmenta, umjetnički direktor Kotor Art-a Paolo Mađeli je na današnjoj konferenciji za novinare kazao da ovo nije privremeno udruživanje, već je ovo početak jednog zajedničkog putovanja, jer je klapa nešto što kulturološki ujedinjuje prostor Mediterana.

Mađeli je kazao da se ozbiljno radi na formiranju asocijacje mediteranskih festivala koja bi uključila čitav Mediteran, što znači Izrael, Liban, Kipar, Tursku, Grčku, a suština klapske pjesme vraća nas u prošlost čak do XIII vijeka.

Milan Kovačević, direktor Festivala klapa u Perastu je kazao da je ovaj festival za 11 godina postojanja bio pravi most prijateljstva sa mnogima i predstavlja pitanje identiteta.

U tom pravcu ove godine uvodi se Bokeljska pjesma kao obavezan dio repertoara.

Svih 20 klapa koje će se takmičiti na ovogodišnjem festivalu će otpjevati 20 bokeljskih pjesama prikupljenih od domaćih etno-muzikologa.

Pravi dragulj ovogodišnjeg festvala biće naučni skup koji će se održati 4. avgusta i biće posvećen Ludviku Kubi etnomuzikologu i slikaru koji je 1907. godine u Boki prikupio 161 notni zapis.

Ovogodišnji festival promovisaće 150 ovih dragocjenih zapisa što će predstavljati isto toliko izazova sadašnjim kompozitorima, aranžerima i tekstopiscima, rekao je Kovačević.

Na ovogodišnjem festivalu nastupiće ukupno 20 klapa, od toga 7 ženskih, 5 mješovitih  i 8 muških klapa iz Hrvatske, BiH i Crne Gore u takmičarskom dijelu, a u revijalnom ukupno će biti 8 crnogorskih klapa.

O izuzetnom značaju Ludvika Kube i seminaru posvećenom ovom stvaraocu govorila je Marina Dulović, direktorica kotorske Muzičke škole, a presjek festivala u Perastru kroz minulih 11 godina dala je Marina Brainović članica Upravnog odbora Festivala klapa.

6 KOMENTARI

  1. a ove dvije gracije kao da su štapine progutale…a što se ne opuste malo i pruže šansu novom nivou festivala no su kao vječito nezadovoljne mlade. kotorske rabote.

  2. Milo mi je ovo čuti, da je peraški festival od klapa ušao u program kotor arta. To znači ozbilnost i čast. Brao

  3. Naše klape slabo znaju kantat.Čast nekima zato ih i nema da izmjere snage. Pa im je svako kriv.Gospođa od kužine i od klapa ne zna više što će prije, pa je zaboravila na pravu izvornu pjesmu . Pitajte njene pa će vam to isto reći ali da ih kapovica ne čuje.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].