Klapa Teranke u ženskoj i Castel Nuovo u mješovitoj kategoriji najbolje u prvoj večeri u Perastu

0
Klapa Castel Nuovo iz Herceg Novog

Prof. dr Milja Radulović

prof. dr Milja Radulović

U jedinstvenom ambijentu na pjaci ispred crkve Sv. Nikole u Perastu sinoć je  svečano otvoren 11. Međunarodni festival klapa Perast 2012. koji je od ove ogodine u sastavu Kotor Arta.

Festival je otvorila prof. dr Milja Radulović koja je kazala da je ove godine Međunarodni festival klapa dobio veliko priznanje jer je postao dio jedne od najprestižnijih kulturnih manifestacija u Crnoj Gori, Kotor Arta.

To organizaciji Festivala mnogo znači ali i obavezuje da se još više trudi, bude kvalitetniji i zadrži renome kao i ostale manifestacije u okviru Kotor Arta, kazala je ona.

“Smješten u jednom od najatraktivnijih zaliva svijeta grad Perast plijeni tišinom, mirom i bajkovitim izgledom sa raskošnom baroknom arhitekturom, brojnim spomenicima kulture i tradicionalnim feštama po kojima je poznat i prepoznatljiv. Svakog ljeta u Perastu se okupljaju izvođači i ljubitelji klapskog pjevanja, tako će i večeras zatreperiti zvuci Jadrana i Mediterana. Glasovi muških i ženskih klapa prosuće se pjacom ispred crkve Sv. Nikole stapajući se sa šumom morskih talasa. Čitav zaliv postaće otvorena akustična pozornica kojom pulsiraju zvuci mora i kamena obojeni pričama generacija pomoraca, brodograditelja, kapetana, mornara, patricija i pučana. Glasovi su to natopljeni ljubavlju i čežnjom djevojaka, majki, sestara čije su oči u iščekivanju najdražih sa mora okrenute prema Gospi od Škrpjela, Sv. Đorđu i Verigama. Perast je grad posebne atmosfere. Posebnog štimunga koji s pravom može nositi epitet: Grad klapskog pjevanja. Neka se pjesma zaori”, kazala je Milja Radulović otvarajući Festival.

prof. dr Milja Radulović otvara Festival

U dvije takmičarske večeri publika će čuti ukupno 19 ženskih, muških i mješovitih klapa iz Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Novina ovogodišnjeg Festivala je bokeljska pjesma kao obavezan dio reperetovara.

Svih 19 klapa otpjevaće po jednu bokeljsku pjesmu.

U prvoj takmičarskoj večeri nastupilo je šest ženskih i pet mješovitih klapa, Narenta iz Mostara, Teranke iz Pule, Drača iz Mostara, Mendula iz Kaštel Štafilića, Neum iz Neuma i Fortuna iz Dubrovnika.

Mješovite klape Boka nostra iz Kavča, Kurenat sa Mljeta, Hrvoje iz Mostara, Signum iz Čapljine i Castel Nuovo iz Herceg Novog.

Druge takmičarske večeri Međunarodnog festivala klapa, u nedjelju 5. avgusta u 21 sat nastupaju muške klape i kategorija nove kompozicije.

Festival su ocjenjivala dva stručna žirija.

Žiri za klapsku pjesmu koga su činili dr Jure Šaban Stanić-predsjednik i članovi prof. Željko Vlaho, Jasna Jeknić Stijović, Tamara Jovićević, Vili Ferdinandi, mr Zlata Marijanović i Vladimir Begović i žiri za najbolji tekst nove kompozicije Jakša Fijamengo-redjednik, prof. dr Gracijela Čulić, pjesnikinja Dubravka Jovanović, Ružica Danilović i književnik Ante Mekinić.

U revijalnom dijelu nastupali su: violončečistkinja Ana Dulović u pratnji pijanistkinje Ane Mihaljević i kvarteta Talija iz Kotora profesorice kotorske muzičke škole “Vida Matijan” Angele Mijušković, Tamare Knežević, Andree Petrović i Dunje Vasiljević.

Stručni žiri za najbolju žensku klapu proglasio je klapu Teranke iz Pule, druga je Fortuna iz Dubrovnika, a treća Drača iz Mostara.

U kategoriji mješovite klape, prvu nagradu dobila je klapa Castel Nuovo iz Herceg Novog, drugu Kurenat sa Mljeta, a treću Boka Nostra iz Kavča.

Nagrada publike pripala je mješovitoj klapi Castel Nuovo iz Herceg i ženskoj klapi Teranke iz Pule.

Najznačajniji događaj ovogodišnjeg festivala klapa u Perastu je naučni skup koji će se održati u subotu 4. avgusta u Muzeju grada Perasta posvećen Ludviku Kubi proslavljenom češkom etnomuzikologu, folkloristi i slikaru čija zbirka iz 1907. godine sadrži 161 notni zapis pjesama dalmatinskih iz Boke.

Originalna Kubina sveska sa 155 sačuvanih zapisa čuva se u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti i po prvi put se predstavlja i kritički objavljuje u Crnoj Gori našto su veoma ponosni u peraškom festivalu klapa, jer će ovaj naučni projekat obogatiti kulturnu baštinu Crne Gore.

Veče je nadahnuto vodila Dubravka Jovanović, pjesnikinja i novinarka Skala radija iz Kotora.

Nagrade klapama i priznanje zaslužnima dodijelio je direktor Festivala Milan Mikan Kovačević.

Festival će se zatvotiti revijalnim programom u kojem nastupaju crnogorske klape.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].