KKCG: Dovoljno opreme i medicinskog osoblja

0

Klinički centar Crne Gore ima u ovom momentu dovoljno medicinskog osoblja, opreme i bolničkih kreveta za potrebe pacijenata sa Covid-19 infekcijom, saopštili su iz te ustanove za Pobjedu.

Precizirali su da su u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom u državi opredijelili, za sada, 110 bolničkih kreveta.

“U slučaju povećanja broja oboljelih kojima je neophodno bolničko liječenje, kapaciteti bi se, shodno Akcionom planu, povećali. KCCG raspolaže sa 171 respiratorom, što je u ovom trenutku i više nego dovoljno, a nadamo se da će tako i ostati”, istakli su oni u odgovorima za Pobjedu.

Izradili su “Akcioni plan prijema pacijenata sa sumnjom na infekciju SARS-CoV-19 u KCCG”, koji se redovno ažurira, a njegova posljednja verzija je iz oktobra.

“Akcionim planom jasno je definisano zbrinjavanje pacijenata sa sumnjom ili potvrđenom Covid-19 infekcijom”, naveli su iz KCCG.

Iz Instituta za javno zdravlje kažu da je izuzetno teška epidemiološka situacija u zemlji, a “posebno postaje složena usljed masovnih okupljanja i nepoštovanja mjera tokom proteklih dana“.

U skladu sa tim, a vodeći se onim što je naša zakonska obaveza, Institut za javno zdravlje je predložio uvođenje restriktivnijih mjera za određene opštine, vodeći se već definisanim kriterijumima “semafora“.

Tako će od subote, 7. novembra biti zatvoreni ugostiteljski objekti i škole u Podgorici, Budvi, Ulcinju i na Cetinju i ta mjera trajaće najmanje od 14 dana.

Ovakva odluka uslijedila je zbog eksponencijalnog rasta broja novooboljelih koji je stigao “kao posljedica nepoštovanja mjera i masovnih okupljanja u prethodnim danima“.

Institut za javno zdravlje Crne Gore je ranije uveo sistem “semafora“ koji definiše grupe mjera čija primjena zavisi od 14-dnevne stope kumulativne incidencije.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].