Kit u Kotorskom zalivu

12
kit u Kotorskom zalivu

Dr Aleksandar Joksimović

Aleksandar Joksimović

Danas su stanovnici kotorskog zaliva u ranim popodnevnim satima mogli da vide pravog pravcatog kita.

Pozvali smo telefonom dr Aleksandra Joksimovića, direktora Instituta za biologiju mora koji je za Skala radio potvrdio da se zaista radi o kitu koji je, ko zna iz kojez razloga, zalutao u kotorski zaliv.

Joksimović je kazao da se radi o neuobičajenoj pojavi, ali da sa sigurnoćnu može reći da se ne radi o delfinu već da je to vrsta kita ulještura uobičajna za Jadransko more, ali neuobičajeno da uđe u plitke vode, odnosno da dođe do samog kraja kotorskog zaliva.

Nakon detaljnog pregleda snimka i konsultacije sa kolegama iz Plavog svijeta iz Hrvatske stručnjaci iz kotorskog Instituta za biologiju mora sa većom sigurnošću tvrde da se radi o vrsti kita koji se zove kit perajar, srodnik plavog kita.

Snimak pokazuje da lagano pliva i lagano izronjava što nije karakteristika delfina, koji su česti posjetioci kotorskih zaliva, i upravo po tome se može zaključiti da se zaista radi o kitu, objašnjava za Skala radio dr Aleksandar Joksimović, direktor kotorskog Instituta.

Njihova karakteristika. po kojoj se dosta dobro poznaju, je malo leđno peraje koje se nalazi na zadnjoj trećini tijela, na repnom dijelu.

Ovi kitovi rijetko ulaze u Jadransko more, inače su stanovnici svih mora.

Ljeta provode u hladnim sjevernim morima đe se isključivo hrane račićima, koji se zove kril.

Stručnjaci su zaključili da se kit u ovim mjesecima ne hrani i da hrana nije nešto što ga je dovela jer sada troši rezerve koje je skupio tokom ljeta.

Ovo je prvi i rijedak slučaj da se kit tako duboko zavuče u kopno.

On živi na pučini.

Roni od 200 pa do 2.500 metara.

Pod vodom može izdržati 15-ak minuta i ovo je rijetko da dođe do obale.

Nešto slično viđelo se ovoga ljeta u riječkom zalivu u Hrvatskoj.

Radilo se o kitu koji je u Piranskom zalivu ostao petnaestak dana.

Moguće da je kit u kotorski zaliv došao za nekim brodom, a naš zaliv je za njega definitivno mali prostor pa se izgubio u svoj toj dezorjentaciji.

Možemo očekivati da se pojavi i sjutra i narednih dana što će definitivnio značiti da ne može da nađe izlaz.

Ako ga ne bude bilo, prateći dublje vode zaliva, možda je našao put do otvorenog mora, smatra dr Joksimović.

Mada se radi o neoubičajnom slučaju nema mjesta nikakvoj panici.

Radi se o mirnim i dobroćudnim životinjama.

Joksimović je kazao da će u Institutu ponovo pregledati snimak i pokušati da ustanove o kojoj se vrsti tačno radi, ali je i uputio poziv slušaocima Skala radija da ako ponovo uoče kita naprave snimak i obavijeste Institut.

Snimak koji napravio neko od naših sugrađana možete viđeti na YouTubu.

12 KOMENTARI

  1. Koga ćeš ti da naučiš časti ti. Zar ne vidiš da Skala ima čitav red you tub priloga i sad si se ti našao da ih naučiš. Nije mi poznato iz kojeg razloga nijesu odma zakačili klip ali su sigurno željeli sliku. Lijepo je pomagati ali ne da bi se kao sveznalica nakon toga hvalio.

      • “Lijepo je pomagati ali ne da bi se kao sveznalica nakon toga hvalio”.To kaze neko kome je nick sveznalica, hahahaha. Koliko glupih ljudi ima …

  2. Uvijek prvi, bravo vam ga. Drugi samo mogu da vas preuzimaju , ponavljaju itd. zato smetate. Idemo dalje sa radio Skalom.

  3. a sto ibrisaste komentar da vas nauicim koji vam je objasnio kako se se postavlja snimak toliko o vasoj demokratiji pa izbrisite i moj komentar

  4. Kada oćete da skinete sliku iz videa , sa youtube-a , pritisnite duge “Prt Sc” i samo otvorite Paint , i pritisnete ctrl+v , i eto slike , a ne da uzimate foto aparat i slikavate monitor , pa prebacujete iz aparata u kompjuter.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].