KCCG će još neka odjeljenja pretvoriti u kovid

0
Nemanja Radojević

Pomoćnik direktora Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Nemanja Radojević kaže da razmišljaju o tome da još neka odjeljenja pretvore u kovid.

Povukli su, kaže, specijalizante iz drugih bolnica, odnosno one koji su bili na specijalizacijama u regionu, jer se spremaju za veoma nepovoljnu situaciju.

Dodatno im, kaže, otežava to što je 64-oro zaposlenih u Kliničkom centru inficirano.

Klinički centar trenutno raspolaže sa 80 kovid kreveta, i oni će svakog časa biti popunjeni. Zato nadležni planiraju da prošire kapacitete.

“Mi svakodnevno razmatramo koje su to mogućnosti i gledamo koja to odeljenja Kliničkog centra, odnosno klinike, mogu postati ekstenzije kovid dijela i trenutno neurohirurgiju već popunjavamo, a sledeće odjeljenje će najvjerovatnije biti grudna hirurgija. Gledamo ona odjeljenja gdje imamo kiseonička mjesta dovedena za potporu ili evenutualno respiratore”, rekao je Radojević za TV Prva.

Klinički centar, kaže Radojević, ima više od 200 respiratora. Kaže kako ne bio problem i da se čitav Klinilčki pretvori u kovid centar, ali poručuje da se mora voditi računa i o ostalim pacijentima kojima je potrebna ljekarska njega u bolnici.

Radojević kaže kako u narednom periodu očekuju rast pacijenata kojima će biti potrebna hospitalizacija i ističe kako je već sada opterećenje zdravstvenog sistema veliko.

“Povukli smo specijalizante iz drugih bolnica, odnosno koji su bili na specijalizacijama u zdravstvenim centrima u regionu. Prosto se spremamo za jednu situciju koja nije ni malo povoljna. Za sada još uvijek funkcionišemo, ali ako se ovaj rast nastavi ovim tempom, ovom dinamikom, bojim se da će vrlo brzo biti ozbiljan problem”, rekao je on.

Korona virusom inficirano je 64-oro zaposlenih u Kliničkom centru. Među njima je 17 ljekara. Nekoliko njih, ističe Radojević, ima tešku kliničku sliku i bore se za život.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].