Kazne za pušače od oktobra rigorozne

8
Bez duvanskom dima u zatvorenom prostoru

Svjetlana Sljivančanin

Svjetlana Šljivančanin

dr Ljiljana Jovićević

dr Ljiljana Jovićević

Turistička inspekcija  u posljednjih mjesec obavlja nadzor nad primjenom Zakona o zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima.

Ovo je vid preventivnog djelovanja, s obzirom na turističku sezonu, kojim se upozoravaju i upoznaju sa odredbama novog zakona svi oni koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost, kazala je za Skala radio Svjetlana Šljivančanin, glavna turistička inspektorka.

Za sada se dakle djeluje preventivno, a od oktobra će se početi sa represivnim mjerama.

Cilj ovog Zakona nije da ugostitelji zatvore svoje objekte, već da poštuju zakon o ograničenju upotrebe duvanskih proizvoda u cilju zaštite života i zdravlja, kazala je Šljivančnin.

Novčane kazne koje propisuje ovaj zakon su velike i za pravna lica iznose od 500 do 20 hiljada eura, za odgovormo lice u pravnom licu od 30 do 2 hiljade eura, za preduzetnike od 150 do 6 hiljada eura.

Turističkom inspektoru je takođe omogućeno da na licu mjesta novčano kazni one koji ne poštuju zakon.

Zabrana pušenja odnosi se na zatvoreni prostor, podsjetila je glavna inspektorka.

Doktorka Ljiljana Jovićević, glavna zdravstveno sanitarna inspektorka iz Ministarstva zdravlja je za Skala radio podsjetila na mjesta otvorenog prostora, gdje je zabranjeno pušenje, a to je otvoreni i ograđeni dvorišni  prostor zdravstveno obrazovnih i zdravstvenih ustanova, zatim otvoreni i ograđeni prostor na kome se vrše javna snimanja i emitovanja, kao i na prostoru gdje se održavaju kulturno-zabavne priredbe.

Pušenje je takođe zabranjeno u igraonicama za djecu, taksi i javnom prevozu, u objektima igara na sreću, u ustanovama  za smještaj lica na izdržavanju krivičnih sankcija i smještaj i njegu lica sa posebnim potrebama, kao i starih osoba.

U ugostiteljskim objektima mora biti unutra posebno obilježena prostorija za pušače, podsjetila je doktorka Jovićević.

8 KOMENTARI

 1. Ne mislite li, gospodo nepusaci, da su sad pusaci inkrimirana grupa gradjana? Zabrinuli ste se zbog duvanskog dima i podigli glas protivu njega! Bravo!!!
  Nebi li trebalo tako podici glas i protivu automobilskih izduvnih gasova, buke na ulicama i pjacetama, alkoholizma, lopovluka, ludovanja u voznji po moru i cestama, smecu po kantunima, devastiranju grada, neodgovornosti i jos podosta toga. Dajte da vas cujem!

 2. Ja sam nepušač i uvijek sam protiv pušenja. Podržavam novi zakon o pušenju, ali pušači su uvijek jači od zakona i rigorozne kazne, jer ne žele da propadnu proizvode duvana kao što je u Podgoricu.

 3. Fenomen CG-e da svi i svuđe puše nadaleko je poznato. Turističke agencije i agencije nekretnina to naše zlo dobro koriste, kao na pr. turistička agencija Španije reklamira CG-u kao dobra destinacija samo za pušače, agencija nekretnina na telefonu
  obavještava potencijalnog kupca da je CG-a jedina destinacija u EU gdje možeš koristiti svoju kuću samo ljet ako si nepušač jer zimi se svugdje puši. Ili ovako je mene Crnogorcu agencija za nekretnine obavjestila, to je Ruska destinacija kao br1 i bolje je kupit kuću negdje drugo jer pušenje vam ne dozvoljava upotrebu javnih lokala i objekata. Gospoda koji prodaju turističke ponude i nekretnine treba da se zamisle.

 4. Aj, dako i to docekamo vise!
  Zasto da nepusaci trpe zbog pusaca?! Pozdravljam strozije kazne, samo da ih i sprovedu u djelo…..

 5. Gospodja se zove Svetlana, a ne “Svjetlana”, razumijem da imate želju da sve prevedete na jezik manjine-crnogorski, ali i imena 🙂

  • A i ti ništa bolji …. sve po vašem. Ovo nije po našem no po vuku tako se priča ili ti ga zbori u ovoj državi, a jezik mora da se zove po suverenoj CG-i a ne marionetskoj kako ti zagoaraš. Manjina hahahahahahahahaha.

  • @VUK. Postoji licni ime Svetlana i Svjetana. POZOR. Kako se ne bi ogrijesili. Samo da se zna. Baba mi se zvala Svijetlana a scer Svetlana. Sestra mi se zove Vjera a snaha Vera, kuma mi je Snjzana a komsinica Snezana. Sve je to isto i svak ima pravo da zbori kako oce al;i lijepo i vaspitano no sto.

 6. Neka samo kad će sve to biti tako i u praksi da nas ne zagađuju oni što puše.
  Kakvi smo opet će stradati dvije kafane i njihovi vlasnici a ostali IZIO VUK MAGARCA.
  I do sad je bilo lijepo napisamno ma to đaolje u životu. Dobro, da vidimo od oktombra i to čudo.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].