Katnić neće podnijeti ostavku, očekuje Trinaestojulsku nagradu

1

 

Glavni specijalni tužilac za organozovani kriminal Milivoje Katnić saopštio je da se neće povući sa te funkcije. On je, odgovarajući na poziv lidera buduće vladajuće koalicije, u izjavi za Dan kazao da ne namjerava da se povuče i da postignuti rezultati dovoljno govore u prilog njegovom stavu.

Čelnik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, lider Koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić i lider Koalicije “Mir je naša nacija”, Aleksa Bečić pozvali su javno Ivicu Stankovića i Milivoja Katnića da se povuku sa funkcija i na taj način novoj vlasti omoguće nesmetanu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Umjesto ostavke, Katnić, kako je rekao, zaslužuje nagradu.

“Očekujem iduće godine da zbog svog doprinisa u borbi protiv organizovanog kriminala dobijem Trinaestojulsku nagradu. Ne znam zašto bih se povlačio”, odgovorio je Katnić.

Lideri buduće vlasti, pored smjena Katnića i Stankovića, najavili su i smjene čelnika bezbjednosnih službi.

“Ako mi budemo efikasni i odlučni da se obračunamo sa kriminalom, naći ćemo načine. Pod hitno moramo da smijenimo direktora Uprave policije i da izaberemo direktora ANB-a. Nećemo dozvoliti da nas maltretiraju osobe koje su čuvale korupciju na štetu građana Crne Gore i budžeta”, poručio je Abazović u emisiji “Načisto”.

I Krivokapić je bio jasan u vezi s tim, navodeći da svi oni koji su se ogriješili o zakon i koji su prepreka u borbi protiv kriminala i korucije moraju da odgovaraju.

Aleksa Bečić je, komentarišući situaciju u kojoj je zbog aktuelnih zakona skoro nemoguće smijeniti VDT i GST kazao da imaju namjeru da rade u skladu sa Ustavom i zakonima.

“Sa tri petine, odnosno 49 poslanika, treba da se izabere vrhovni državni tužilac. To sad više ne zavisi od DPS-a. Imaju druge partije, matematika pokazuje da se može bez DPS-a”, rekao je Bečić. Dodao je da je borba protiv kriminala i korupcije sudbonosna za državu.

Za razliku od VDT-a, glavnog specijalnog tužioca bira i razrješava Tužilački savjet. Takođe, glavni specijalni tužilac, po isteku vremena na koje je izabran ili prestankom funkcije glavnog specijalnog tužioca kad to sam zatraži, ostaje kao speci jalni tužilac u Specijalnom državnom tužilaštvu.

Tužilački savjet bira glavnog specijalnog tužioca i specijalne tužioce na osnovu javnog oglasa. Tužilački savjet oglašava slobodna mjesta glavnog specijalnog tužioca, odnosno specijalnog tužioca u “Službenom listu Crne Gore i jednom od štampanih medija sa sjedištem u Crnoj Gori. Rok za prijavljivanje kandidata je 15 dana od dana oglašavanja.

Da bi Katnić bio smijenjen neophodno je podnijeti inicijativu Tužilačkom savjetu uz obrazloženje takvog zahtjeva.

On je nedavno ponovo reizabran za glavnog specijalnog tužioca, a predložio ga je vrhovni državni tužilac Ivica Stanković. Katnić po hijerarhiji odgovora Stankoviću na čiji predlog može biti i razriješen.

Za razliku od GST-a, za smjenu, odnosno izbor, VDT-a potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu. Ukoliko ne postoji takva većina, VDT može izabrati i tropetinska većina. Kako sada stvari stoje, to je neizvodljivo i za jednu i drugu stranu, pa ostaje da se vidi kako će tužilaštvo funkcionisati u narednom periodu.

Skupština Crne Gore imenuje i razrješava državnog tužioca na predlog Tužilačkog savjeta. Zamjenike imenuje i razrješava Tužilački savjet.

1 KOMENTAR

  1. …DVIJE “SPOMENICE”..:”KONAVOJSKO DUBROVAČA” I ” DUŠANA SILNOGA-ZECKANKA”?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].