Karcinom prostate, upala mokraćne bešike, bubrežni kamenac učestale bolesti u Boki

5
prim. dr Miladin Lisov

dr Lisov

prim. dr Miladin Lisov

Urološki problemi posebno kod muškaraca zbog učestalih oboljenja prostate, ali i mokraćne bešike i bubrega u posljednje vrijeme su u porastu na području kotorske opštine.

Najviše prisutna oboljenja su takozvana proširena staračka prostata i karcinom prostate, kazao je za Skala radio primarijus dr Miladin Lisov.

U urološkoj ambulanti Opšte bolnice Kotor, tokom prošle godine pregledano je preko 4,5 hiljada pacijenata.

Na naše pitanje da li voda i klimatski faktori utiču na oboljenja urogenog trakta, dr Lisov je kazao da voda može da predstavlja uzrok određenim urološkim oboljenjima prevashodno se to odnosi na kamenac u mokraćnim kanalima.

Naučno je dokazano da u nekim podnebljima gdje voda sadrži velike količine kalcijuma može doći do stvaranja bubrežnog pijeska, a nakon toga i kamena.

Međutim, voda ne predstavlja prevashodni uticaj već su bitni i neki metabolički faktori u organizmu.

Učestala oboljenja su upala prostate, zatim dobroćudno staračko povećanje i karcinom prostate, a najčešća starosna dob je od 50 godina na više, objašnjava dr Lisov.

Prostata je muški polni organ i direktno je zavisna od muških hormona, i zato su urološki pacijenti u većini muškarci.

Kada dođe do postepenog pada muških polnih hormona nakon 45. godine kod nekog ranije kod nekih kasnije, dolazi do povećanja prostate koja je u mladosti mala žlijezda.

S obzirom da kroz prostatu prolazi izlazni mokraćni kanal, ona svojim rastom vrši kompresiju, odnosno pritisak na mokraćni kanal i otežava pražnjenje mokraćne bešike.

Ukoliko pacijenti nemaju posebno izražene tegobe nakon pregleda i adekvatnih analiza donosi se odluka o terapiji, koja je u tim slučajevima medikamentozna to jest propisuju se ljekovi, druga vrsta liječenja zahtijeva operativni tretman koji u posljednje vrijeme osim klasične otvorene metode može biti i transuretralna resekcija, odnosno ulazak instrumenta u mokraćni kanal i ljuštenje prostate iznutra.

Ova metoda je lakša za starije pacijente i brži je oporavak, kaže dr Lisov.

Za prevecnciju navjažnije su redovne kontrole koje podrazumijevaju ultrazvučne preglede i određene labaratorijske analize.

Pacijent mora biti sam sebi najbolji doktor posebno kod upalnih procesa u mlađim godinama.

Prostata ne trpi hladnoću, nepažljiva sjedanja na hladnim površinama, prehlade sve to doprinosi upalama.

Kada je riječ o staračkom povećanju prostate, posebno je važno utopljavanje, ishrana bez jakih začina i žestokog alkohola i redovne kontrole oboljelih na svaka 3 mjeseca, a godišnje bar dva puta i ultrazvučni pregled, savjetuje dr Lisov za Skala radio.

5 KOMENTARI

  1. Imaju naši doktori i znanja i zvanja , humani su ali ne znam do kad će i kako mogu sve to pokazati u neuslovnoj bolnici u Kotoru. a stalno neđšto obećavaju i pričaju kako će biti regionalni centar i savremena ustanova. Treba doć i ostat pa samo poć u klozet. Sramota.

  2. Hvala Vam poštovani doktore , vama i radio Skali na ovim iscrpnim informacijama koje su veoma korisne posebno za bolesnike koji pate od uroloških problema ali i sve ljude zbog preventive.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].