Kampanja vakcinacije lisica protiv bjesnila

0
bijesna lisica

Sunčića Boljević

Sunčića Boljević

Nakon sprovedene proljećne, jesenja kampanja vakcinacije  lisica protiv bjesnila i drugih divljih životinja na području Crne Gore će početi  ovih dana.

Ova vakcinacija se obavlja distribucijom vakcina, mamaca iz aviona na cijeloj teritoriji CG, osim u urbanism i vodenim površinama, kazala je za Skala radio Sunčića Boljević, samostalna savjetnica u Veterinarskoj upravi.

Ovo je prema njenim riječima jedina i uspješna mjera za zaustavljanje bjesnila kako kod divljih tako i kod domaćih životinja i prekidanje lanca, odnosno mogućnosti obolijevanja ljudi od bjesnila.

Do 2012. godine bjesnilo je kao bolest bila u značajnijoj mjeri prisutna i u CG naročito kod divljih životinja mada je na godišnjem nivou bilo slučajeva obolijevanja i domaćih životinja.

Na sreću, u Crnoj Gori  nikada do sada, a duži niz godina ni u regionu nijesu zabilježeni slučajevi obolijevanja od bjesnila kod ljudi, kazala je Boljevićeva.

Ona je upozorila da se ne dodiruju maci sa vakcinama jer su oni namijenjeni lisicama, a ako pak dođe do kontakta treba detaljno oprati ruke i veoma je važno skrenuti pažnju djeci.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].