Kako je obezbijeđena opravka mamografa

5
mamograf

Dr Jelena Perunović i Dika Saveljić

dr Jelena Perunović – Dika Saveljić

U ime rendgen službe Opšte bolnice Kotor, u vezi popravke mamografa, našem radiju obratila se načelnica ove službe, doktorica Jelena Perunović.

Ona je kazala da je suštinski problem na mamografu bila rendgenska cijev koja je zamjenjena sa nešto dužim čekanjem, zbog isporuke originalnog dijela.

Prilikom zamjene i popravke rendgentske cijevi originalni serviser iz Podgorice, preduzeće PDG po nalogu Italijana konstatovao je da je u kvaru još jedan dio.

Naime, radi se o elektronskim pločama, koje snadbijevaju stujom odovarajuću rendgentsku cijev.

“Rješavanje problema očekujemo uskoro što ne zavisi od nas nego od servisera koji su obećali da će doći tokom slijedeće nedjelje”, kazala je dr Perunović.

Ona se zahvalila i naglasila da su troškove za popravku mamografa i uopšte inicijativu za to pokrenli Aerobik klub “Aspida” i DOO “Napredak”.

O daljem toku poprtavke mamografa javnost će biti blagovremeno obaviještena, zaključila je dr Perunović.

Na ovo pitanje oglasila se i Dijana Dika Saveljić i kazala da je ona, na molbu dr Šutilovića, pokrenula niz humanitarnih akcija da bi se prikupio novac za popravku mamografa.

“Prva akcija, u organizaciji Aerobik kluba Dikka aspida bila je modna revija, od koje je sakupljeno 1.500,00 eura, zatim maskenbal u Maximusu na kome je sakupljeno 1.000,00 eura i  sportski događaj “Svi na banj” sa 2.686,00 eura.

Preostali dio potrebnog novca od 3.514,00 eura doniralo je preduzeće AD “Napredak” Kotor, tako da je za mamograf sakupljeno 8.700, 00 eura.

“Zbog specifičnosti vrte mamografa i samog iznosa donacija, tražili smo da se obezbjedi više ponuda. Dr Šutilović je insistirao na firmi iz Podgorice, sa kojom je već sarađivao i koja je prva dostavila ponudu. Zbog nepoštovanja rokova, pokrenuta je opomena pred – tužbu uz pomoć advokatice Mirele Ćirković, nakon čega je cijev promjenjena, ali se uspostavilo da postoji još jedan dio na mamografu koji ne radi, što nije bilo u prvobitnoj procjeni, ako je uopšte i rađena. Smatrali smo da jedna ozbiljna institucija, kao i doktor koji radi na aparatu ne bi trebao da daje paušalne procjene i doveo, kako nas tako i građane, u ovu nezgodnu situaciju. Shodno tome, kao institucija treba da preuzmu punu odgovornost za trenutnu situaciju i zato što mamograf još uvijek ne radi”, kazala je našem radiju Dijana Saveljić.

5 KOMENTARI

 1. Radijacija mamografa je mnogo štetnija nego X zraci.

  Mamograf koristi velike doze jonizujućeg zračenja koje mogu biti uzroci mutacije i kasniju pojavu kancera dojke. Po podacima jedno skeniranje mamografom može biti jednako korišćenju 1000 puta rendgen aparata. Skeniranje mamografom može dovesti do suzbijanja tkiva dojke, što može uzrokovati bržem širenju kancera ako postoji.

  Vodeći ekspert iz oblasti Dr. Samuel Epstein kaže da jedno skeniranje dojke, u premenopauzi kada su najosetljivije, mamografom povećava mogućnost dobijanja kancera dojke za 1%.

  Čak se došlo do zaključka da mamografi imaju oko 6% lažnih uzbuna što može dovesti do nepotrebnih tretmana. Ove pogrešne procene mogu dovesti do nekoliko uzastopnih skeniranja što povećava dozu radijacije, pa i do iniciranja raznih tretmapa kao što je biopsija, hirurški zahvati, hemoterapija…

  Zaključak da imate rak i ako to nije istina može da dovede do dodatnog stresa što opet može da rezultira bolešću, jer stres dovodi do narušavanja zdravlja.
  Toksičan efekat radijacije mamografa su konačno priznati kao uzročnici razvoja raka dojke. U poslednjih nekoliko studija došlo se do zaključka da mamograf može više da šteti ženama nego da čini dobro.

  Nove studije britanskog medicinskog žurnala (BritishMedical Journal – Decembar 2011) potvrdile su da skeniranje (screening) može imati mnogo pogubnije efekte nego što može pomoći u ranom otkrivanju raka dojke, a naročito u mlađim godinama kada se krene na skeniranje. Velika šteta nastaje od sugerisanja da se vrši lumpektomija ili mastektomija, pa i ostale intervencije. Studija naglašava da se u ovom slučaju gubi na kvalitetu samog života na pozitivnim, ali pogrešnim rezultatima i nepotrebnim tretmanima.

 2. Jes vala, vidi se i na sliku da su promijenili i stavili novu cijev ( roze boje )
  Ja kao strucno lice znam da ta cijev kosta i preko 10.000 EUR, tako da su i jeftino prosli s obzirom da su za takvu cijev platili samo 8.700 EUR.
  Svaka cast, nema sto.

 3. Nije problem što Adio Mare-koristi moje ime u sopstvenoj promidžbi-u uslovima kada njegovo prepoznatljivo ime -ima boju i sadržaj štrace..-.AJILI ĆILEJIB, Dakle,broblem je,i to veliki, što ga je ove godine iznenadilo “rano proljeće”( u januaru-februara-),čime je ugroženo i njegovo zdravlje-neuzimanjem adekvatnih(sezonskih) ljekova u vrijeme “erupcije”(proljeće i jesen?)?! Da sam opravdano zabrinut,ne samo za njegovo zdravje,nego i za užu(obiteljsku) i širu javnost…govore i njegovi komentari-posebno na ove izuzetne humanitarne teme koje život znače i neposredno utiču na razvoj i napredak društava! Može li normalan čovjek i promisliti-a kamo li preko jezične prevaliti uvrede-tempirane na ličnosti(u konkretnom slučaju na dr. Raška Šutilovića,kojemu usput i ime iskrivljuje?)kojeg sumnjiči za nešto što i onima iz Jabuke kod Pančeva nebi nikada došlo na pamet?!
  Nije prvi put,da AJILI ĆILEJIB-alijas Adio Mare,vrijeđa ljude-putem lažnih i izmišljenih kvalifikacija!Samo da vas potsjetim-on je vrijeđao,u januaru ove godine na Skala radio Kotor-braću Pećariće,od kojih je mlađi Joško -Akademik Hrvatske Akademije Znanosti i Umjetnosti-rođene Kotorane(čestita kotorska porodica)govoreći ,da im je otac bio ustaša(prim.tvrdim ,da je to istina -bio prvi i jedini ustaša-procesuiran u opštine Kotor..od 1945 !) !

 4. Tako je povikase seljaci, a Matija Gubez ustade i postade ustasa,

  Sutilovica kod tuzioca iza kantuna…..
  maki mali da mu sudi.
  Jole s’Kavarina ili Jole Straca da bude u poroti….

  hehehhe ne bi Drasko izlazio iz zatvora do sudnjega dana…

  Koliko kosta novi aparat kad toliko kosta samo jedna cijev?

  Predlog da sve zene pomorskih kapetana i machinefurrera daju po 1000eura (ima im se) a ostali po 100eura….
  Predavaci i ispitivaci iz LK da daju po 5000eura jer se brate u zadnje vrijeme nasklapase para za neke “obavezne”kurseve, iako nemaju predavaci a ni ispitivaci valjane reference i diplome da mogu odrzavati ove kurseve…obavezne po stcw konvenciji.

  Pitanje za one koji se razumuju…
  GDJE su ispitivaci i predavaci polozili ovo sto predaju i uzimaju pare za to….?
  Imaju li dozvole od Ministarstva pomorstva i/ili Prosvete da mogu odrzavati ove kurseve ITD ..

  JE LI JOLE polozio bilo koji od ovih kurseva… i treba li mu uopste za funkciju koju sada obavlja…?

  Adio Mare

  • Sjor Jole,
   divna vam je ideja da “sve zene pomorskih kapetana i machinefurrera daju po 1000eura (ima im se) a ostali po 100eura….” ,mozda to i ne bi bio problem njima obzirom da neke od njih pare “rasipaju” ali!!! ima tu i normalnoga naroda,cije su plate /penzije po 300-400 eura!!!
   Zar ne bi bilo normalno da mi kao poreske platise racunamo na to da Ministarstvo plati tu popravku novcem koji smo uplacivali godinama.Zar to nije poenta zdravstvenog???
   Batalite se pametnih ideja o “skupljanju haraca” i gdje ste bili kad su nase “Sjore od mota” i ostali dobri ljudi Kotora sakupljali pare.
   Zar ne bi bilo pametnije reci da svaki stanovnik Opstine Kotor da po 1 euro(placali smo za mobilne i ostala sr…nja!!!) tako ne bi niko osjetio a pare bi bile skupljene.
   Na kraju krajeva pare nisu problem,skupile su se na kraju vec gospoda iz Podgorice(ili ko zna odakle) koji ne mogu doci da poprave mamograf(ili ne znaju pa izmisljaju svasta da ne dodju i da se ne brukaju).
   Pozdrav

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].