Jugooceanija sa Kinezom na kormilu ponovo plovi Kotor Artom

1
sa konferencije za medije

predstava Kinez

Prva premijerna predstava Kotor Arta “Kinez”, rađena u koprodukciji Kulturnog centra “Nikola Đurković” Kotor, Fondacije kotorskog Festivala pozorišta za djecu, Međunarodnog festivala Kotor Art Crna Gora  i Gradskog pozorišta iz Podgorice biće izvedena u ponedjeljak, 30 juna u prostoru nekadašnje zgrade “Jugooceanije”.

Drama “Kinez” Maje Todorović je priča o tranzicionim traumama, devastaciji duha uz poruku da ranjivim i ranjenim ne traba pomoć već od njih treba učiti, kako je kazao Petar Pejaković u ime koproducenta Kotorskog festivala pozorišta za đecu.

Predstavu je režirala Anja Suša koja je poručila da je “Kinez” priča o današnjem vremenu, ali i o sjećanju na neko drugo vrijeme, koje nijesmo i nikada nećemo zaboraviti.

Teatar za mlade i tinejdžere veoma je potreban našem pozorištu, kazala je Ivana Mrvaljević, direktorica Gradskog pozorišta, vjerujući da će se  nakon ove priče za koju je jednoglasno odlučeno da se postavi na scenu, ponovo raspisati konkurs za novi tekst za djecu i mlade,  kako bi se ovakve predstave bienalno izvodile.

Mrvaljevićeva je kazala da “Kinez” tretira probleme mladih danas i to one generacije koja je odrastala i duhovno se formirala mračnih 90-ih čije recidive i danas osjaćamo.

Prostor izvođenja ove predstave, potopljene “Jugooceanije” je simbol  ne samo devastacije materijalnih dobara već na žalost i devastacije duha i zato predstavu trebaju pogledati i odrasli, iako je rađena za uzrast od 12 godina i više, kazao je Pejaković.

Akteri predstave su Goran Slavić, Jelena Simić i Emir Ćatović koji su neskriveno podijelili oduševljenje što su dio ove ranjive, ali poučne pozorišne priče koja se prožima i podudara sa privatnim sudbinama njih samih i likova koje igraju.

U kakvom smo vremenu mi rasli i u kakvom se razvijaju i rastu naša djeca, zapitanost je predstave, kazao je na konferenciji za novinare glavni glumac Goran Slavić  koji igra Kineza.

Riječ je o dječaku sa Daunovim  sindromom koji pruža ljubav i vodi kroz komad sa porukom djeci “ovako treba”, kazao je Slavić.

Za glumicu Jelenu Simić ova predstava se obraća djeci  koja imaju pravo da znaju  sve što čuju i vide oko sebe.

Ona je posabno apostrofirala timski rad i energiju koja je svima u ekipi bila  motiv više za ovu ozbiljnu igru.

Emir Ćatović je rekao da se ovakve predstave rijetko dešavaju u pozorištu sa osobinama kakve treba da ima jedan kreativan i zdrav tim.

Predstava, kazao je Ćatović, govori o traumama koje ne trpe nježnost, ali “Kinez” uspijeva da vidi svijet drugačijim očima i to je svijetlo jednog vedrijeg, šarenog svijeta.

Premijera je ponedjeljak 30. juna u 21 sat.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].