Još jedan dokaz da je Crnogorska pravoslavna crkva bila autokefalna

25
Kopija zapisnika

Sveti sinod Kr Crne Gore

Broj 1169

Cetinje, 16. decembar 1918. godine

ZAPISNIK

Izvanredne sjednice Svetog Sinoda Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori održane u rezidenciji Mitropolije Crnogorske, dana 16. decembra 1918. godine

Prisutni:

Mitropolit Crne Gore Mitrofan Ban, Pećki dr Gavrilo Dožić, Episkop Nikšićki Kiril Mitrović, Sinodski sekretar đakon Ivo Kaluđerović.

Predmet

Da se nezavisna Srpsko-Pravoslavna Sv. Crkva u Crnoj Gori ujedini s autokefalnom Pravoslavnom Crkvom u Kraljevini Srbiji.

U današnjoj svojoj sjednici Sv. Sinod gornje je pitanje svestrano proučio i donio jednoglasno ovo

Riješenje:

Pošto je Velika Narodna Skupština Srpskog Naroda u Crnoj Gori odžana u Podgorici dana 13. novembra 1918. godine donijela odluku da se nezavisna Crna Gora ujedini sa Kraljevinom Srbijom to i Sv. Sinod nalazi cjelishodnim i opravdanim da se i sv. Autokefalna crkva u Crnoj Gori ujedini sa nezavisnom Pravoslavnom crkvom u Kraljevini Srbiji a zajedno s ovim sa cijelom SV. Srpskom Pravoslavnom Crkvom u novoj državi Srba, Hrvata i Slovenaca.

Gornje riješenje ima se dostaviti Njegovom Visokopreosveštenstvu Mitropolitu Srbije G.Dimitriju i Predsjedniku Vlade G. Stojanu Protiću.

Zaključeno i potpisano:

Mitropolit Crne Gore

Predsjednik Sv. Sinoda

Mitrofan Ban (potpis)

Mitropolit Pećiki

Dr Gavrilo Dožić (potpis)

Episkop Nikšićki

Kiril Mitrović (potpis)

Sekretar Sinoda

Đakon Ivo Kaluđerović (potpis)

Pečat Svetog sinoda Knjaževine Crne Gore

25 KOMENTARI

 1. Za mene postoje samo dvije mogucnosti,vjerovati ili ne vjerovati.Koji vjeruju nazivaju se vjernici a koji ne vjeruju su ateisti.Vjernik sam i za mene postoji samo jedan Bog i jedna vjera,a to sto je ona podijeljena je samo politika crkvenih vlasti.Jednako ulazim i postujem i katolicku i pravoslavnu crkvu
  Ali ja bih Vama porucila nesto drugo.Ostavite se ovog prepucavanja,naravno politickog,jer ovdje malo ko prica o molitvi,nego uzmite kosijere grebulje i metle pa ocistite malo oko ovog naseg jadnog Kotora,ove rijeke i potoke i ostala smetilista,jer ovi jadni komunalci ne mogu ocistiti koliko mi,zabrinuti za Kotor mozemo zasporkati.

 2. Molim sve one koji su dali komentare kada će pravoslavna vjera obično u svijetu dobiti jednostavno bez nacionalne svrhe samo pravoslavna vjera za sve građane nacionalnih opredjeljenja u svijetu. Za državu Crnu Goru nepotrebno je pominjati da je dio srpstva odnosno srpskog porijekla i nije potrebno pričati davnu prošlost nego je sačuvati svoju državu kao svoj dom. Batali ove političare i popove koji nam soli pamet i obogaćuje na naš račun.

 3. možeš se Đoko upinjat iz petnih žila. Kotor i Boka su u Crnoj Gori i vazda će biti. A ti ćeš samo moć svoje šovinističke težnje prema našoj dragoj Crnoj Gori da ispoljavaš kao anonimus. Ako si takva junačina što se ne potpišeš imenom i prezimenom i ne kažeš sve o sebi. Da se zna da se nikoga ne plašiš. A niko ti ništa neće. Ali prpa što bi rekla tvoja srpska braća.

 4. Da je Crnogorska pravoslavna crkva bila autokefalna i da je nakon okupacije srpske vojske ukinuta mogu svi koji ne vjeruju naći u beogradskom arhivu. Problem je što oni koima istina ne odgovara neće da čitaju dokumenta koja ruše njihovu težnju da su Crnogorci Srbi. Provjerite gospodo. Nije teško.

 5. ŽIVJELA NAŠA CRNA GORA I CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA NA MNOGA LJETA!
  Ž I V J E L A!!!
  Kome se ne sviđa, neka ide đe mu je bolje, strećno vi bilo, samo ajte ća, puštite nas na mir!
  ….MONTENEGRO U GRUDIMA, MONTENEGRO, MONTENEGRO….

   • MONTENEGRO ima Evropski ili Europski prizvuk i baš mi lijepo zvuči !
    E moj šjor Đoko, pasa Vam Montenegro u Europu a Vi odlučite oćete li odit ili ostat i bruntulat i nemo te se ofendit na ove parole, adio Vam moj šjor…:-)

    • Poštovani “cattaro”, Cattaro ili kako mi kažemo Kotor( meni je ovo ljepši naziv) je vazda bio u Boku i u Evropu, a nikad u Montenegro, …, a Vi i Ivan ste pobrkali temu gore objavljenog teksta, pozdrav i ne bojte se

     • Poštovani šjor Đoko, čitajući ove postove lijepo me srce zaboli koliko imamo “dušebrižnika”, za ove naše prostore da nam se što ne desi, “…Bolje bi nama bilo da se mi pozabavimo Bokom da nam je ne ponesu ovakvi kao sto su na ”Skali”, kao i sjevernom i istocnom granicom, pa da mi ne ostanemo na nahije i brda…”, i lijepo me strah od te Evrope pred čijim smo vratima.Bolje da ostanemo đe smo i po mogućnosti se ujedinimo sa našim istočnim susjedom i sve tice bi nam propjevale.Kao što njima pjevaju…
      Gospodo moja shvatite već jednom da je Crna Gora suverena država i da smo pred ulazak u Evropsku zajednicu i NATO.U NATO ne iz razloga što ga obožavamo nego iz razloga, da ne može niti jedna država da učini agresiju na Crnu Goru, posebno naše drugo oko u glavi, kojem smo izgleda i drača u grlu.
      A što se straha tiče moj šjor Đoko ne bojim se ja za ni za sebe, ni za Kotor, ni za našu Crnu Goru , bojim se za naše “dušebrižnike” kako će podnijet ulazak Crne Gore u Evropu i NATO.
      Oće li se pokrit kušinom po glavi i mučat kao šotokuci…
      Ostajte mi zdravi, veseli i kontenti tuti kvanti, adio Vam .

 6. И овим Записником је потврђено да је Митрополија цетињска у Краљевини Црној Гори била дио Српске православне цркве.

   • Логика ти је јалова. Мораш много да прочиташ и савладаш да би схватио канонско устројство православне цркве. Никад није касно.

    • Uh, Ziko brate, hvala ti sto mi ukaza na jalovost moje, a prosvjecenost tvoje logike! Zamisli da sam prozivio ostatak svog zivota kao u dosadasnjem mraku neznanja. Cijelivam ruku, o preprosvijeceni! 😉

 7. Blago me interesuje kad će da izglasaju zakon kojim bi se sankcionisala zloupotreba medija, jer se isti, evidentno, koriste za propovjedanje apstraktnih istorijskih cinjenica, prosipanje lazi, huskanje naroda i poducavanj, vec i onako zbunjene i neinformisane, omladine koje kakvim lazima i glupostima.
  Ovo sto radi radio skala je direktni atak na drzavu i stanovnistvo…krseci pri tom u jednom dijelu ustavom utemeljena ljudska prava kao i zakon protiv diskriminacije… a da ne pricam u kakvoj su koliziji sa etickim kodeksom nacina rada jednog javnog sredstva informisanja.
  Pri tom, ovakve i slicne stvari su svakim danom sve ucestalije sa isticanjem koje kakvih tekstova koji su prljaviji i prljaviji.

  • Miro, “cisti, precisti”, danu prozboru ti koju da valja, ha, ha, ha, ha, ha, ha.
   Ne vidim u cemu je problem sto je objavljena kopija zapisnika!
   Problem je kad crnogorci pricaju, pisu, zbore crnogorski a nije problem sto na crnogorskim televizijama imamo voditeljke koje pricaju ekavicom? Bas se pitam da li bi to tako moglo i u Srbiji?! Hm, cisto sumnjam!!!!
   Crnogorcima se stalno nesto osporava i to u sopstvenoj drzavi…!!!
   Hello?! O cemu Vi to?!
   Po Vama, najbolje bi bilo da se crnogorski narod ziv ne cuje a vi svi ostali da srbujete na veliko! Niko Vam ne osporava Vase pa,nemojte ni Vi crnogorsko nasljedje i istoriju, da Vas fino zamolim jer mi je muka od takvih kao Vi!
   Od projekta “Velika Srbije” taman cete doc na beogradski pasaluk! Jos malo ce Vam se i Vojvodina odvoji! Drzim joj palceve da se to sto prije desi!
   Lijep pozdrav!

   • ana zaista mi je zao ako si se pronasla u tekstu, to mi zaista nije bio cilj.

    Naime, niko ne spori ni srpsko ni crnogorsko , a jos manje se ovdje neko vodi ”velikom Srbijom”.Cilj je samo ne svojatat ono sto nije necije i ne kriviti cinjenice…

    A ti Ana kad zelis staviti neki komentar, kao oporuku nekome, najbolje bi bilo da procitas vise puta to nesto pa skapiras ili pitas nekoga sta je sustina ”komentara”.A ekavica i ijekavica je sasvim sve jedno, i to kako bi proslo u Srbiji ja ti garantujem da bi bilo totalno neprimijeceno a, iz iskustva, i simpaticno.

    Ko ce se odvajat a ko ne ni to nije tvoja stvar, a jos manje smisao gornjeg komentara.Bolje bi nama bilo da se mi pozabavimo Bokom da nam je ne ponesu ovakvi kao sto su na ”Skali”, kao i sjevernom i istocnom granicom, pa da mi ne ostanemo na nahije i brda.

    Lepotice :-***

    • Miro, “cisti, precisti”, prosvijetli me, objasni mi jos jednom kakve komentare trebam da pisem, kako se to radi, kako se cita tekst, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, eo me stomak zabolio od smijeha.
     Mozemo se i naci negdje pa u 4 oka! Nikakav problem!
     I ti me nauci sto je MOJA stvar a sto nije, zivota ti!!!
     Tek je da nam neki s brda i iz nahija nikad nisu dosli u posjetu, jer se ne umiju vratit niti postuju sredinu i kulturni milje dje su “šljegli”! Naravno, cast pojedincima.
     Pusa ;-*

     • sreca tvoja pa te voda bacila na ovu obalu…kladim se da ne znas ni dje je oluja bila….hahahaha

      a sto se tice 4 oka…kad god hoces i dje god hoces…lepotice moja pismena…pardon dubokoumna i pronicljiva…
      :-****

 8. Nevjerovatna promjena ljudi od velicanja Slobodana Milosevica i Srbije do velikog dukljanstva.
  Za pismene ovo pismo je vrlo jasno.
  Kralj Nikola je DEKRETOM 1905 godine PROGLASIO autofekalnost.
  Ako je to uradio dekretom onda je jasno i osnovcima da do tada NIJE BILA autokefalna jer je ne bi trebala da se potvrdjuje dekretom. Svima sa malo znanja je jasno zasto ej kralj Nikola to uradio ali ipak ako neko nece da upotrebi mozdane celije nema pomoci mu ista objasnjavati.
  Koliko citam gore pise: Da se nezavisna Srpsko-Pravoslavna Sv. Crkva u Crnoj Gori ujedini s autokefalnom Pravoslavnom Crkvom u Kraljevini Srbiji.
  Ako je i bila”autokefallna” ipak se zvala SRPSKO-PRAVOSLAVNA CRKVA U CG, a pa ne vidim u cemu je problem, osim u pokusaju dokazivanja nedokazanog.
  Dekretom dosla , dekretom otisla ako bih bio licemjeran…… kao nekizi…
  Zivio Djokovic prvak svijeta

 9. Poštovana Skalo, vjerovatno će te nas ubijediti, koliko vidim, da se vazda pisalo latinicom, … uh,slabo vidim, ovo je ipak ćirilica

 10. Postovani g.Mandicu,

  Direktni sam potomak(pradjede mi je po majci) protodjakona Iva Kaludjerovica.
  Posjedujem mnostvo licnih dokumenata protodjakona,prepiske gdje se nedvosmisleno vidi tadasnje raspolozenje i stanje u mitropoliji -crnogorskoj primorskoj o cemu najbolje svjedoci govor koji je izgovorio 20.9.1920. umjesto tada vec dobro bolesnog mitropolita Mitrofana Bana,prilikom proklamovanja vaspostavljene Srpske patrijarsije:

  “Danas se samo obnavlja stara Pećka Patrijaršija, koju su Grci 1766. godine, nezakonito ukinuli. Ali Srpska patrijaršija nije se nikada konačno ugasila. Poslednji plam na prestolu Sv. Save, gori uvijek, gori i danas, te svojim životom i bićem svjedoči da je prvobitna autokefalija Srpske crkve uvijek neprekidno opstajala, da je trajala i istrajala do današnjeg dana. Taj živi i nikad ne ugašeni plamen tinjao je na Cetinju, na prestolu starostavne Zetske, Skenderijske i Primorske mitropolije. U toj jedinoj mitropoliji srpskoj, do današnjega dana uspješno se održao crkveno-pravni kontinuitet i tradicija Srpske patrijaršije”.
  Što je “prvobitna autokefalija” srpske crkve toliko vjekova pretrajala u “životu i biću” Crnogorsko-primorske mitropolije na Cetinju, trajno je svjedočenje o jednosti i jedinstvenosti duhovnog i etničkog bića srpskog naroda čiji je utemeljitelj ravnoapostolni Sveti Sava. ”

  Meni je jasno sto se pokusava sa ovakvim tekstovima na sajtu ali zbog istorijskih cinjenica i ulozi u konkretnim dogadjajima mog pradjeda morao sam reagovati
  Srdacan pozdrav.

  Sinisa Kovacevic

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].