JKP Kotor nastavlja sa eksploatacijom pijeska u Nalježićima

0
Zoran Mrdak

Zoran Mrdak

Zoran Mrdak

Odbornici lokalnog parlamenta su na prošlom zasijedanju odbili inicijativu grupe mještana Grblja o zatvaranju kamenoloma u Nalježićima kojim gazduje Javno komunalno preduzeće Kotor.

Ova inicijativa naišla je na čuđenje u JKP Kotor, ali i većeg  dijela javnosti, koji su se pitali kako je moguće da se insistira na zatvarenju ovoga a ne i ostala dva kamenoloma koji su u privatnom vlasništvu.

Zoran Mrdak, direktor JKP Kotor je za Skala radio kazao da je to ispričana priča i da se, osim negativnog, nije postigao nikakav drugi efekat jer je preduzeće dvije godine ostalo bez značajnog prihoda.

On je naglasio da je separatni odnos prema preduzećima i kamenolomima neprihvatljiv i da zakoni u Crnoj Gori moraju da važe za sve podjednako, pa i učesnike u proizvodnji pijeska u Nalježićima, bez izuzetaka.

Mrdak je rekao da je insitirao da Upravni odbor preduzeća bude upoznat sa radom kamenoloma, da bude jasno da JKP Kotor podržava zaštitu životne sredine i sve ono što je propisano elaboratom, što znači da zaštita životne sredine treba da bude na visokom nivou.

On ne bi komentirasao, kako nam je kazao, razne neosnovane prozivke, ali bi istakao da je ovo od opšteg interesa za grad Kotor, lokalnu upravu, za državu Crnu Goru i naravno Javno komunalno preduzeće.

Mrdak je naglasio da je zadatak kotorskog Komunalnog preduzeća da kamenolom maksimalno radi u uslovima koji su propisani zakonima Crne Gore.

Na pitanje Skala radija da li je tačno da je uništen tumul na prostoru kamenoloma i da su iskopavanjem pijeska potkopani temelji crkve koja se tamo nalazi, Mrdak je kazao da se barata sa nerealnim podacima i podsjetio da je na mjesto izvršnog direktora ovog preduzeća došao 2009. godine, da je zatekao sporazum između JKP Kotor i Crkvenog odbora da se crkvi ne prilazi bliže od 150 metara.

Od toga datuma, kaže Mrdak, ni metar se nije prbližilo crkvi, a priče da se došlo na 60 metara su netačne.

Papir koji o tome govori je u posjedu JKP Kotor i jasno se vidi da se ni metar nije eksploatacija primakla crkvi.

Osim toga, Mrdak kaže da se tumul nalazi u okruženju eksploatacionog polja i da je izuzet, tako da je sigurno da JKP Kotor, odnosno kamenolom neće ugroziti to kulturno dobro.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].