Jelko Kacin: Da nema Crne Gore, morali bi je izmisliti

0
Slavko Mandić u razgovoru sa Jelkom Kacinom

Jelko Kacin

Kotor je sinoć posjetio izvjestioc Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan Jelko Kacin, koji je prisustvovao Trećoj regionalnoj konferenciji liberalnih demokrata o zapadnom Balkanu u Budvi.

Gospodin Kacin se rado odazvao da za Skala radio odgovori na par pitanja koja su od posebnog interesovanja za građane Crne Gore.

Gospodine Kacin, juče ste prisustvovali Trećoj regionalnoj konferenciji liberalnih demokrata o zapadnom Balkanu u Budvi. Razgovarali ste tom prilikom i sa predstavnicima i predsjednikom Liberalne partije Crne Gore. O čemu ste razgovarali?

Mi održavamo veoma bliske odnose i koordiniramo naš rad na prostoru nekadašnje Jugoslavije i Albanija jer mislimo da, kao što je samostalna Crna Gora liberalni projekat od samog početka, ne može biti ni euro integracija pojedinih država tog regiona, a da liberali ne preuzmu veću odgovornost za to. Zato očekujemo, pošto su liberali odlučili  da preuzmu odgovornost, da idu u predizbornu koaliciju, ne samo da uđu u Skupštinu Crne Gore nego i da u sljedećim fazama aktivno učestvuju u procesu evroatlanskih integracija, što znači da preuzmu i najodgovornije funkcije u pregovaračkom timu i da pojačaju državne institucije na način da pudu samostalne, da budu dobro ekipirane i da se taj proces što je moguće više ubrza. Jer sada, otkako je Crna Gora preuzela štafetu širenja Evropske unije od Hrvatske, od uspjeha Crne Gore zavisi hrabrenje svih ostalih država u regionu i ako Crna Gora u tome bude uspješna i ostale će lakše i brže napredovati. Ako bi ovdje Crna Gora zaglavila, svima  ostalima će biti znatno teže. Zato jednostavno mislimo da liberali ne mogu i ne smiju biti van tog procesa i da treba da ispune svoj dio istorijske odgovornosti.

Kada su u pitanju Evropske integracije, sve je jasno, ali kada su u pitanju Evroatlanske integracije  Liberali su imali svoje mišljenje u određenom trenutku da to i nije najbolje rješenje. Danas je situacija drugačija. Crna Gora je pred korak u ulazak u NATO alijansu.

Da. Ali Crna Gora je isto tako i zemlja koja leži između dvije članice NATO-a. Između Hrvatske i Albanije. Članstvo u NATO ne donosi samo bezbjedonosne garancije. To je najjača poruka stranim ulagačima da je zemlja stabilna, da je unutar alijanse i da tu ima smisla investirati. To nije samo pitanje bezbijednosti i stabilnosti. To je i pitanje prepoznatljivosti i omogućavanja bržeg ekonomskog razvoja što zapravo jeste bit tih integracija. Da se stvore nova i kvalitetna radna mjesta i da se unutar tog prestrukturiranja razmišlja o tome kako bolje živjeti a ne da raspravljamo o tome ko je kome i što u prošlosti, u prošlim decenijama ili u prošlim stoljećima zlo napravio na ovim  prostorima.

Nekako mi se čini da se  još uvijek o tome vodi računa i da se to koristi u dnevno političke svrhe kada su u pitanju naši međusobni odnosi. Govorim o prostoru bivše Jugoslavije. Mislite li da je Crna Gora na dobrom putu da uđe u Evropsku uniju planiranim tempom?

Pogledajte, svi ti projekti, euroatlanski projekti su politički projekti. Zato treba stvarati politički koncenzus. Jednostavno je nerealno očekivati da svi sve razumiju ako se niko ne ispolji i ne ide naprijed i objašnjava. Crna Gora je u ovom momentu predvodnik, barjaktar, kako god želite to čuti i da je nema, morali bi je izmisliti. Proboj koji je Crna Gora napravila ima svakako i pozitivnog uticaja na razvoj situacije u regionu. Koliko god Crna Gora bila mala, dokazuje da je  moguće donositi prave odluke  i vući za sobom, ne samo narod nego i region. I to što se sada dešava u Srbiji, to su pozitivne promjene i iz toga treba što šta naučiti. I u Srbiji su što šta naučiči, tako da je Crna Gora do sada radila veoma značajan posao za širi region i ja sam duboko ubijeđen da će ga raditi u ubuduće.  Prvo što će postići će biti članstvo u NATO. To je na dohvatu ruke za dvije godine. Članstvo Crne Gore u NATO imaće neposredan uticaj i na način razmišljanja o budućnosti, kako na jednoj strani Bosne i Hercegovine, tako na drugoj strani i Srbije, dok je Makedonija odavno odlučila da želi biti dio NATO-a. NATO je defaktno prisutan i na tlu Kosova tako da tu nema nikakve dvojbe. Stvari će se završiti u tom pravcu. Ali ono što je po meni značajno je da svaka zemlja koja uđe u NATO privuče i američka strana ulaganja i ostalih i onda je to nešto što daje jasnu poruku u širem regionu u vašem neposrednom susjedstvu.

Bez saradnje u širem reguionu ne možemo da govorimo o daljem razvoju bez  stranih investicija, naročito onih kvalitetnih. Kada je u pitanju Srbija, kakva je situacija po vama  sada, vezano za Kosovo?

Ja mislim da je u Srbiji prije svega  situacija vezana za Srbiju. Srbi su normalni i žele za sebe prosperitet i Srbija se konačno okrenula sama sebi i iz toga proizilazi i spoznaja  da odsustvo Srbije na međunarodnim skupovima ide na štetu Srbije same i ta velika odluka da se pojave, da su tamo pored Kosova, da  zastupaju svoje interese je, kako bih rekao velika spoznaja da samo sa aktivnom ulogom u regionu Srbija može sebi otvoriti put ka Evropskoj uniji što je svakako njezin cilj. Mi želimo da se Crna Gora dokaže i da u sljedećim mjesecima napravi veliki proboj jer, na neki način smo fokusirani na sredinu iduće godine kada bi Hrvatska konačno morala postati sastavni dio Evropske unije čime Crna Gora dobija za direktnog susjeda Evropsku uniju. U međuvremenu bi Crna Gora mogla dosta toga postići u tim poglavljima 23 i 24 koja su sad otvorena. Na to bi se na kraju krajeva mogao dodati i datum za početak pregovora u Srbiji. Samo da i Srbija krene. To stvara neku novu dinamiku u regionu. Onda niko više nije kočnica. Onda svi žele biti motor i rade za sebe, za region, za Evropsku uniju, za stabilnost u regionu.

Koliko globalna ekonomska kriza koja je sada prisutna  kod nas ali i kod drugih može da utiče na tempo ulaska zemalja u Evropsku uniju, po planu koji već postoji?

Pa, dinamiku uvijek diktiraju zemlje kandidati. Koliko brže će Crna Gora napredovati toliko brzo će željeti i ući u Evropsku uniju. Ako jednostavno ne bude volje za to, onda će Crna Gora samo izmišljati razloge zašto nešto ne treba napraviti.

Razlog može biti samo u Crnoj Gori.

Pošto je ovo olimpijska godina, trebate se kvalifikovati. Morate u London. Morate svoje odraditi a ne da izmišljate razloge zašto ne bi tamo išli, ili da su sudije krive. To je samoobmanjivanje. To ne vodi ničemu. Ja mislim da Crna Gora ima kapaciteta da se dokaže i da napreduje brzo.

Izbori u Crnoj Gori. Vjerujete li, jer imamo često osudu od strane opozicije da su nelegitimni, da postoji krađa i da se ne sprovode demokratski, onako kako bi trebalo. Vjerujete li da Crna Gora ima kapaciteta da izbore sprovede po principu kako se to radi u civilizovanom svijetu?

Mislim da je Crna Gora toliko napredovala da nikoga više nije moguće vući za nos. Znači ljudi će odlučiti. Odlučiće o tome da li će dati podršku evropskom putu Crne Gore i pošto je nezavisna Crna Gora liberalni projekat, onda je normalno da i liberali tu svoje odrade. Na način kako su se predizborno vezali za vladajuću koaliciju žele preuzeti odgovornost. Birači će odlučiti da li će oni biti u Skupštini u vladajućoj kompoziciji ili će biti u opoziciji. Ali će svakako biti. Ako govorimo o budućoj evropskoj Crnoj Gori  na kraju će svi Crnogorci i Crnogorke biti Evropljani. Imaće Evropsko državljanstvo i zato ta najteža poglavlja nije moguće zatvoriti bez aktivnog učešća i opozicije. Tako da za svakog ima posla i ja mislim da će sa ovim pristupom liberali u sljedećim godinama ponovo rasti u okviru crnogorskog političkog prostora, da će se ponašati odgovornije od onih ludih odluka sa kojima su sami sebe uništili na samom početku i da je došlo vrijeme kada treba dokazati da su na nivou zadatka za 21. vijek.

Što lično mislite o Milu Đukanoviću, čovjeku koga opozicija gotovo dnevno osporava u svakom smislu?

Pa ja mislim da je on čovjek koji je dugi niz godina preživio na političkoj sceni u veoma teškim situacijama i da ima kilometrine više nego svako drugi. I da je Crna Gora izašla iz ostatka Jugoslavije, državne zajednice na način kao što je izašla i onda u svim tim godinama dokazivala da se treba okrenuti budućnosti je njegova velika zasluga. Što Crnogorci i Crnogorke i drugi građani Crne Gore misle o njemu i da li misle da je on pravi za budućnost je stvar njihove procjene, ali moram reći da, kada god smo pravili analize  što moramo učiniti da širi regin stabilizujemo i da voz vučemo naprijed, imao sam tu priliku da s njim direktno raspravljam o mnogim stvarima. Prošlo je 15 godina od kako je naš pokojni predsjednik Vlade Drvnošek zamolio da idem u Crnu Goru u vrijeme kada još nijesmo diplomatski bili priznati od tadašnje Jugoslavije, i da obavim taj razgovor sa Milom Đukanovićem. Od tada pa na dalje mi redovno komuniciramo i da sam iskren, nemamo baš različite poglede. Sasvim obrnuto. U analizama što je moguće napraviti rekao bih da se naši pogledi  podudaraju i dopunjuju.

To znači da se liberali i DPS predstavljaju nekakav logičan projekat.

Po meni da. Odluka da se ide u preizbornu koaliciju je donešena ovdje u Crnoj Gori. Ja neću glasati. Neću preuzeti ni odgovornost  što god tu bude izašlo. Ali radi se o tome da je Liberalna partija toliko sazrela na osnovu grešaka iz svoje prošlosti došla do spoznaje da sve što je izgubljeno treba nadoknaditi. A to je moguće samo sa aktivnim sudjelovanjem u predizbornoj kampanji i onda u preuzimanju odgovornosti u državnim i drugim strukturama.

Najvažnije je preuzeti odgovornost.

Znate šta. Onako kako bi rekli u Hrvatskoj, ćakulati uz bevandu je udobno ali to ničemu ne vodi i samo oni koji rade i koji mijenjaju stvaraju istoriju, ali ono što se zapravo danas razmišlja za sjutra, prekosjutra će biti već istorija. Ta bliska istorija danas mora biti pojačana i sa aktivnom participacijom i odgovornošću liberala.

Slavko Mandić

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].