Jelena Ljoljić: Kotorsku Muzičku školu oživjet ću emocijom

5
Jelena Ljoljić

Ljudi su izgubili volju da daju sebe i to je prije svega motivisalo da dođe na čelno mjesto kotorske Muzičke škole „Vida Matjan“, kazala je gostujući u Skala radiju direktorica Jelena Ljoljić.

Nekada talentovana učenica ove škole nakon koje je završila akademiju – odsjek klavir, radila u Beogradu i ponovo se vratila svom gradu i svojoj Muzičkoj školi u rodnom gradu.

„Voljela bi da kotorska Muzička škola bude jedna moderna škola sa svim onim što imaju sve druge svjetske muzičke škole, posebno stoga što imamo potencijal. Imamo dobre profesore, ali ih treba edukovati i slati ih u svijet da sa svojim učenicima prate kako nastavu drže visoka svjetska imena. Trudiću se da ulažem u ljude, u znanje u međuljudske odnose“, poruke su nove direktorice.

Muzičari su vrlo specifični ljudi, prije svega emotivni, jer da bi jedno umjetničko djelo zaživjelo i da bi bilo prihvaćeno kod publike, mora se dati emocija.

“Emocija djelo oživljava. Zato je potrebno da prvo oživite sebe. A to znači da treba u sebi imati emociju da bi je i drugima dali. Sa dobrom i pametnom organizacojom i timskim radom  uz povjerenje na relaciji kolektiv, učenici, roditelji, život u Muzičkoj školi može biti muzika”, kazala je Ljoljićeva.

Poseban akcenat u njenom angažovanju biće  vraćanje publike u koncertne dovorane.
Ne treba samo posjećivati koncerte kada nam stižu zvučna imena već i kada nastupaju učenici i pokazuju svoja znanja i umijeća na prvim, školskim  koncertima. Njih treba podržati i tome će se posebno posvetiti pažnja.

Školski raspust nova direktorica će kako je kazala, iskoristiti za uređenje materijalno tehničkih uslova škole, a baviće se i problemom nedostajućeg kadra.

Poseban problem predstavlja grijanje u koncertnoj dvorani, crkvi Sv. Duha, kojoj takođe treba detaljno uređenje. Ljeti je vruća sala, zimi hladna i to je jedan od prioriteta koji se mora riješiti. Propadaju i sami instrumenti, jer u školi nije ujednačena temperatura.

Dotrajali su instrumenti i iz dijela sopstvenih sredstava škole radiće se na nabavci novih, a  u školu je od osamdesetih godina naovamo malo ulagano, kazala je naša sagovornica.

Deficitarni su profesori instrumentalne nastave. Tokom prošle godine je osnovan duvački orkestar i sada nedostaje par profesora na duvačkom odsjeku.

Potredban je ozbiljan profesor trube, a treba dopuniti i profesore klarineta, saksofona.

“U pripremi je otvaranje odsjeka  za bubnjeve i u toku su pregovori  sa dva profesora za bubnjeve. Interesovanje učenika za bubnjeve  je veliko. Bubnjeve svi vole i oni su nezaobilazni dio instrumentarijuma škole, jer bez njih se ne može imati ni jedan orkestar”, kazala je Ljoljićeva.

Energijom i emocijom svih zaposlenih kotorska Muzička škola mora biti i ostati tradicija Kotora, koji se na mnoghim svojim mjestima gotovo dodiruje sa muzikom, poručila je direktorica Jelena Ljoljić.

5 KOMENTARI

 1. Bravo…osmeh pokazuje otvorenu dušu i spremnost prihvatiti osmehom čak i ovakvo vrijeme kad se vecina gradjana ne smije pogledati u ogledalo od stida sto ce vidjeti….
  Želim vam sve najlepše u životu.i da budete uvjek nasmijani…i kad se pojave osobe bez trunke morala….
  Takva je bila i gospodja Vida kad me tata doveo da me upiše u muzičku a ona me smijehom zamolila da zapjevam…
  i zamalo da završim u Sarajevsku Operu …

  • Sto je cetnik skroman.
   Koji gubitak za sarajevsku operu.Uspijeh i sreca gospodji Jeleni, muzika je obiljezje Kotora!

 2. Ovo divno stvorenje znam kao Jelenu Kordic.
  Bila je i siguran sam, ostala, izuzetan pedagog i profesor klavira.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].