Jeftine političke insinuacije

30
iz arhive: kotorski tradicionalni karneval

Organizacioni odbor ovogodišnjih tradicionalnih zimskih karnevalskih svečanosti s gnušanjem odbacuje neistinito i lažno pisanje dnevnog lista “Dan”, čiji tekst objavljen 27. februara 2012. godine vrvi od laži, a sve u funkciji dnevne politike.

Objavljena fotografija ne predstavlja karneval već je, uz dozvolu kapa karnevala snimljena u hangaru đe se izrađuje figura, pokrivena od očiju javnosti, kako to nalaže drevna tradicija.

Figura do karnevala je izrađena prije 8 godina i tu je, pored drugih sa desne strane koje namjerno nijesu fotografisane postavljena radi održavanja takozvanog vea to jest bdijenja, dva dana prije održavanja karnevala na kome se čita suđenje karnevalu za učesnike i organizacionog odbora prije ulaska u štampu tradicionalnog satiričnog lista “Karampana”.

Dakle, radi se o čistoj političkoj montaži što je lako dokazivo fotografijama sa vea koje posjedujemo.

Naslov “Problemi izbili zbog lutke braca i seke” na naslovnoj strani dnevnih novina “Dan” predstavlja unaprijed smišljenu laž koja je trebala da pokaže da Kotorani ne smiju bez odluke DPS-a da sprovode ni svoju tradiciju.

Jasne su tendencije “Dana” koji je rijetko kad objavio istinu, pogotovo ako se o Kotoru radi, ali je ipak i od takvih kvazi novinara previše.

Konstatacija da karneval nije odložen zbog jučerašnjeg nevremena, kako je odlučio Organizacioni odbor, već iz političkih razloga i to nakon reagovanja iz DPS-a, zato što je navodno, karnevalska lutka trebala da personifikuje lidera DPS-a i njegovu sestru, je žalosna.

Jaka kiša i nevrijeme, koje je vladalo većim dijelom Bokom i Kotorom, osnovni je razlog odlaganja karnevala.

To je nevrijeme valjda uočila i dopisnica “Dana” iz Kotora.

Da bi svima bilo jasno, poručeno je sa Organizacionog odbora da su kapo karnevala i tehnička komisija zaduženi za izradu karnevala i u njihov posao se niko ne smije miješati!

Tako je bilo čak i u vremenima složenih političkih prilika kroz vjekove.

Autonomnost kapa i njegovog tima je potpuna, a obavezu koju je imao da dostavi ime karnevala sedam dana ranije je ispoštovao u cjelosti.

Kapo karnevala Luka Knezović je sa današnje sjednice poručio svima, a posebno dnevnom listu “Dan” da se ne služe neistinama i da se niko ne ruga sa drevnom karnevalskom tradicijom Kotora, već da kupe humoristički list “Karampana” iz koje će pročitati što je i ko Krnjo i koje mu je ime.

Po tradiciji Krnjo je vazda neutralna figura, pa ko se prepozna to je lično njegova stvar.

I ove godine karnevala niko nije vidio osim Kapa, što je davna tradicija i pravilo, jer po starom običaju, kada se radi lutka koja svakako personifikuje negativnost u društvu i sve loše u prošloj godini, a neko je iz javnog života, onda to samo znaju meštri i do posljednjeg trenutka drže ga u tajnosti.

Andrija Popović, predsjednik Organizacionog odbora je potvrdio da se radi o totalnoj neistini i špekulaciji lista “Dan”, kome je kazao da se po tradiciji totalna autonomija oko karnevalske izrade lutke daje Kapu karnevala i ljudima koji to rade, i da se neće ljutiti ako bi i njemu sudili i ako bi ga spalili.

“Dan” nije vidio kišu, ni veliko nevrijeme nad Kotorom, ali jeste braca i seku.

Na njihovu žalost, simbol karnevala, čije je ime MINISTERO LEX zv. MONTENJAR simbolizuje sve loše u Kotoru prošle godine, a kriv je što se drevni Kotor po novome i lijepome zakonu briše sa spiska gradova, a upisuje u spisak naseljenih mjesta.

Takođe se uz sve nedaće krivi, što u Menadžment planu Crne Gore skoro da nema predstavnika iz Kotora, kao i za brojne komunalne  probleme poput gradnje sportske hale kao Skadra na Bojani ili prazne opštinske kase, kao i što pare od lučke takse idu za Podgoricu, a nama od furešta (gostiju) ostane gužva, buka i smet.

Dakle, sve je odrađeno znatno ranije, a kao što se jasno vidi, Mila i njegovu sestru vidio je samo “Dan”.

Nije ni čudo jer im se dnevno pričinjavaju.

Da je riječ o čistom senzacionalizmu lista “Dan” pokazuje i činjenica da o sinoćnjem koncertu Colonije na pjaci ispred Sv. Tripuna, koji je održan u okviru karnevalskih fešti, nije napisano ni slovo.

Publika je sinoć na prepunom trgu uživala u pravom muzičkom spektaklu Colonije, koja je takođe zbog nevremena kasnije stigla u Kotor na koncert, kaže se u reagovanju koje za Organizacioni odbor potpisuje  zamjenik predsjednika Nenad Radunović.

30 KOMENTARI

 1. Sve cu vam vjerovati ovo sto p….. kad se karneval bude zvao napr. Kum,kuma,brat,sestra itd.Inace nemam nista protiv karnevala ni tradicije,kao sto nema niko normalan.Nije tako davno bilo kad je, sa punim pravom po mom misljenju karneval bio jedna dama sa cvijetom u kosi.Od tada ne vidjeh da je neko smio i pomisliti da napravi karnevala u liku nekoga od nasih velikih vodja.Kad to budem vidio javno cu se svima vama uvlakacima izviniti.

  • Znaš li koliko me boli ona rabota, oli nam ti vjerovati ili ne, A ti ni sebi ne bvjeruješ od jada

   • Sram Vas bilo kako se izražavate. Potpuno se slažem sa gornjim komentarom. Uostalom to su činjenice. Kotor je ovo dragi moj članu OO. U nedostatkun te iste rabote koju Vi tako sa guštom pominjete, tu smo đe smo! Bolje reći NIĐE

  • Ostavi se ti dame požarevljanke sa cvijetom i pokojnog joj gospodina Šoke, jadna im djeca su sad, sćer na Cetinje a sin vucara kašete sa voćem nedje u Sibir dje su rodili lemuni i agrumi u izobilje, Ubogi oni nemaju para. A oteli su od svih nas lupeži i ubice, pa jesi li ti nešto zborio, no si mučao kao mona a sad mi se nešto k….š.Ti se nikome nijesi uvlakao u pr… pa ni doktorima vjerovatno, pa ni saobraćajnoj, pa ni djetetu ya skulu kod vajnijeh profesora, ne ne , nidje ti si poštenjačina ka i ja odje dolje.

   • Nikome se nikad nijesam uvlacio,samo sam posteno sve placao,kao sto je i red u nasoj zemlji Dembeliji.Ko ima para placa,ko nema uvlaci se i to je to.Ti ocito spadas u ove druge.

 2. Ti dryžiš ruku na srce kad zasvira čija himna nesretniče avetni ratnohuškaču. Ti bi na Konavle u osvajačke pobjede da doneseš sve što možeš ponjet…U čiju i koju državu ti žviš. KOJA JE TVOJA HIMNA. Spremte se spremte ili Lijepa naša ili Japanska, Ruska, Američka. Dje ti ruku drziš u pr… jer si lijen i nerabotnik samo takav. Parazit. Ne vadiš ruke iz pr… po vasdan.

  • Ne drzim ruku na srce ni na jednu himnu,sto ne znaci da je ne volim ili ne postujem.Spremte se spremte nije himna,himna je Boze pravde.U drzavi u kojoj zivimo pola naroda slusa ovu koju sam pomenuo.Ja licno smatram da treba postovati svaku,a posebno onu zemlje u kojoj zivis.Ljubav i voljenje je nesto drugo, to treba osjecati a da bi se osjecalo treba da prodje i dodje vrijeme za to.Kad vidim neke kako lijepo drze jednu ruku na srce a drugu u tudji dzep,onda mi tacno dodje da svoju ruku drzim na pr… Kakva je drzava stvorena tako ce se i voljeti,a tebi ocito pr… sluzi za razmisljanje pa zato ovako i pises.Ili si je(a)dna od onih kojima je samo interes smisao zivota.

   • U koju drzavu ti zivis pa da se pjeva Boze pravde. Ja na znam sada ni u koju ja zivim more bit da si pobrkao san. CRNA GORA JE SAMOSTALNA i to te boli i svira se Crnofgorska himna jer ni u Srbiju se ne svira Crnogorska no samo Srbijanska, To mozda kod Amfilohija i popa Momcila. Ali ja imam svoju Crnogorsku crkvu, moj crnogorski narod i sve moje je crnogorsko a i Srbi su Crnogorski, kao i Hrvati i Bosnjaci i svi ostali koji zive u Crnu Goru.

 3. Ne mogu se čudu načudim da jedan Bjeladin Humac ima petlju da se i kao anonimus oglasi? To je pihtijasta bezlična masa. Tu spadaju i Grancigula i vuk i nekakva avast tvorevina kako reče Mila. Kad nemaju što da kažu, a nikad nemaju onda lažu na kila. Oni su bukvalno ništa. Imaju šansu da se možda malo poprave da da prestanu da vrijeđaju čestite ljude i da laž zamijene istinom. Govorite o temi a ne o ljudima koje mrzite.

   • Smet i kmet ste vi koji i ne znate da ste to,jer ste opijeni lijepim i bezbriznim zivotom u ovoj nasoj demokratskoj i prosperitetnoj drzavi,gdje svi zivimo u blagostanju,bogatstvu i sreci.Da mi je samo izmjeriti vas koeficijent inteligencije.

  • Misljenje o tvojim komentarima sam ti vec dao,tako da to necu ponavljati.Interesuje me zasto se lijepo ne potpises imenom i prezimenom pa da oni kojima se uvlacis u g….. odma znaju o kome se radi.Lakse ces dobiti posao ako ga nemas,ili ces dobiti unapredjenje,ili putovanje,bonus,kredit,dozvolu,itd.itd.Steta da ovoliko izgaras u ovim glupim komentarima a da to ne naplatis na neki nacin.Vidis da se odje samo imenom i prezimenom potpisuju oni koji velicaju lik i djelo velikog vodje,njegovog brata,sestre,kume itd.

  • “E moja dobra i pomalo postena……..” je bila uzrecica pok.Kap.Nikovica nezaboravnog profesura u Nautici nekadasnjoj.
   Tako bih i ja reka’ Visnji, Mili, ali me zapanji neka cudna mrznja koja izvire iz svake njihove rijeci. Cudno da takvi tekstovi prolaze cenzuru….
   Kad smo vec kod pihtijaste mase meni nije mrzna…pogotovo ako se ona oprala prije kusnje..
   Opet po Bjeladinu ni krivom ni duznom.
   Eto sad bi i mene spalili? Lipi moji jeste li popizdili?
   Sta rekoh? Spomenuh opet ono sto je bilo prije dvadeset godina, ali po Visnji i slicnima se to mora zaboraviti.
   Tacno, po zadatku PARTIJE.
   To nisu bile lazi sto napisah, vec dobro poznata kotorska istina.
   U Kotoru gradu istina boli; samo letace, preletace, spijune, kvazi prijatelje, duznike ,LAZOVE, a najvise ove iz vlasti koji nam obecavaju bolje sjutra,
   vec od 1988godine, a dali nam ratove, nezaposlenost, mrznju bezrazloznu kod pucanstva.
   Pa i cakule nisu ono sto su bile od kad se spustise dostinja iz podlovceskih i podurmitorskih i drugih brda……….
   Nisam ukopcao “ko su ti koji vrijede” a mi anonimusi ih spomenusmo. Mi ne vrijedimo nista.. za nase rodietlje i vecinu prijatelja vrijedimo siguran sam.
   Molio bih da ne uopstavate stvari (Mila,Visnja), nego ako ste nesrecne u ljubavi, zao mi je zbog toga.
   Ljubav je velika stvar ali treba znati voljeti.
   Kazete Bjeladin napisa LAZ?
   Cime je to vrijedjao”cestite ljude”? kazite jasno na sto ste to mislili.
   Vjerujte kod Bjeladina nema mrznje,ali ima sucuti, gledajuci svakog dana
   kako mu se nekadasnji drugovi, poznanici. komsije mijenjaju pod uticajem ovog nemoralnog vremena lete, prelete, a misle da se to ne vidi.
   Cak sami sebe uvjeravaju da nisu Slobinu sliku drzali tamo gdje danas drze Milovu, a sutra neciju drugu..
   Mislio sam za dosta njih da su cvrsci, postojaniji,vredniji….pametniji.
   Rijeci “JADO” u rjecniku Bjeladina nema, ali ima AVETINJO, pa skuzite kome bi ta rijec najbolje pristajala.
   Zao mi samo sto je politika (opstina, turist biro itd) preuzela uredjenje maskenbala,karnevala.
   Nema one skrivene cari koja je bila jasno izrazena dok je sve to spremalo iz ljubavi…..
   MILA…VISNJA ostanite mi na pravom putu vjere i nadanja u ove koje branite.. a sami cete jednom uvidjeti da ste grijesili… kad budete naucili voljeti.. ali tada ce biti kasno…..papala maka…godine stigle, hehehehe

 4. Organizacioni odbor je bio donio odluku da figura bude bjeladin humac, njakalo magarčević i da se ne spali no pošalje u dobrotu na duži odmor ali je DPS reagovao i odložio karneval dok se ne napravi druga figura. To je prava istina za sve lažove i ljude koji su svoj život proveli i provode ga pokušavajući da, kao vječni anonimusi blate one koji vrijede.Tu je grancigula i vuk i još po neki kotorski jadovi, pantagane i slični. U rupu. Tamo vi mjesto.

 5. Bravo Grancigula. Tacno je to sto rece. Nazalost svemu text koji je napisao Neno radunovic je dio njihove politicke ugre. On je nekad kao veliki radikal postao LIBERAL da bi danas bio DPS potparol. Normalno nemam nista protiv da se covjek mijenja, da lete-preleti ali ……….Siguran sam i ja da Dan nije napisao istinu jer poznajuci Luku nekad Knezevica danas Knjazovica siguran sam da mu nije palo na pamet da pravi BRACA I SESTRU . kad bi to MAJA dozvolila.
  Toliko o nezavisnosti odluka u Kotorskom MENAGEMENTU. A sto se tice Andrije njemu vjerujem da je padala kisa ali nije dodao i da su se djeca skvasila do gole koze….

 6. Poštovani,

  S obzirom da će ovo biti najbolji karneval u posljednjih deset godina, pozivam sve kotorane i sve ljude dobre volje da izađu na trasu kojom će se kretati karnevalska povorka, koja prijeti da ove godine dostigne rekord po broju maski.
  Molim Vas da velikim aplauzom pokaze svijetu da je Kotor GRAD multietničke, vjerske i rodne ravnopravnosti, GRAD koji ima više vjekova nego susjedni mu godina, GRAD koji je disao i disaće slobodno i GRAD koji je svoj status gradio vjekovima.
  Kotorani su palili karnevala slobodno u XIX i XX vjeku, u ratnim godinama i godinama krize, bilo je tu i ministara i predsjednika, lokalnih i državnih moćnika, pa ko bi mogao povjerovati nekom da se danas u XXI vjeku neko može prepasti i odložiti karneval radi nečije personifikacije sa krnjom.
  Još jednom Vas pozivam dođite u nedelju da spalimo isti onaj karneval “koji nismo smijeli” ove nedelje, da se veselimo kao što smo to radili na koncertu Kolonije, da pokažemo da smo jači od kafedžija, novinara i svih onih koji su naučili da love u mutnom, da svi vide ko smo i šta smo.
  Svi zajedno za GRAD KOTOR!!!
  Živjeli i uzdravlje.

  • Bravo Srđane, tako razmišljaju neopterećeni ljudi , širokih vidika dakle širih od kanižele iz koje zlobni nijeu makli.Bravo i svakako ću aplaudirati prije svega trudu i tradiciji . Adio i ostani takav.

  • Srle, ljubi te majka.
   Nego sto nego ce doci, i oni lose volje, kuriostina je jaca i od jeda ponekad.
   Zivio!!!

 7. Onaj ko hoće još više da se zaglupljuje neka čita novine DAN, a život i karneval će da prolaze u svojoj koloni i podsjeća ovaj narod da još diše i živi !!!

 8. jao sa kime se vi prepirete, kao da ne znate kakav je list Dan i zasto sluzi
  a nista bolje nisu ni Vijesti
  steta sto narod baca 50 centi za njihovu kupovinu

 9. Trebalo bi noc i dan rabotat i napravit veliku skelu da figura list DAN pa ga onda spalit da gori. Da se vjestice vesele i da istjeramo svo to zlo iz toga dnevnoga lista koga cita e a da zna se ko. Pi jadova.

  • Oni vole Kotor nista mane od tebe,ali bez interesa za razliku od tebe i tebi slicnih.Najvise ste ukopali ovu drzavu i ovaj nekad lijepi grad ,vi koji drzite ruku pri srcu kad svira Crnogorska himna.Mi koji ne drzimo ruku na srcu,a postujemo istu i lojalniji smo mnogo nego vi ovoj zemlji,mi to osjecamo i od toga nemamo nikakve koristi,cak naprotiv.A vi koji se busate u Crnogorstvo,j….. ste majku i drzavi i narodu,jer pokradoste sve sto se moze.Ali vazno je da vi drzite ruku na srce.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].