Jedan od najgorih dana u dubrovačkoj istoriji

22
Dubrovnik u plamenu 1991.

Dubrovnik danas obilježava 20. godina od napada JNA na istorijsko jezgro Grada i Dan Hrvatskih branitelja, a obilježavanju prisustvuje predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović.

Na blagdan Svetog Nikole, dan 6. decembara 1991. ostaće upamćen kao jedan od najgorih dana u dubrovačkoj istoriji.

Tog dana su pripadnici srpsko-crnogorskih snaga iz svih oružja napali Dubrovnik pri čemu je poginulo 19 vojnika i civila, a još 60 ljudi je teže ili lakše ranjeno.

Na stari grad Dubrovnik palo je više hiljada granata, devet dubrovačkih palata je u potpunosti izgorjelo, a 461 zgrada pretrpjela je teško oštećenje.

izvor: dnevnik.hr

22 KOMENTARI

 1. jos nesto vasilije nisu HRVATI u tvoju(NJASU) Crnu Goru(po tebi moja nemoze biti)dosli niti sljegli niti oslobodilackom vojskom stigli,nego su ovdje oduvjek zivjeli i zivjet ce ako nista da ti imas uvjek motiva kad ti se ne radi a oces da zivis kao i tvoj poglavar, da uzmes pusku i junacki u boj.ajde u zdravlje i odi malo do crkve upali koju steriku(svijecu)za pokoj dusa mrtvima i za zdravlje zivima.

  • Skaljaru, procitaj malo bolje sto sam napisao. Jasno sam napisao da bi bilo odlicno, a to je nazalost nemoguce, da Srbi i Crnogorci, zive u Hrvatskoj kao Hrvati u Crnoj Gori. Inace, daj mi adresu poslacu ti najnovije izdanje matice hrvatske 2011,, Boka Kotorska zaljev hrvatskih svetaca i Crvena Hrvatska, Vicka Lazzarija (s tezom Ante Pavelica da je Hrvatska od Pirana do Ulcinja…) a to za poglavara, meni je poglavar moja draga supruga i moja djeca, a odvratni su mi likovi kao tvoj poglavnik,ili moj Veliki Vodja (ovo moj jer sam Crnogorac), inace Milan Milisic je bio moj dobar prijatelj, pravoslavac Srbin, kao mnogi moji prijatelji u Crnoj Gori…medju kojima ima in Hrvata, ali ne poput tebe iz Skaljara…

   • Jos nesto Skaljaru, cesto odem u crkvu zapaliti svijece ili sterike, oprastam kao hriscanin, ali ne mogu nikada zaboraviti Jasenovac, Koritsku jamu, Glinsku crkvu, a ni ubijenu svojtu, (familiju) u Dubrovniku u oba rata, 1941 i 1991, a ni tudje tragedije, ubijenu djecu u porodici Zec u Zagrebu i dr. Ali slazem se s tobom, da se takvi zlocini nikada vise ne dogode, da zivimo kao ljudi…

 2. ne mogu da se ne javim mom susjedu po imenu vasilije, lijepo ime izabrao, uzmi i citaj i ne ponavljaj velokosrpsku politiku kao papiga, da poginuo je covjek u Dubrovniku i to pravoslavne vjere, Vi kazete Srbin, ali su ga ubili granatiranjem niko drugi do CRNOGORSKI SRBI na celu sa PRSUT DIVIZIJOM, u ratu za mir. Marka Miljanova da ste citali i razumjeli ne bi uradili ono sto ste napravili prije 20-tak godina. zato treba oprostit ali nikad ZABORAVIT.

 3. Kotor 6.prosinca 2011.(Radio Dux)- Povodom dvadeset godina od granatiranja Dubrovnika, članice Centra za žensko i mirovno obrazovanje Anima iz Kotora sinoć su na Trgu od oružja organizirali perfomans pod nazivom “Pamtimo ubijanje grada i ljudi”. Istu akciju istovremeno organizirala je organizacija Žene u crnom na Trgu republike u Beogradu.

  Ovom akcijom članice Anima podsjetile su javnost na zajedničku odgovornost Srbije i Crne Gore za taj zločin, odsustvo političke volje državog vrha u obje države za utvrđivanje odgovornosti i kažnjavanje krivaca. I pored loših vremenskih uvjeta polusatni, perfomans koji je održan na Trgu od oružija ispred Stuba srama u potunosti je uspio.

  Prolaznicima koji su nijemo posmatrali perfomans dijeljeni su flajeri na kojima je pisalo:

  DUBROVNIK 1991 – 2011

  PAMTIMO UBIJANJE GRADA I LJUDI

  Opsada Dubrovnika trajala je 8 mjeseci (1.IX 1991 – 24.V 1992)

  Ugranatiranju Dubrovnika, ubijeno je preko 300 ljudi, protjerano 50.000,

  dok su zarobljeni/e mučeni/e u logorima u Bileći i Morinju.

  Granatiranjem je uništeno 30% Starog grada

  Haški tribunal je osudio za zločine u Dubrovniku, oficire JNA Pavla Strugara i Miodraga Jokića

  Tužilaštvo Crne Gore podiglo je 2008. godine optužnicu protiv šestorice pripadnika rezervnog sastavaJNA za ratni zločin u logoru Morinj.

  Tužilaštvo u Dubrovniku podiglo je 2008. godine optužnicu protiv ratnog gradonačelnika Trebinja, Božidara Vučurevića.

  Direktivom generalštaba agresorske JNA, naređena je blokada Dubrovnika, UNESCO-ve baštine, demilitarizovane u krugu od 30 km. U “Ratu za mir”, združene snage JNA, crnogorske teritorijalne odbrane i paravojne formacije Crne Gore i Istočne Hercegovine, uspostavile su 17.septembra 1991.godine totalnu blokadu. Stanovništvo je ostalo bez vode i struje i bez mogućnosti primanja humanitarne pomoći bilo kojim putem.

  ” Najjači napad na Stari grad Dubrovnika bio je 6.prosinca i trajao je 12 sati. U tom napadu, ispaljeno je preko 5 tisuća projektila, kasetnih i sumpornih bombi zabranjenih međunarodnim konvencijama. Uništeno je trideset odsto Starog grada, a poginulo je sto osamdeset dvoje građana. Opsada iz vazduha, sa kopna i mora trajala je do svibnja 1992.godine. Haški tribunal je osudio generala JNA, Pavla Strugara na osam godina zatvora, proglasivši ga krivim za granatiranje Dubrovnika. Krivicu za granatiranje Dubrovnika pred Haškim tribunalom, priznao je i viceadmiral Miodrag Jokić koji je osuđen na sedam godina.

  Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podiglo je u oktobru 2008.godine optužnicu protiv ratnog gradonačelnika Trebinja, Božidara Vučurevića. On je uhapšen u Srbiji početkom aprila 2011.godine. Na uslovnu slobodu pušten je dva mjeseca kasnije, nakon čega je prebjegao u Trebinje. To je direktna odgovornost srpskih vlasti.

  Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore, podiglo je avgusta 2008. optužnicu protiv šest bivših pripadnika rezerevnog sastava JNA zbog ratnog zločina u logoru Morinj. U dugom sudskom postupku, u kom se ne propituje komandna odgovornost, svjedoci su izloženi nizu neprijatnosti da bi se ugrozilo njihovo dostojanstvo. Nakon izrečenih kazni, intervencijom Apelacionog suda, postupak je vraćen na početak. Sve ukazuje na nespremnost pravosudnog sistema Crne Gore da zadovolji pravdu za žrtve i da osudi ratno-huškačku politiku tadašnjeg/sadašnjeg rukovodstva i Mila Đukanovića, koji je tvrdio da je “Pohod na Dubrovnik svrsishodan i da je svako suprotno stanovište izdajničko”.

  Zahtijevamo od Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije i Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore da na osnovu utvrđenih činjenica za napade na Dubrovnik optuže Veljka Kadijevića, tadašnjeg saveznog sekretara za narodnu odbranu, i načelnika Generalštaba JNA Blagoja Adžića na osnovu komandne odgovornosti” – navodi se u priopćenju Centra za žensko i mirovno obrazovanje ANIME iz Kotora.

  • Odlicno drage moje zene, da svijet slusa zene svijet bi bio drugaciji. Ali, branite istinu a ne pausalnu istinu. Prije rata u Dubrovniku, preko sto srpskih i crnogorskih porodica protjerano je iz Dubrovnika, imenima i prezimenima ne zelim zamarati citaoce, pa cu vam samo kratko reci, Miljenko Bratos, komandant odbrane, ubijen je pocetkom rata od zapadnohercegovackih Hrvat, u sukobu Tudjmanovih vojski,a koji su bili do kraja odani ideji potpuno etnickog ciscenja, iako se zna da su mnogi Dubrovcani pravoslavci zivjeli u tom gradu vjekovima. Prve civilne zrtve rata bili su Srbin Milan Milisic i Crnogorka Vera Nenadic, inace rodjeni Dubrovcani. O pretucenim i protjeranim Srbima i Crnogorcima mozete naci podatke u arhivima.
   Danas, Dubrovnik je najcisti hrvatski grad, doduse s zapadnohercegovackim Hrvatima, a nijednom Srbinu i Crnogorcu nije vracena nekretnina. Istinu znaju i sve otvorenije pricaju i mnogi katolici Dubrovcani.
   I za kraj, Igor Zuvela, bojovnik koji se hvali da je na Srdju likvidirao mnoge srbocrnogorce nedavno je posjetio Velikog Vodju, vjecitog Gospodara Crne Gore. Svaka ptica svome jatu, drage moje zene. Nije provjereno da li su Zuvela i Djukanovic odigrali partiju saha, ali da su imali o cemu podsjecati se, nema sumnje.

 4. Ova Slađana jedino što zna je da kaže onima koji se s njom ne slažu je NE KUPI G…. koliko ih skuplja vjerovatno je postala kolekcionar, i još nešto Slađana na današnji dan u Zagrebu je ubijena srpska porodica Zec koju su likvidarali zločinci iz Merčepove grupe i ti mi pričaš o Dubrovniku dobro zbori posjetilac Gogo, pitaj HGD iz Kotora to je ličilo na nešto dok je tu bio uvaženi doktor Ilić otkad je on pošo sve je pasalo.I još nešto Slađana ne treba da se srami Crna Gora zbog Dubrovnika nego njeni rukovodioci naročito jedan čije ime ne smijete spomenut a koji je dobio nagradu za mir upravo od Hrvata, pa vi ste nevjerojatni dajete nagradu onome koji je zbog vas prestao da igra šah

 5. Crnogorci su se ispricali, svaki dan uvidjaju da su pogrijesili, to je dobro, ljudski i posteno. Zaboravit se nece a vjerujem u boga da se nikada vise nece ponoviti.

  Crnogorac se u Hrvatskoj ponovno cijeni po prijateljstv i postenju, ulaze u Sabor i
  neka tako i treba.

  I mi smo bili zavedeni lazima u svojoj opcinjenosti nezavisnom slobodnom Hrvatskom. Imamo Hrvatsku imate Crnu Goru zjedno imamo Europu bez granica koja ce mi omoguciti polaganje cvijeca na grobove pradjedova i rodbine u Skaljare.

  Melem za dusu je i tema u kojoj se ogleda istina.

 6. Janoviću, ne živimo u Hrvatskoj iako bi ti to volio nego u Crnoj Gori,ako ti se toliko plače za Dubrovnikom ajde tamo pušti nas Crnogorce na mir ispadosmo mi najgori.Uostalom Udruženje Hrvata iz Kotora je bivšem premijeru uručilo zahvalnicu za mir prema tome pitaj njih što ih je na to opredjelilo.A onaj što je bio branitelj je oduševljen našim bivšim predsjednikom Vlade, prema tome svi od Konavala su oduševljeni sa našim vlastodršcima

  • Nismo mi crnogorci ispali najgori, jer bilo je ona dva što im je bilo jasno što se čini pa su s dvije riječi rekli dosta za onda i do danas “….. Vila kliče, oprosti nam Dubrovniče..” Ne plače niko za Dubrovnikom, oni su već sve popravili i bolje je nego što je bilo, nego nam je jasno da je ono bila pogreška, i žao za našim greškama.

  • i što pjesnik hoće da kaže, da je to bilo u redu…ovdje je riječ samo o osvjetljavanju i suočavanju sa onim što je zaista i bilo, a bilo je to da su crnogorci povampireno zajunili glavom kroz zid , pjevali svakakve pjesme i rakijom i puškom išli u otimačinu, tačka.

  • ajde Kosta ne kupi g…. Kakvih sve stručnjaka ima! Treba da se srami Crna Gora što je radila te 1991., biće oprošteno, vrijeme prolazi ali neće nikad biti zaboravljeno!

  • Upravo tako.
   Tuzno je i sto su ljudi koji su ispisali jednu od najcrnjih strana u crnogorskoj istoriji i dalje na vlasti.
   I sto im HGD dijeli nagrade, ali to vec govori o ljudima u HGD-u.

   • Tačno je “Gogo” što su i dalje na vlasti. Ali što će mo, mi ih biramo i dalje na svim izborima. A što im je HGD dalo nagradu, to oni znaju u vrhu društva, kad su diskutovali dali da ili ne, i zšto dati ili ne dati. Što se tiče HGDa, ai hrvati su mu davali samo što ga nisu medljama okovali, a da ne spominjemo koliko mu je Hrvata dolazilo na noge u Podgoricu, od predsjednika države do predsjednika sabora itd itd. Kako su oni progutali knedlu i sad sa smješkom šetaju po Pdgorici kad dođu, kao da smo im mi banane i kolačiće bacali po Dubrovniku i dalje.
    zato sam rekao na početku komentara jedno jednostavno “Oprostite, bila je to samo pogreška u procijeni “…..

  • Bobo, za istinu treba cuti obje strane. Puno je protjeranih Crnogoraca iz Dubrovnika, a koji su jos zivi, sada u Crnoj Gori. Propitaj se malo o njihovim sudbinama i o tome sto se dogadjalo u Dubrovniku kad je zlocinacki HDZ dosao na vlast, dakle prije rata. I pitaj sebe, kako je danas biti Crnogorac u Dubrovniku i Hrvatskoj uopste, a kako uzivaju Hrvati u njasoj Crnoj Gori..

 7. Eto, danas sa distance vidimo što se radilo, i uradilo. Jeli bilo potrebe granatirati grad, koja nam je korist /ili vojsci Jugolsavije/ bila. Što smo s time dobili a što izgubili.
  Jeli možda došao momenat kad smo svi ovamo, s ove strane granice, shvatili da je napravljena tada greška, a da ne govorimo o šteti koju smo napravili tamo nedužnim ljudima ženama i djeci.
  Dali možemo skupiti snage danas poslije 20 godina,i reći onima sdruge strane granice ” Oprostite, nismo znali što radimo”.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].