Jedan narod, jedna krv, jedna vjera

36
Petrijarh Irinej u Crnoj Gori

Poseta srpskog patrijarha Crnoj Gori sem verskih, imala je svoje političke razloge. Njegov dolazak je podrška nacionalističkim srpskim partijama koje su još jednom uspele da Crnu Goru zaustave pred vratima Evrope, odbijajući da u Skupštini izglasaju Izborni zakon, poslednju obavezu države uoči početka pregovora o ulasku u EU. Otud, valjda, oduševljenje opozicione Crne Gore povodom dolaska Irineja: ispravno je shvaćeno da je patrijarh, u stvari, politički kurir Borisa Tadića, odlučnog da po svaku cenu spreči da Crna Gora u Evropu ode pre Srbije! Kako je izgledala katarza spram Irinejovog izleta u Crnu Goru, predstavićemo naglašeno zvaničnim citatima utopljenim u teški pravoslavni jezik…

MIROPOMAZANJE TANJUGA: Srpski patrijarh Irinej, koji je proteklih dana posetio Eparhiju budimljansko-nikšićku, izjavio je da je osnažen i zadivljen onim što je doživeo u Crnoj Gori: „Srbi i Crnogorci su jedan narod, jedna krv, jedna vera, istorija, jedno sveto predanje”, rekao je patrijarh Irinej.

SECKANA ISTORIJA NA REZANCE: Irinej, koji je 31. jula služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornoj crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, poručio je „da se vratimo Bogu” i elokventno dodao: „Prolazimo kroz velika iskušenja, uzimaju nam deo po deo, seku nam istoriju i štošta drugog, ali, draga braćo i sestre, pretrpimo kao što je pravedni Jov u svoje doba pretrpeo mnogo, ali se Bogu molio i Gospod mu je sve povratio”.

PASTVA U RADOSTI: Patrijarh Irinej je sa duhovnom pastvom podelio radost koju je doživeo obilazeći Berane, Bijelo Polje, Mojkovac, Žabljak, Pivu i Nikšić i u susretu sa narodom, kojem je kazao da „u ovom zlehudom vremenu treba više duhovnog zajedništva, ljubavi i jevanđeljske istine”.

TANJUGOVA STAROSRPSKA GEOGRAFIJA: Obilazeći područje nekadašnje stare Raške i Hercegovine, a današnje Crne Gore, patrijarh je uvideo sa koliko ljubavi ga dočekuje svetosavski narod, hrleći da primi blagoslov od svog patrijarha, a njegovoj poseti Nikšiću odazvao se mnogobrojni narod iz cele Crne Gore.

SRĐAN ĐOKOVIĆ, TIK UZ PATRIJARHA: Dobrodošlicu Irineju i ambasadorima Rusije, Ukrajine i Srbije u Crnoj Gori, Andreju Nesterenku, Oksani Sljusarenko i Zoranu Lutovcu, i ličnostima iz javnog života Srbije i Crne Gore među kojima su bili i savetnik predsednika Srbije Mlađan Đorđević, direktor Naftne industrije Srbije Dmitrij Mališev i otac proslavljenog tenisera Novaka, Srđan Đoković, poželeo je vladika Joanikije.

Desna ruka patrijarha; Srđan Đokovic u službi pravoslavnog biznisa

BRATSKA ŽRTVA ZA BRATSKI NAROD: Patrijarh je sa ljubavlju i toplinom dočekan i u Mojkovcu, gde su ga ispred hrama Hristovog Rođenja pozdravili brojni vernici i sabranim Mojkovčanima poručio da narod čuva zahvalnost prema velikanima „koji su nas vodili i Bogu privodili i međusobno zbližavali”. Potom je nastavio: „To smo potvrdili i u slavnoj Mojkovačkoj bici u kojoj je Srbija ovde našla spas, jer je bratska Crna Gora založila svoje živote da bi sačuvala svoj bratski narod”.

Desna ruka patrijarha: Srđan Đoković, duhovno lice u službi pravoslavnog biznisa

Photo: Stock

PO ČEMU PREPOZNATI SRBINA: „Danas nas prepoznaju najviše po Pećkoj patrijaršiji, Dečanima, Gračanici i Žiči, po Svetom Vasiliju Ostroškom i Svetom Petru Cetinjskom, po divnom Cetinju koje je dalo srpskoj istoriji i kulturi najveće ličnosti koje su nas vodile i izvodile iz onih tamnih noći i dovodile do svetih dana pravoslavne, hrišćanske slobode”, rekao je Irinej.

BOŽJI I TADIĆEV APOSTOL: U svojoj dobrodošlici patrijarhu, preosvećeni vladika Joanikije dodirnuo je same granice religioznog transa. “Blagodarimo Bogu Koji nam je poslao danas svog apostola, koji se blagodaću Božijom i svojom Svetom službom saobrazio vječnom Prvosvešteniku Gospodu Isusu Hristu, Njegovu Svetost Patrijarha srpskog Irineja, koji je došao među nas i donio blagoslov Božiji i mir Božiji i širi svuda jedinstvo Duha u svezi mira. On je krenuo stopama Svetog Save koji je takođe ove zemlje posjećivao i episkopske prestole utvrđivao, pa je naš Patrijarh, kao mnogi njegovi prethodnici, došao da nas blagoslovi, da nam kaže riječ istine jevanđeljske, da nas njom prosveti i da zajedno proslavimo ime Gospodnje, svi mi koji smo se danas ovdje sabrali, na praznik Svetih šest vaseljenskih Sabora i Svetih otaca, da jednodušno proslavljamo ime Presvete i živonosne Trojice Oca i Sina i Svetog Duha“.

LSD JOAKINIJE: „Vi ste nas danas, Vaša Svetosti, prevodili i zastupili sve svojim Svetim molitvama i prizvali Duha Svetog na nas i na darove koje smo prinijeli Gospodu Bogu živom, nahranili nas nebeskim hljebom, uveli u Svete tajne Hristove, dali nam novu snagu i utvrdili naše zajedništvo. To je ono zajedništvo Crkve Božije za koje je Gospod rekao da joj ni vrata pakla neće odoljeti“.

PSIHODELIJA JE MAJKA: “Hvala vam Vaša Svetosti na vašoj ljubavi, na vašoj brizi i pažnji za nas. Vi nosite najteži krst, nosite ga sa najvećom pobožnošću i sa hristolikim smirenjem i to je ono što je za nas izuzetno dragocjeno, da se i mi osnažimo, da nosimo svoj krst u ovim vremenima koja nijesu laka, ali i da se ne žalimo, jer na takav način se spasavamo, noseći svoj krst, upodobljavajući se Hristu raspetom i krijepeći se nadom, silom i slavom vaskrsenja Njegovog“, naglasio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop Joanikije.

IRINEJ ODGOVARA JOAKINIJU: “Dirnula me je vera ovog naroda, dirnula me je ljubav ovog naroda, danas u ovom našem zlehudom vremenu. Zadivljen sam onim što sam video, onu veru i starih i mladih i one dece, koji su bili ispunjeni Bogom i Hristom, kao iz najlepšeg vremena naše istorije i naše prošlosti. Odlazim osnažen i zadivljen onim što sam video i doživeo u ovom delu Crne Gore“.

* Svi citati preuzeti iz priopćenja Tanjuga i tekstova sa sajta Pravoslavne mitropolije crnogorsko primorske.

Skala radio preuzela sa portala E-novine

36 KOMENTARI

 1. Gospođo, ono sa sjevera što ste mi pominjali na svadbu nijesu pravi crnogorci nego srpske PI..E I KUKAVICE. Oni ne znaju da budu ponosni što žive u Crnoj Gori.

 2. Srpski patrijarh Irinej je govorio da su srbi i crnogorci jedan narod ali KOJI ???
  Moja riječ je da su prvo slovenski, drugo balkanski i treće evropski. Po meni ne dolazi u obzir ako su rekli da su srpski narod jer to je veoma kratki period. Druga stvar srpski političari što manje traži pravdu na srpstvo to jeste jezik i simbole, ako nijesu zadovoljni iako su rođeni u Crnu Goru može ići u drugu državu đe im odgovara, i ostaviti mir u ovoj lijepoj Crnoj Gori.

  • U pravu si. vak neka se primi svojega posla a ne da muti i zakuhava. Gore Crnogorci lojalni Srbiji mute samo tako. Bila sam na jednu Crnogorsku svadbu. Sram ih bilo niti jedne jedine pjesme Crnogorske. Sve srpske, mexikanske, grcke, cigansk, bosanske a \Crnogorske ama niti jedna. Sramota ih u Srbiju da se cuje da su Crnogorci. Pi bruke kakav smo narod. i \nijesmo svi jednaki da znate.

 3. Fetivi sto ti to smeta nas rastan? Ti bi radije o srpskim izbjeglicama kojima je Crna Gora dala sve papire pa sad na sve nacine oce da je uniste. Glasaju protiv nje i guse Crnogorce. Pa valjda je normalnije da se bavimo NASIMA no uljezima.

 4. Milose sto da se objavljuje bruka? Iz Krajine je srpski narod hrabro pobjega glavom bez obzira napusten od svoje srpske vojske i to je istina. Trebali su valjda da popune kosovsku rupu ali sa narodom to malo teze ide i propade plan. A sto to tebe brine sto se ne objavljuju balvani sa Kosova jerbo tamo ima Crnogoraca. Odkad ti to brines za Crnogorce??? Prosetaj malo jadan do Srpskog glasa i ostavi ovi dobri radio da nastavi ka i do sada bez kiceraja kojim si inficiran.

   • Moj Milose moj nick je Nikola ali se zaista tako zovem a ti si bruka za sve nas.Ti brukas sve Milose i sve Obilice i sve srbe. Bruko jedna.

    • Dragi Nikola,
     Natjerao sam se da procitam par Vasih komentara.Bicu blag,pa cu Vam reci da nisu dobri za mentalnu higijenu….

  • Bravo Milo dosta mi je dusebriznika kao sto je Milos takvih je izdajnika puno . Ne zna ni sta je ni ko je. Tu bi a i gore bi a svugde bi ali se jednim ritom ne moze na dve stolice.

 5. Postovana Skalo,
  Danas je navrseno 16 godina od egzodusa 220.000 ljudi iz Krajine.
  Posto se bavite politikom,koja vam veoma lose ide,Boga mi ste trebali objaviti i ovu informaciju.Ili mozda vas to ne interesuje…ili ne prenose E-novine ili je ovo onaj dio koji vas ne interesuje a ima veze sa srpskim narodom,Srbijom….vec cekate neku novu informaciju od E-novina koja je vezana za Patrijarha Irineja ili Mitropoliju crnogorsko-primorsku?
  A posto puno volite politiku,objavite i ove aktuelne dogadjaje sa Kosova i Metohije.
  U Metohiji su zivjeli uglavnom Crnogorci,pa racunam …onako …mozda je to dovoljan razlog za vase interesovanje.
  Ili mozda ce nam se naljutiti Taci i Ceku pa nece doci na ljetovanje u Budvu,Ulcinj ili na maskare u Kotor?

  • Šjor Miloše, pa valjda nam je važnije da vidimo koliko su šljive popili i pljeskavica izjeli Crnogorci u Australiji ili možda koliko su raštana skuvali u Lovčencu, a ovi Crnogorci koji su izbjegli iz Hrvatske, Bosne i sa Kosova su tabu tema

  • Postovani Milose,
   citam ove vase komentare i bas moram reci da mnogo “laprdate”.
   A sto ste ombrozni i nadrndani, imam osjecaj da cete prsnut od jada.
   Ne zadijevajte narod, no se ajte divertit, otkricete kako je lijepo kad za promjenu covjek malo zapjeva i zaplese.

   • Sjora Milanka,
    Ja Vam se stalno divertim i zabavljam.I to svaki dan za razliku od nekih sto su u grad dva put godisnje o maskarama..
    I ne prskam od jada nego u nekim drugim prilikama kojih ocigledno Vama manjka..

 6. Vidji ovih zastitnika demosratije. Trebalo bi po njiima da se ne primjecuje ovo rovarenje popovsko po Crnoj Gori no da Skala pusta samo pjesme a po mogucnosti Cacak Cacak ili Srbijansko kolo???

 7. Skala Radio se voli ili osporava, ravnodušnih nema….!!! Ono što je sigurno jeste da izaziva bujicu najrazličitijih osjećanja….
  Samo tako nastavite!
  YOU ARE THE BEST!!!

  • Skala radio kao komercijalni radio nema nikakvih posebnih mana, njihov program je sasvim prihvatljiv.
   Ono sto iritira dio populacije je politicki dio Skala radija, iz kojeg je uocljivo vlastoljublje. Oni imaju pravo da se tako odnose, kao sto i komentatori imaju pravo da im na tome zamjeravaju.
   Moram se sloziti i sa nekim komentarima koji uocavaju selektivno prenosenje vijesti iz Srbije. Ne znam koji je razlog za to, jer biti uz vlast ne mora da znaci i biti kontra Srbije, ili mora?!

 8. Vezano za nezavisno novinarstvo radio Skale,prenosim sa crnogorskog portala javniservis.me:

  Poslušajte uvodni komentar Slavka Mandića, direktora kotorskog “nezavisnog” Skala Radija, u novogodišnji intervju sa “uvaženom” predsjednicom opštine Kotor (iako Mandić koristi pogrešnu titulu gradonačelnica), Marijom Ćatović. Ovo navodimo kao još jedan fini primjer takozvanog nezavisnog i nepristrasnog, a u punoj mjeri DPServilnog novinarstva. Poslušajte kako direktor Mandić, koji često voli naglasiti kako građani stalno zovu Skala Radio i uglavnom više hvale njega a manje sagovornika, u nešto više od tri i po minuta, između ostalog, objašnjava spektakularno hapšenje budvanskih glavešina kao “marketinški, a evropski” potez policije i čudi se da li su institucije sistema uopšte potrebne pored “dobro informisanih i dobro plaćenih” nevladinih organizacija i pojašnjava što bi zapravo trebao biti njihov posao. Naravno, tu je i neizbježan zaključak da neke nevladine organizacije ne rade za dobro Crne Gore i nisu naklonjene crnogorskom putu na evroatlanskim integracijama. Kraj uvodnog komentara je mala tirada koju Mandić posvećuje samom sebi, “gradonačelnici” i “jednosmjernom novinarstvu”. . . (javniservis.me)

 9. Što napadate Skalu Nenade. Nije ona kriva za situaciju u Srbiji. Vama ne smeta kad se Srbi iz Srbije direktno miješaju i vršljaju po Crnoj Gori već napadate Skalu za ono što pišu Tanjug, Crnogorska mitropolija i E-novine.

  • Hm,vec neko vrijeme citam ove tekstove i komentare…..
   Ovo sto radite vi sa Skale je meni smijesno……ajde barem da to ne radite onako ocigledno,diletantski….ono toboz lokalni radio,lokalne teme,nezavisni….a ovamo glorifikatori vlasti i naravno….oprobana receptura-napad na sve srpsko jer Boze moj donosi poene i naravno pare(ali o tome drugi put).
   Sjora,Marina ne padajte jer ni mi ne padamo na te stoseve-oni samo prenose,nemaju oni pojma o tome,veze s tim,to je Tanjug,E-Novine nije to Skala..
   G.Mandicu,dajte molim Vas prenesite nesto afirmativno iz Srbije,nije moguce da nema?
   Ajte,ajte imate Vi i Kilibarda one Vase stare beogradske izvore,ne samo ove nove..
   Ostavite se diletanata…..kvazinovinarstva.
   Usput,ne odgovoriste jednom mome(sad ga necu mencovati ali Vi znate ko je) velikom prijatelju na njegov komentar kada ste njegovog pradjeda spominjali oko uvodjenja redovnog stanja u Peckoj patrijarsiji?
   Da li je to novinarski?hehe.

  • “Nije ona kriva za situaciju u Srbiji”??!
   A kakve veze ima Skala sa situacijom u Srbiji…..doduse,mozda ste u pravu,sjor Urednik je imao…ali opet nije sa Srbijom vec sa Kilibardom….ono kad su trazili da Grbljani prodaju krave i kupe kalasnjikove.Sjecate li se onog divnog projekta “Dubrovacke republike”?
   Bolje bi bilo da Skala proprati ove maskare i da ide pomalo spat jer izdusio im je program…vise se Skala bavi Srbijom,mitropolijom,Beogradom nego Vecernje Novosti…
   Adio vam.

 10. Kakvo crnogorčenje Boke Nenade? Boka je Crna Gora ako to nijeste znali. Možda vam to teško pada ali je tako i ne može biti drugačije. To što E-novine pišu je Srbija. Ne šire oni nikakvu srbofobije no zbore istinu. Izgleda vama ne odgovara što zbore istinu pa njih napadate. Pogledajte koliko ljudi čita E-novine koje često sa drugih portala prenose tekstove. I ovoga puta je to slučaj. Bolje vodite računa kad pišete da to bude tačno i provjereno.

 11. Otkad su se popovi pomamili i umiješali u državna pitanja Bog više ne ide ni po nebi ni po zemlji.Sramotno! A naši vrli “crnogorci” im ruke ljube i sa njima bi sopstvenu kolijevku zapalili. Sramota.

 12. Bravo Skalo, kako vi slučajno uvijek prenosite neke srbofobične članke kao da vam je Miško Vuković “dourednik”, i to sve kao slučajno, ono nisu vaša posla. Posebno ubijedljivo zvuči ono “priopćenje” na kraju… Mutite opasno !!!

  • Po svemu sudeci Vi ste gospodine Fetivi srbofobicni a to necete ni sebi ni drugima da priznate. Po\dravlja Vas jedna Srpkinja.

 13. E-novine, organ antisrpstva, služi Skali kao “smokvin list” za širenje srbofobije po Kotoru, ustvari crnogorčenja Boke, a na koji se pali onaj podgozni dio čitalaštva koji je u kolaboraciji.

  • Ja sam Srbin iz srca Sumadije i sve je ovo istina sto Ugi pise. Volim svoju zemlju, pravoslavac sam ali preterase Bogami i to naveliko.Prema tome Nenade nema ljutis. Ovde se samo diskutuje i ljudi iznose svoja misljenja, a kako bi bilo da se dva Srbina sloze,,,, e eee. NIKAKO.Ozenjen sam Crnogorkom a zivim u Boki. Prema tome dom ti je tamo gde ti je lepo a meni je moj Nenade ovde u Kotoru vise nego lepo. Pozdrav od Gorana iz Mladenovca,

 14. DOLE CR(K)VENA BANDO –

  Pripadnici većine retko kad razmišljaju kako žive i kako se osećaju manjinske grupe u društvu u kome pravila diktira većina. A kada i razmišljaju retko kad obraćaju pažnju na negativna osećanja i odbacuju ih kao preterana. Nije redak slučaj kad većina trenira strogoću prema manjini, toga smo se u Srbiji makar nagledali. Najveći problem svakako jeste kada većina počinje da guši manjine i od homoseksualaca pravi heteroseksualce, od Hrvata, Bošnjaka, Mađara… pravi Srbe, od katolika, muslimana, ateista… pravi pravoslavce. Trenutno u Srbiji imamo suptilno pokrštavanje i nametanje pravoslavne vere.
  U poslednje vreme smo svedoci kako je korišćenje datuma izašlo iz mode, te se umesto njih koriste veliki i mali pravoslavni praznici. Tako možemo da čujemo od raznih političara kako je, na primer, južnokorejska kompanija za proizvodnju auto-delova „Jura” do Preobraženja zaposlila nekoliko stotina radnika, da će se određeni zakoni doneti do ko zna već kog pravoslavnog praznika. Političari očigledno misle da svi građani Republike Srbije, bez obzira na verski identitet, znaju kada su ti pravoslavni praznici. To mišljenje dele i mediji, jer ne prevode te informacije za nas sa jeftinijim kartama. Mada to i ne čudi jer na tim istim medijima često možemo da čujemo da se lepo vreme očekuje sve do Đurđevdana. Da li je došlo vreme da uskoro, bez obzira da li smo katolici, muslimani, ateisti, jogi letači, nećemo moći da pratimo vesti i vremensku prognozu ako u kući nemamo pravoslavni kalendar?
  Naši političari možda nisu završili osnovnu školu, ali večernji kurs veronauke svakako jesu. Oni su danas naši najveći vernici i ne propuštaju priliku da se krste, ljube ikone, popovske ruke i razmeću svojim poznavanjem pravoslavnog kalendara i običaja. Još malo pa će umesto zakona i ustava da citiraju Bibliju, što bi bio vrhunac njihovog političko-marketinškog licemerja. Ali, zašto oni to rade? Najverovatnije im je neko rekao da se narod pali na vernike, te su oni počeli masovno da se uvlače glasačkom telu. Voleo bih da upoznam one koji misle da su političari iskreni vernici i da tu nema trunke političkog marketinga!
  Posebno su mi interesantni kada se grupno okupe u nekom hramu, poređaju se po debljini i krenu da pomeraju usne kao da znaju molitvu, dok im vreo vosak kaplje po grešnim prstima. Često im se desi da se obrukaju, jer ih Ministarstvo vera nije dobro pripremilo. Već je postao legendaran slučaj kada je premijer Deda Mraz odbio naforu (osveštani lebac-kruh- za one koji ne znaju) rečima „neka hvala, malopre sam doručkovao”, da bi se kasnije predomislio i tražio jedan griz. Ono što me brine jeste poruka koja se takvim grupnim političkim molitvama pred kamerama šalje javnosti. Poruka da je Srpska pravoslavna crkva glavni društveni faktor i da su sveštenici iznad svetovnih zakona. Ako se predsednik pokloni i poljubi ruku patrijarhu pred kamerama, da li je to poruka da je on patrijarhov sluga, odnosno da je patrijarh glava Srbije?
  Ono što zabrinjava jeste da je Srpska pravoslavna crkva ušla u sve pore društva i u sve državne institucije. Sveštenici su članovi RRA i raznih nekih komisija, na svim državnim dešavanjima sveštenici su u prvom redu, crkva je jako bliska sa Vojskom Srbije, ušetala je u osnovne i srednje škole, oslobođena je poreza i fiskalnih kasa, sveštenicima država uplaćuje zdravstveno i penziono osiguranje… i sve bih to mogao da preživim, ali njima to nije dovoljno.
  Skoro sve političke partije imaju svoju partijsku slavu, ogroman broj opština i gradova ima svoju opštinsku i gradsku slavu, organizacije i ustanove imaju svoju slavu, prostorije državnih i partijskih organizacija se osveštavaju… I sve je to divno i krasno, ali moram da se zapitam da li smo mi ostali dobrodošli? Ako opština ili grad ima svoju slavu, da li to znači da neko ko nije pravoslavac može da postane predsednik opštine, odnosno gradonačelnik? Naravno da ne može.
  Pored gradova, opština, sela, mesnih zajednica, slave imaju medicinari, pekari, ribari, škole… Samo prostitutke još uvek nemaju svoju slavu. Ali da se vratimo na školsku slavu. U Utisku nedelje Muamer Zukorlić je spomenuo kako je nekorektno da muslimanska deca moraju da slave školsku slavu Svetog Savu. Usledio je odgovor da to nema nikakve veze sa pravoslavljem, već da je to ima veze sa školstvom, obrazovanjem i da je Sveti Sava bio prosvetitelj?! Terati nepravoslavnu decu da slave i obeležavaju školsku slavu Svetog Savu je najčistiji primer pokrštavanja koje je na delu u Srbiji. Ne bih imao ništa protiv da je u pitanju školski praznik Rastko Nemanjić, ali je u pitanju slava (tradicija koju imaju samo pravoslavni Srbi) i u pitanju je pravoslavni svetac. Na sve to treba dodati da sva deca te nedelje moraju da crtaju Svetog Savu! Mnogi u tome ne vide nikakav problem, jer retko kad obraćaju pažnju na manjinske grupe, ali ima i onih koji vide, ali se zlobno naslađuju kako se vrši nepravda nad manjinom.
  Često nas slažu da živimo u sekularnoj državi gde su crkva i država odvojene. Pravoslavna crkva nije odvojena od države već je njen sastavni deo. Ali, da li je politička moć Srpske pravoslavne crkve toliko velika i kako je došlo do toga da se ona za sve pita? Na popisu iz 2002. godine 95 odsto građana se izjasnilo kao vernici, odnosno 85 odsto su pravoslavci. Zbog tog procenta danas imamo situaciju kakvu imamo. Mnogi su zloupotrebljavali ove brojke da bi se dočepali moći i u tome su uspeli. Nažalost, na tom popisu sam se izjasnio kao pravoslavac, što sebi nikada neću oprostiti. Sledeći popis će biti 2011. godine, tako da ću imati priliku da tu grešku ispravim.

  Ovo je copi- paste clanak, vrlo interesantan i objektivan. Pozdrav od Ugija iz Novog Sada.Moj licni komentar na zbivanja oko i pored nas. Necu se ljutiti ako ga ili ako ga ne objavite.

  • Dobri moj Ugi,
   Citajuci ovaj Vas krasni komentar….morao sam da pogledam u kalendar,ne crkveni,vec svjetovni i da se uvjerim da nije 1945,1948…?
   I onda vidjeh da je ipak 2011 i po svjetovnom i crkvenom i da nema vise progona popova,brijanja,pretvaranja crkava u stale,nabijanje noga u prkno popovima i svih tih lijepih stvari koje su se bastinile na ovim prostorima..
   Vi sigurno znate da su sve drzave Evrope,ukljucujuci najvece Evropske Unije nacionalne?
   Srbija je drzava srpskog naroda,vecinski pravoslavna,sami ste dali podatak u kojem procentu….sto Vi ocekujete?To sto Vi govorite je ocigledni primjer komunistickog nasledja ovih nesretnih prostora…
   Bas me interesuje kako bi Vas u Italiji ili Poljskoj dvjema istaknutim katolickim zemljama gledali kad biste njima ispricali ovu pricu.U najmanju ruku-kao neozbiljnog covjeka…..
   Da li u Italiji,Francuskoj,Poljskoj,Njemackoj imaju vjeronauku u skolama?Da li se ljubi ruka Papi,Nadbiskupu,Kardinalima?
   Na ovakav nacin komentarisati srpskog prosvjetitelja Sv.Savu je vise nego sramotno ali na srecu vise govori o komentatoru.
   Ovo u vezi Zukorlica?!Gdje zivi taj covjek?Saudijskoj Arabiji,Tunisu?
   To sto Zukorlic radi je cista politizacija svega sto mu pod ruku dodje.
   Da su stavili sliku Paje Patka on bi se bunio da takav gest nije u islamskoj tradiciji.
   Sacuvaj me Boze toga Vaseg srpskog kvazikosmopolitizma.

   • @Milos. Ugi je rekao kao da me je pitao. Vi Milose ne znate ni ko ste ni sto ste a kamoli kome pripadate. Vi ste Oj carsijo na sve 4 strane ili kako vjetar puse. Mislim da ste toga kova. Ugi zbori sto se radi u Srbiju i sto ce nama da se mijesaju u politiku opopovi komunjare. Pavle je bio svetac a i jeste a ovo lele nama s njima. I zato Milosu ajte lijepo stai zitto.

   • Gospodine Milose ne morate da gledate u kalendar, nego bacite pasulj pa pogledajte u njega. A mozete i u vruce olovu u ladnu ili ledenu vodu. Primitivno razmisljanje do bola. Ja sam srpkinja pa me je sram od tih danasnjih vernika i sta se radi sve osim postenja, Bogoljublja, vere i da ne pricam vise. Jos Kosovski boj traje a o ratu izmedju cetnika ustasa i partizana da ne govorim.

 15. Ma Gospe ti samo im face pogledaj….. lukavi lisci prepredenjaci a sto cini ovaj Djokovic i sto cemu to pored soldi zeljan je i vlasti da li preko crkve ili drzave, zeljan je da je uticajna licnost i da se on nesto pita i da mu se klanjaju. Kakvi je to narod ne znam. Skromnost je vrlina a u tisini, miru i blagosti spas .

 16. Vjeroispovest je duboko intimna stvar. Kao i da li si ateista ili ne. Odgajan sam u porodicu patrijarhalnu i tradicionalnu gdje su se postivaju svi praznici. Slavim sve praznike i pravoslavne i rimokatolicke jer sam iz mjesovitog braka. ali mi ne treba posrjednik izmedju mene i Gospodina. Ne ide mi se u crkvu jer su isuvise politicari a ponajmanje Bozji pastiri,Postivam svakoga i svaciju vjeru ali umjereno bez precerivanja i ostrascenosti.Obozavam Uskrs, Bozic i Krsno ime.I uvijek cu to slavit a i moja djeca. Sram bilo onijeh koji su falsi i toboz vjernici a huskaci su veliki i izazivaju na mrznju, nemire i petljaju se dje im nije mjesto.

 17. Moracu pronaci jedan izvanredan clanak Dole cr(k)vena bando. U crkvu vise ne idem koliko se upetljala u politiku i sta se tamo sve radi.Sada idu da lizu ikone i ljube popovima ruke sve bivsi komunisti i njihova deca koja nisu odgajana u tom duhu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].