Javna rasprava pred praznom salom

1
izostalo informisanje i interesovanje građana

U skupštinskoj sali palate Bizanti održana je javna rasprava o Nacrtu zakona o upravljanju komunalnim otpadom koju je organizovalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Nacrt Zakona predstavila je, u ime Ministarstva Snežana Didanović.

Ona je kazala da je Vlada Crne Gore, na sjednici od 8. maja 2015. godine, zadužila Ministarstvo održivog razvoja i turizma, da u cilju povećanja procenta transpozicije Direktive Savjeta 91/271/EEC, koja se odnosi na prečišćavanje komunalnih otpadnih voda, pripremi i Vladi dostavi Predlog zakona o upravljanju komunalnim otpadnim vodama.

Formirana je Radna grupa koju čine predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Uprave za inspekcijske poslove, opština Berane i Kotor, JP “Vodovod i Kanalizacija” Podgorica, NVO “Udruženje za unapređenje vodosnabdijevanja, tretman i odvođenje otpadnih voda Crne Gore” (na osnovu Javnog Poziva).

Snežana Didanović je govorila o sadržaju Zakona.

U njemu su tretirane komunalne otpadne vode.

Radi se o otpadnim vodama iz domaćinstva ili mješavina te vode sa industrijsko otpadnim vodama i ili atmosferskim vodama.

Obrazloženo je i pitanje aglomeracije, oblasti u kojoj su stanovništvo i ili privredne aktivnosti koncentrisane na način da se komunalne otpadne vode mogu sakupljati i sprovesti do postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda ili do završne tačke ispuštanja.

Geografske granice, broj i kapacitet aglomeracija utvrđuje organ državne uprave nadležan za poslove komunalnih djelatnosti (Ministarstvo).

Zakon definiše i kolektorski sistem,  odnosno sistem kanalizacionih cijevi i kanala koji prikupljaju  i odvode komunalnu otpadnu vodu.

Regulisano je i pitanje prečišćavanja komunalnih otpadnih voda.

Određeno je Nacrtom da je  jedinica lokalne uprave da obezbijedi sekundarno prečišćavanje ili odgovarajuće prečišćavanje komunalnih otpadnih voda iz kolektorskih sistema, prije njihovog ispuštanja.

Tretirano je i prečišćavanje komunalnih otpadnih voda u osjetljivim područjima, pobrojana osjetljiva područja, kao i ponovna upotreba prečišćenih komunalnih otpadnih voda, prečišćavanje i ispuštanje industrijskih otpadnih voda, evidencija biološki razgradivih industrijskih otpadnih voda.

Javnoj raspravi su prisustvovali direktor preduzeća Vodovod i kanalizacija Kotor i tehnički direktor i opštinski menadžer.

I niko više.

Čini se da Ministarstvo održivog razvoja i turizma, koje je, shodno regulativi obevijestilo javnost ipak moralo da pokaže više interesovanja ako je cilj bio da se o ovom važnom Nacrtu zakona upozna javnost Kotora i Tivta.

Ovako, ostaje gorak okus i priča u praznoj sali izgubila je svaku smisao.

Dakle, Ministarstvo se ne može fokusirati samo na objavljenu informaciju u medijima dan uoči održavanja javne rasprave.

Dogovoreno je se ubuduće lokalna uprava mejlom obavijesti o održavanju javnih rasprava koje su od interesa za Kotor i njegove građane.

Zoran Vučinović i Snežana Didanović

1 KOMENTAR

  1. Zbilja je interesantno da mi saznajemo o nekoj “javnoj raspravi” tek nakon njenog održavanja. Interesantan je također i način na koji je objavljeno da će se održati, dan uoči i vjerovatno samo na oglasnoj tabli. Sve i da želimo da se obavijestimo preko oglasne table, treba doći do opštine, a u ovim danima za to treba imati i ha ha vremena, jer zbog saobraćajnog kolapsa radije ostajemo kući. Ne razumijem zašto to ne možemo doznati i preko nekog drugog medija, pa i preko Radio Skale, jer bi onda svakako više nas željelo da učestvuje. Ovako izraz “javna rasprava” gubi svaki pojam ” javnosti”.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].