Jasna Vukićević: Zaštitimo Jadran-SOS

6
Jasna Vukićević

Zaštitimo Jadran-SOS Jasna Vukićević

Zaštitimo Jadran-SOS

Slušate prilog Jasne Vukićević, novinarke Radija Slobodna Evropa

Koje su vrste ugrožene u Bokokotorskom zalivu, što su osnovni uzroci promjena biodiveriziteta Jadrana, koje evropske standarde mora zadovoljiti Crna Gora u oblasti zaštite mora? – odgovore na ta i druga pitanja iz oblasti ekologije mora možete čuti u prilogu NVO “Green.me” koja sprovodi kampanju “SOS-Save Our Sea”.

Riječ je o projektu koji se odvija u okviru “Partnerskih akcija za zaštitu biodiverziteta zapadnog Balkana” u saradnji sa WWF, NVO Green home, NVO Mladi istraživači Srbije i NVO Sunce iz Splita.

Ovim prilogom želimo da skrenemo pažnju javnosti na potrebu očuvanja mora i njegovog biodiverziteta čije promjene oslikava uticaj invazivne alge Caulerpa racemosa, koja se u našem dijelu Jadrana pojavila 2004. godine i do danas se proširila na čak oko 10 km podmorja.

Jasna Vukićević je razgovarala sa Vesnom Mačić iz Instituta za biologiju mora, Marinom Grgurević, profesoricom biologije, budvanskim srednjoškolcima koji izučavaju izvorni predmet biodiverziteta, Natašom Kovačević iz Green Home, Podgorica, koordinatorkom Natura 2000 info centar i kotorskim ribarima.

6 KOMENTARI

 1. Citat: -Koje su vrste ugrožene u Bokokotorskom zalivu?
  Imate tri puta pravo da pogadjate!
  1. Bokelji
  2. Bokelji
  3. Bokelji

 2. Ne čitam bilo kakve vijesti koje plasiraju novinari RFE dopisništvo Crna Gora,u zadnje dvije godine to se pretvorilo u harangu i pankanje,niđe veze sa novinartsvom

 3. Dobra moja i premija Jasna, More cemo zastitit kada ga skroz ZABETONIRAMO. Kako ga zastitit od mafuijasa koji grade dje stignu i koji otimaju od obale i mora. Grade se ponte odnosno yineli na ponte, ruse se parapeti i stari mandraci. Nove generacije koje dolazu nece ni znat sto su to ponte i mandraci. Moj predlog je ZABETONIRAJMO MORE da se ne brukamo vise koliki smo divljani i devastatori prirode ove ljepote i svega sto su nam nasi stari ostavili/

 4. Draga Jasna, pitanje je da li mi uopšte možemo išta uradit da zaštitimo more? Malo vjerujem u to jer nema dovoljno želje onih koji odlučuju i koji bi mogli nešto da učine. Mogli bi možda i mi ali se plašimo reakcije moćnika koji ne odvajaju dovoljno ili ni malo novca za ove stvari. Pozdrvaljam Vas i želim da na Skali bude povremeno Vaših priloga koji su interesantni i poučni. Hvala i Skali što je otvorena i što je pokazala da kvalitet treba predočiti nama koji smo osakaćeni velikim prisustvom kiča i neukusa.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].