Janović: Država će uvijek biti uz crnogorske sportiste

0
Nikola Janović

Sport je crnogorski brend i država će uvijek stati uz svoje sportiste, kazao je ministar sporta i mladih Nikola Janović.

On je, odgovarajući na pitanje hoće li država pomoći klubovima, kazao da su oni nadležnost lokalnih samouprava i nacionalnih saveza, ali i da će, zbog trenutne situacije, i ministarstvo pomoći.

„Moramo da budemo solidarni, racionalni i odgovorni. Očekujem od Crnogorskog olimpijskog komiteta, Paraolimpijskog komiteta i sportskih saveza da se domaćinski odnose prema novcu koji su dobili na konkursu, a koji je ove godine dodijeljen u rekordnom iznosu od Vlade i Ministarstva sporta i mladih. U martu su, zbog koronavirusa, prekinuta sportska takmičenja pa samim tim nijesu realizovane planirane reprezentativne aktivnosti za koje su dobili novac u 2020. godini, a odložene su i Olimpijske igre za sljedeću godinu”, rekao je Janović u intervjuu agenciji MINA.

On je najavio da će savezi dobiti instrukcije od ministarstva da urade reprogram kako bi se stvorili uslovi da budžetska sredstva preusmjere dominantno za pomoć svojim klubovima.

“Klubovi su baza i taj novac će biti direktna podrška njima, jer su trenutno, zbog zabrane obavljanja sportskih aktivnosti, u najtežoj situaciji i prvi će, kada okolnosti to dozvole, početi sa klupskim takmičenjima”, rekao je Janović.

On je kao još jedan vid pomoći klubovima, naveo i projekat Dječijeg sporta, u kojem će Ministarstvo roditeljima djece koja treniraju određene sportove, subvencionirati članarine.

“To smo Zakonom predvidjeli još prije dvije godine, a u međuvremenu smo stvarali uslove za njegovu realizaciju. Čim krenu sportske aktivnosti pomoći ćemo roditeljima kroz subvencioniranje članarina. Time ćemo pomoći i klubovima i povećati broj djece koja se bave sportom. Ponosan sam na tu ideju našeg Ministarstva i tek će se sada pokazati prava svrha takve odluke”, rekao je ministar sporta i mladih.

Trofejni crnogorski vaterpolista poručio je stipendistima, kojih je ove godine preko 300, da ministarstvo na čijem je čelu neće dozvoliti da zbog navedene krize ostanu bez stipendija ili da im budu smanjene, već da će obezbijediti da se, kroz nacionalne sportske saveze, u potpunosti realizuju, do posljednjeg EUR.

On se zahvalio crnogorskim sportistima koji su pomogli borbu svoje države protiv koronavirusa.

“Sportisti uvijek pokažu svoju plemenitost. Hvala svima koji su pomogli finansijski, ali i kroz učešće u našem projektu Treniraj kod kuće, u koji se uključilo mnogo sportista koji su željeli da pokažu koliko je važno ostati kući u ovim okolnostima a pritom imati fizičku aktivnost jer upravo fizičko zdravlje jača mentalno. To je bila važna poruka”, rekao je Janović.

Ministar je istakao da je odluka o tome kako će se formalno i u kakvom rasporedu završiti takmičenja isključivo u nadležnosti saveza, a odluka o nastavku bilo kakvih sportskih takmičenja mora biti u skladu sa upustvima i preporukama nadležnih institucija.

“Sport nosi posebnu poruku, jedinstvo i energiju. Uvijek nakon velikih kriza (ratova i nepogoda), sport prvi probija barijere. Zato se toliko, na globalnom nivou, govori o sportu i nastavku takmičenja. Svi želimo da se sportisti što prije vrate svojim aktivnostima ali, s druge strane, trebamo biti svjesni da sve se može nadoknaditi, samo ne ljudski životi”, rekao je Janović.

Kapiten zlatne generacije crnogorskih vaterpolista iz Malage smatra da bi bilo odlično kada bi se tokom ljeta, uz sve neophodne mjere mogli stvorili uslovi za povratak sportskim takmičenjima.

“Većina sportova su kontaktni i nose veći epidemiološki rizik, dok manji broj sportova nije i nose manji rizik i zato ni uslovi za povratak u normalno stanje nijesu isti za svaki sport, no, treba biti oprezan i strpljiv i pridržavati se preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) i Instituta za javno zdravlje. U komunikaciji smo sa njima kao i sa našim kolegama iz oblasti sporta iz drugih država” kazao je Janović.

On je istakao da mu je žao što je prekinut izuzetno uspješan start crnogorskih sportista na međunarodnoj sceni ove godine.

“Počeli smo sjajno, medaljom u kolektivnom sportu, bili smo na pobjedničkom postolju i u nekim pojedinačnim sportovima. Čekali su nas kvalifikacioni turniri za Olimpijske igre i vjerovali smo da će to biti još jedna uspješna godina”, rekao je Janović.

On vjeruje da lijepu budućnost crnogorskog sporta najavljuju medalje u mlađim kategorijama, podsjećajući da ih je u posljednje dvije godine za preko 50 odsto više nego ikada ranije.

Upitan da prokomentariše nemogućnost učešća boksera na kvalifikacionom turniru u Londonu, Janović je kazao da su savezi dužni da vode posebnu brigu o svojim reprezentativcima koji svoju državu predstavljaju širom Evrope i svijeta.

“Dugo godina sam se profesionalno bavio sportom i moram priznati da nikada ranije nijesam čuo za ovakav propust u jednom olimpijskom sportu. Kod ovakvih propusta direktno ispaštaju sportisti i zato, u konkretnom slučaju, očekujem odgovornost rukovodstva Bokserskog saveza”, rekao je Janović.

On je, prestavljajući projekte resora kojim rukovodi, istakao da će Ministarstvo nastaviti sa rekonstrukcijom sportskih terena i sala, podsjećajući da je u protekle tri godine finansirana rekonstrukcija i adaptacija preko 40 takvih projekata širom Crne Gore.

“To je segment u kojem ćemo da nastavimo još dinamičnije, adaptirajući ne samo sportske terene i sale, već i sportsko rekreativne površine i trim staze. Želimo da djeci i omladini omogućimo da se bave, ne samo takmičarskim, već i rekreativnim sportom širom Crne Gore, upravo na taj način dajući prioritet očuvanju zdravlja naših građana”, istakao je Janović.

Ministar je naglasio da je Vlada pokazala visok nivo odgovornosti i spremnosti da se nosi sa teškim kriznim situacijama, što potvrđuje i blagovremeno uvođenje mjera za suzbijanje širenja koronavirusa.

On je ukazao i na profesionalizam svih nadležnih insitucija, navodeći da zahvalnost dugujemo i građanima koji su pokazali visok stepen odgovornosti kada je u pitanju poštovanje mjera i preporuka NKT-a.

Mina

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].